Zaujímavosti

Keňa zvýši produkciu výberovej kávy, dostala peniaze od Svetovej banky

Eshop s kávou

Keňa má ideálne podmienky pre pestovanie kávy. Optimálny pomer slnečných dní a zrážok, potrebne kyslá pôda a vyššie položené plantáže – veď najvyšší vrch Mt. Kenya má vyše 5 000 metrov – ponúkajú vhodné prostredie pre produkciu kávy.

Káve sa darí aj v susedných štátoch ako Etiópia či Uganda, avšak kenská produkcia neprestajne klesá. Viacero rôznych problémov sa postaralo o to, že aj keď sa v kávovom roku 1987/88 vyprodukovalo okolo 130 000 ton kávy ročne, v súčasnosti je to už len okolo 40 000 ton ročne.

Krajina si dobre uvedomuje, že má na viac a od Svetovej banky práve dostala 1,5 miliardy kenských šilingov, teda 13 miliónov eur. Peniaze majú byť použité na podporu produkcie výberovej kávy, ktorá pochopiteľne prináša najviac peňazí a najvyššie zisky.

Aktuálna informácia hovorí o tom, že zdroje budú zadelené do ôsmich okresov, konkrétne Muranga, Kiambu, Meru, Tharaka, Nithi, Machakos, Kirinyaga a Nyeri. Práve tieto oblasti sa starajú o viac ako 70 percent kenskej produkcie kávy.

Generálny sekretár tamojšej vlády Peter Munya prezradil, že peniaze najskôr poputujú zvoleným organizáciám, ktoré farmárom zabezpečia semená, prípadne nové rastliny, ale aj dotované hnojivá, no hlavne by mali byť investované do automatizácie procesov a modernizácie výbavy. Produkcia by mala stúpnuť.

„Časť peňazí bude použitých aj na marketing,“ povedal Munya na zvolanej tlačovej konferencii. „Chceme sa postarať o zvýšenie produktivity pri výberovej káve a farmárov priamo prepojiť na konkrétne trhy, aby sme eliminovali problémy s kartelmi.“

Aktuálna situácia vyzerá asi tak, že až 95 percent kenskej produkcie sa predáva prostredníctvom aukcie na burze Nairobi Coffee Exchange a len dvanásť percent z tohto objemu prostredníctvom priameho predaja. Nuž a je zrejmé, že ak to nejde priamo, ale cez sprostredkovateľov, cena je stlačená výrazne nadol a nabalí sa viacero ďalších článkov kávového reťazca.

Novinky by sa mali postarať o to, aby farmári zarobili viac. „Chceme sa poobzerať po najlepších možných trhoch tak, aby mali farmári prístup k priamemu predaju za dobré peniaze,“ skonštatoval Munya.

Dodajme, že cieľom tohto všetkého je zvýšenie ročnej produkcie kávy zo 40 000 na viac ako 100 000 ton.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close