pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Kenya Sakami od Goriffee: Filter plný čučoriedok

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
29. septembra 2023
Kenya Sakami od Goriffee
Share on FacebookShare on Twitter

Každý z nás má rád čučoriedky. Vážne. Poznáte človeka, ktorý by ich nemal rád? Z toho vyplýva jedna jediná vec. Každý z nás musí mať rád kávu Kenya Sakami zo slovenskej pražiarne kávy Goriffee. Keď som Kenyu Sakami prvýkrát ochutnal ja, pripomínala mi čučoriedkový džem. Akoby som ani nepil kávu. Chcete zažiť rovnaký zážitok? Môžete, bez problémov.

Čo k tomu budete potrebovať?

1. Balíček netradične spracovanej Kenye Sakami od Goriffee

Kenya Sakami je jedným z najnovších filter roastov, ktoré pražiareň Goriffee zaradila do svojho repertoáru. Kenyu Sakami vypestovala farmárka a producentka Gloria Gummerus. Svoju farmu riadi spolu s manželom, s ktorým vychovávajú tri deti: Sheilu, Saar a Nakami. Áno, farma Sakami dostala pomenovanie práve podľa nich. Gloria tu spolu s manželom pestuje niekoľko odrôd kávovníka. Balíček, ktorý držíte v ruke, obsahuje odrody SL28 a SL34 vypestované v nadmorskej výške 1 800 metrov nad morom. Ide o klasické kenské odrody. 

Môj tip: kávu si na eshope goriffee.com môžete vďaka kódu BLOGOKAVE10 zakúpiť o niečo výhodnejšie.

Kenya Sakami od Goriffee - zrná

Čo však v prípade Kenye Sakami vôbec nie je klasické a ani bežné, je jej spracovanie. Schválne. Ak ste častým konzumentom kenských káv, akou metódou sú v drvivej väčšine spracované? Prezradím vám to: mokro. Absolútna väčšina káv z tejto krajiny k nám prichádza spracovaná mokrou metódou. Kenya Sakami je však výnimkou. Gloria ju spracovala suchou (naturálnou) metódou. Tento lot tak ponúka citeľne odlišný chuťový zážitok oproti tomu, na čo sme pri tradičných kenských kávach zvyknutí. 

2. Váhu, mlynček a dripper Hario V60

V prvom kroku budete potrebovať baristickú (ale kľudne aj kuchynskú) váhu. Navážte si 17 gramov kávy a navážené zrnká nasypte do mlynčeka. Je jedno, aký mlynček doma máte, pokúste sa pomlieť kávu na stredne hrubý stupeň mletia. Môj ručný mlynček Comandante som nastavil na 22 klikov. Po namletí si ku káve poriadne privoňajte. Oplatí sa to. Káva krásne zavonia čučoriedkami a mandarínkami. Namletú kávu presypte do vopred pripraveného drippra Hario V60 s filtračným papierom premytým vodou.

Kenya Sakami od Goriffee - zrná na váhe

3. Kanvicu na vodu

Celá zostava je v tomto štádiu pripravená na to, aby ste kávu začali zalievať horúcou vodou. Odporúčam využívať baristickú rýchlovarnú kanvicu s tenkým hrdlom a nastaviteľnou teplotou vody. Ak takúto kanvicu vlastníte, použite vodu s teplotou 94 stupňov Celzia. Ak nie, vodu zohrejte na bod varu a dve minúty počkajte. 

Kenya Sakami od Goriffee - mletá káva

4. Tri nálevy

Máte zohriatu vodu? Zapnite stopky a poďme na to. 

Prvý nálev predstavuje takzvaný blooming (kvitnutie). Krúživým pohybom nalejte 50 gramov vody. Posnažte sa namočiť kávu rovnomerne v celom jej objeme. Na povrchu kávy budete vidieť malé unikajúce bublinky CO2. Kávu nechajte “kvitnúť” približne 30 sekúnd. Ak je váš balíček Kenye Sakami príliš čerstvý, nebojte sa blooming predĺžiť na 45 sekúnd, prípadne pokojne aj dlhšie.

Kenya Sakami od Goriffee - zalievanie kávy

Druhý nálev začnite nalievať hneď po skončení bloomingu. Tentokrát nalejte krúživým pohybom 90 gramov vody. 

Tretí nálev začnite nalievať v čase 1:10. Celkový objem použitej vody v mojom recepte je 230 ml. To znamená, že v treťom náleve krúživo dolejete posledných 90 ml a zamiešate dripprom. V tomto momente vám neostáva nič iné, ako čakať. Keď ste sa s mletím trafili do toho môjho, extrakcia by mala trvať približne dve minúty a 30 sekúnd.

Kenya Sakami od Goriffee - blooming - kvitnutie kávy

5. Pripravené chuťové bunky

Pripravte sa na poriadnu explóziu chutí. Kenya Sakami je chuťovo plná káva. Štruktúrou na jazyku pripomína likér až džem. Za horúca budete cítiť zrelé mango, ktoré sa chladnutím premení na košík plný čučoriedok a mandarínok. Čučoriedky som pociťoval od momentu, kedy som otvoril balíček, až po dochuť posledného sústa pripravenej filtrovanej kávy. 

Sám seba by som radil medzi obrovských fanúšikov kenských káv. Táto káva ma v tom len a len utvrdila. Milujem klasické “paradajkové” Kene, čisté a citrusové Kene a od dnes aj naturálne čučoriedkové Kene. 

Keď vás Keňa Sakami od Goriffee zaujala, vyskúšajte ju a pripravte si ju spolu so mnou. V neposlednom rade mi neváhajte napísať vaše dojmy z tohto čučoriedkového šialenstva.

Kenya Sakami od Goriffee - filtrovaná káva

Recept v skratke (V60)

17 g —> 230 ml (94*C)
22 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 50 ml
0:30 – 1:10 90 ml
1:10 – 1:40 90 ml
finálny čas extrakcie – cca 2:35

Môj tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Goriffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Kolumbia Juicy Berries od Kávoholika

Slivková Juicy Berries od Kávoholika: Káva, ktorá nechutí ako káva

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL