Kenya Sakami od Goriffee: Filter plný čučoriedok
Každý z nás má rád čučoriedky. Vážne. Poznáte človeka, ktorý by ich nemal rád? Z toho vyplýva jedna jediná vec. Každý z nás musí mať rád kávu Kenya Sakami zo slovenskej pražiarne kávy Goriffee. Keď som Kenyu Sakami prvýkrát ochutnal ja, pripomínala mi čučoriedkový džem. Akoby som ani nepil kávu. Chcete zažiť rovnaký zážitok? Môžete, bez problémov.
Čo k tomu budete potrebovať?
1. Balíček netradične spracovanej Kenye Sakami od Goriffee
Kenya Sakami je jedným z najnovších filter roastov, ktoré pražiareň Goriffee zaradila do svojho repertoáru. Kenyu Sakami vypestovala farmárka a producentka Gloria Gummerus. Svoju farmu riadi spolu s manželom, s ktorým vychovávajú tri deti: Sheilu, Saar a Nakami. Áno, farma Sakami dostala pomenovanie práve podľa nich. Gloria tu spolu s manželom pestuje niekoľko odrôd kávovníka. Balíček, ktorý držíte v ruke, obsahuje odrody SL28 a SL34 vypestované v nadmorskej výške 1 800 metrov nad morom. Ide o klasické kenské odrody.
Môj tip: kávu si na eshope goriffee.com môžete vďaka kódu BLOGOKAVE10 zakúpiť o niečo výhodnejšie.
Čo však v prípade Kenye Sakami vôbec nie je klasické a ani bežné, je jej spracovanie. Schválne. Ak ste častým konzumentom kenských káv, akou metódou sú v drvivej väčšine spracované? Prezradím vám to: mokro. Absolútna väčšina káv z tejto krajiny k nám prichádza spracovaná mokrou metódou. Kenya Sakami je však výnimkou. Gloria ju spracovala suchou (naturálnou) metódou. Tento lot tak ponúka citeľne odlišný chuťový zážitok oproti tomu, na čo sme pri tradičných kenských kávach zvyknutí.
2. Váhu, mlynček a dripper Hario V60
V prvom kroku budete potrebovať baristickú (ale kľudne aj kuchynskú) váhu. Navážte si 17 gramov kávy a navážené zrnká nasypte do mlynčeka. Je jedno, aký mlynček doma máte, pokúste sa pomlieť kávu na stredne hrubý stupeň mletia. Môj ručný mlynček Comandante som nastavil na 22 klikov. Po namletí si ku káve poriadne privoňajte. Oplatí sa to. Káva krásne zavonia čučoriedkami a mandarínkami. Namletú kávu presypte do vopred pripraveného drippra Hario V60 s filtračným papierom premytým vodou.
3. Kanvicu na vodu
Celá zostava je v tomto štádiu pripravená na to, aby ste kávu začali zalievať horúcou vodou. Odporúčam využívať baristickú rýchlovarnú kanvicu s tenkým hrdlom a nastaviteľnou teplotou vody. Ak takúto kanvicu vlastníte, použite vodu s teplotou 94 stupňov Celzia. Ak nie, vodu zohrejte na bod varu a dve minúty počkajte.
4. Tri nálevy
Máte zohriatu vodu? Zapnite stopky a poďme na to.
Prvý nálev predstavuje takzvaný blooming (kvitnutie). Krúživým pohybom nalejte 50 gramov vody. Posnažte sa namočiť kávu rovnomerne v celom jej objeme. Na povrchu kávy budete vidieť malé unikajúce bublinky CO2. Kávu nechajte “kvitnúť” približne 30 sekúnd. Ak je váš balíček Kenye Sakami príliš čerstvý, nebojte sa blooming predĺžiť na 45 sekúnd, prípadne pokojne aj dlhšie.
Druhý nálev začnite nalievať hneď po skončení bloomingu. Tentokrát nalejte krúživým pohybom 90 gramov vody.
Tretí nálev začnite nalievať v čase 1:10. Celkový objem použitej vody v mojom recepte je 230 ml. To znamená, že v treťom náleve krúživo dolejete posledných 90 ml a zamiešate dripprom. V tomto momente vám neostáva nič iné, ako čakať. Keď ste sa s mletím trafili do toho môjho, extrakcia by mala trvať približne dve minúty a 30 sekúnd.
5. Pripravené chuťové bunky
Pripravte sa na poriadnu explóziu chutí. Kenya Sakami je chuťovo plná káva. Štruktúrou na jazyku pripomína likér až džem. Za horúca budete cítiť zrelé mango, ktoré sa chladnutím premení na košík plný čučoriedok a mandarínok. Čučoriedky som pociťoval od momentu, kedy som otvoril balíček, až po dochuť posledného sústa pripravenej filtrovanej kávy.
Sám seba by som radil medzi obrovských fanúšikov kenských káv. Táto káva ma v tom len a len utvrdila. Milujem klasické “paradajkové” Kene, čisté a citrusové Kene a od dnes aj naturálne čučoriedkové Kene.
Keď vás Keňa Sakami od Goriffee zaujala, vyskúšajte ju a pripravte si ju spolu so mnou. V neposlednom rade mi neváhajte napísať vaše dojmy z tohto čučoriedkového šialenstva.
Recept v skratke (V60)
17 g —> 230 ml (94*C)
22 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 50 ml
0:30 – 1:10 90 ml
1:10 – 1:40 90 ml
finálny čas extrakcie – cca 2:35
Môj tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.