Kilo výbornej kávy za menej ako dvacku: Káva za babku od Be:Café je späť
Slovenská pražiareň Be:Café predstavila druhú verziu Kávy za babku. Po tej prvej, ktorá bola namiešaná z káv pochádzajúcich z Brazílie, Papuy Novej Guiney a Guatemaly, sa len tak zaprášilo, a na scénu tak prichádza nová, vylepšená verzia. Káva za babku je tentoraz zložená z výberových zŕn z Brazílie a Etiópie.
Be:Café chce touto kávou prilákať kávičkárov, ktorí doposiaľ holdovali supermarketovým kávam a takto ich na ich kávovej ceste posunúť o krok ďalej. Cena je vzhľadom na kvalitu kávovníkových zŕn obsiahnutých v zmesi skresaná na absolútne minimum. Cieľom tohto kroku je čo najviac minimalizovať finančnú bariéru, ktorá by zákazníkov prípadne mohla odrádzať od kúpy.
Káva za babku je na eshope becafe.sk k dispozícii za 20,90€ s DPH za kilogram, pričom po uplatnení zľavového kódu BLOGOKAVE10 sa dostanete pod psychologickú hranicu 20€. Finálna cena kávy je v tomto prípade 18,81€ s DPH za kilogram praženej kávy.
Rozdiel oproti supermarketovým kávam
V Blogu o káve sme dlho neváhali a kávu sme preverili na vlastnej koži. Do labu nám dorazil mimoriadne voňavý a čerstvý balíček. Toto je prvý a veľmi výrazný rozdiel oproti supermarketovým kávam: u nás praženú kávu môžete piť niekoľko dní po pražení, pričom kávy, ktoré sú bežne dostupné obchodoch, už niekoľko mesiacov postávali po rôznych skladoch. Schválne sa skúste pozrieť, či na tej vašej píšu dátum praženia.
Ďalší z rozdielov oproti supermarketovým kávam spočíva v tom, že Káva za babku má aj pôvod. Brazílska zložka pochádza z regiónu Minais Gerais, etiópska zasa z regiónu Djimmah. Zrná boli spracované mokrou metódou, čo znamená, že kávovníkové čerešne boli zbavené dužiny, zrná premyté a následne vysušené.
Nuž a tretí, nemenej dôležitý, rozdiel oproti supermarketovým kávam spočíva v tom, že táto bola pražená na Slovensku. Jej kúpou teda podporíte malú lokálnu pražiareň sídliacu neďaleko Žiliny.
Ochutnávka Kávy za babku
Zrná Kávy za babku sú pražené stredne tmavo až tmavo. Vidieť, že úmyslom pražiara bolo dopracovať sa ku konzervatívnej zmesi, ale pozor, zrná ani zďaleka neprepražil. Nie sú totiž olejnaté a je zrejmé, že praženie bolo ukončené pred tzv. druhým crackom.
Pohľad na zrná a ich aróma už pred ochutnávkou naznačovali, že pravdepodobne pôjde o čokoládovejšiu kávu vhodnú pre kávových klasikov a rovnako tak pre publikum obľubujúce mliečne kávové nápoje. Už pred prípravou mi bolo zrejmé, že kávu nebudem odporúčať milovníkom acidity a ovocných chutí.
Káva je pražená tak, aby bola vhodná na prípravu v automatickom kávovare, prípadne v moka kanvičke. Ja som stavil na automatický kávovar a vzhľadom na intenzitu praženia (tmavšie pražená káva je ľahšie extrahovateľná) som si na ňom nastavil maximálnu vstupnú dávku kávy. Do šálky mi natiekol prioritne orieškovo-čokoládovo-kakaový kávový nápoj. Označil by som ho výrazmi „veľká pohodička“ a „oveľa lepšie, ako som za túto cenu čakal“.
Top pomer cena/kvalita
Článok by som uzavrel slovami, že Be:Café dlhodobo ponúka top pomer cena/kvalita. Pri kúpe ktorejkoľvek z ich káv dostanete vzhľadom na investované peniaze veľmi vysokú hodnotu a chuťový pôžitok. Platí to aj o tejto druhej edícii Kávy za babku.
Rád dodám aj informáciu o tom, že pri nákupe na becafe.sk môžete uplatniť aj zľavový kód BLOGOKAVE10 a cena nákupu pôjde o desať percent nadol.
Odporučil by som preklikať si rubriku „výberová káva„, kde je viacero unikátov. Mne osobne najviac sedí Costa Rica Canet Chopin, Colombia El Carmen Carlos Martinez, Ethiopia Sidamo Bombe a Rwanda Rugali. To sú však ovocnejšie a acidnejšie kávy z iného súdka ako Káva za babku.