Predstavujeme nové kávy

Vianočné kávy od Goriffee: Dva extrémne dobré kúsky

Čo nesmie chýbať na štedrovečernom stole každého správneho Slováka? No predsa limitované výberové zrnká od slovenských pražiarní. Keby ste si náhodou nevedeli vybrať, máme pre vás tip: ochutnali sme dve vianočné kávy od Goriffee a obe sú extrémne dobré.

Vianočné espresso si pripravíte z anaeróbne spracovaného Vietnamu Zanya a pre funky štedrovečerný filtrík vám v Goriffee napražili špeciálny blend s názvom Christmas brewing blend. Čo môžete od sviatočných zrniek z Goriffee očakávať a ako si ich najlepšie pripraviť? Všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Náš tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Vietnam Zanya a Christmas Brewing Blend od Goriffee
Vianočné kávy od Goriffee.

Vianočné espresso – Vietnam Zanya

Od slovenského farmára Mariána Takáča až na slovenské stoly prinieslo Goriffee fermentovaný lot čistej odrody Catimor spod vietnamskej hory Lang Biang. 

To najkrajšie na vianočných sviatkoch je stretnutie celej rodiny. My sme si na vlastnej koži vyskúšali, že táto vianočná limitka ulahodí skutočne každému, kto sa ocitne pri štedrovečernom stole. Espressá vianočného Vietnamu sme ponúkli rodinnej návšteve, ktorá výberovku inak nepije. A čuduj sa svetu, Vietnam zožal úspech. 

Vietnam Zanya od Goriffee - mletá káva v páke

Chvíľu sme uvažovali, prečo Vietnam vyhovoval aj kávičkárom nezvyknutým na výberovú kávu. Dôvodom je pravdepodobne vysoká sladkosť pripomínajúca sušené hrozienka a mliečnu čokoládu. Čokoládu a hrozienka v káve dopĺňa jemná vinná acidita a kvapka whisky v dochuti. 

Takto vybalansované espresso dosiahnete pomocou pomerne dlhej extrakcie. Vyskúšajte pomer 1:2 a čas extrakcie 35 sekúnd. Espresso tak vytvorí príjemnú jogurtovú štruktúru plnú hrozienok, čokolády a whisky.

Vietnam Zanya od Goriffee - zrná a espresso

Vianočný filter – Christmas brewing blend

Sviatočný filter od Goriffee je blendom viacerých káv. Jeho zloženie je tak trochu záhadou, ktorú chalani z Goriffee nechcú prezradiť ani na obaloch a ani na webových stránkach. Pripravte si Christmas brewing blend spoločne s nami a poďte spoločne s nami hádať jeho zloženie.

Christmas Brewing Blend od Goriffee - pohľad na obal a zrná

Recept je jednoduchý. Zohrejte vodu na 92 stupňov a vytiahnite dripper Hario V60. Christmas brewing blend si žiada stredne hrubé až hrubé mletie. Keď máte doma mlynček Comandante, nastavte hrúbku mletia na 26 klikov. Pre najlepšiu chuť a štruktúru odporúčame použiť 18 gramov kávy na 240 mililitrov vody. Spomínaných 240 mililitrov vody rozdeľte do troch rovnakých nálevov s objemom 80 mililitrov. Medzi každým nálevom počkajte tridsať sekúnd. Celkový čas extrakcie by sa mal pohybovať medzi 2:15 a 2:45. 

Christmas Brewing Blend od Goriffee - zalievanie

Po tom, čo z filtračného papiera dokvapkajú posledné kvapky kávy, dripper odložte bokom a pustite sa do ovoniavania. Jemne zamiešajte celým dekantérom tak, aby sa z pripravenej kávy uvoľnilo čo najviac vôní. Vôňa kávy je sladká, broskyňovo-mangová, s hrejivým medovým podtónom. 

Christmas Brewing Blend od Goriffee - pretekanie

Kávu nalejte do hrnčeka a pomaly začnite sŕkať. Za horúca pocítite hlavne med a trstinový cukor. Chladnutím sa začne objavovať broskyňový džem a zrelé mango. Broskyne pôsobia extrémne aromaticky a káva na vás zanechá až parfúmový dojem. “Voňavkový” feeling dotvárajú jemné kvetiny, ktoré sa v káve prejavia hlavne za studena.

Christmas Brewing Blend od Goriffee

Kompletné zloženie blendu si odhadnúť netrúfame. Tipujeme však, že v blende je obsiahnuté určité percento legendárnej broskyňovej Kolumbie od Goriffee. Broskyne sú chuťovo krásne rozoznateľné a poriadne výrazné. Trúfate si odhadnúť zloženie tohto prevoňaného vianočného blendu? Ochutnajte a dajte nám vedieť v komentároch!

Christmas Brewing Blend od Goriffee - hotová filtrovaná káva

Recept na espresso z Vietnam Zanya:

Pomer (ratio): 1:2
Teplota extrakcie: 94*C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 35 s

Vietnam Zanya od Goriffee

Recept na filter Hario V60 z Christmas brewing blend

18 g —> 240 ml (92*C)
26 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé až hrubé mletie)
0:00 – 0:30 80 ml
0:30 – 1:00 160 ml
1:00 – 1:40 240 ml
finálny čas extrakcie – 2:15 – 2:45 

Nazdravie a Šťastné a Veselé!

Náš tip: Vianočné kávy od Goriffee si viete zakúpiť na eshope goriffee.com. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 niečo ušetríte.

Christmas Brewing Blend a Vietnam Zanya od Goriffee
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close