štvrtok, 12 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. júna 2025
sud v ktorom vzniká jahodová káva

V takomto sude vzniká jahodová káva.

Share on FacebookShare on Twitter

Pravdepodobne ste si všimli, že v ponuke pražiarní kávy sa v posledných rokoch začala objavovať nová skupina káv, ktoré sú označené ako “kofermentovaná káva”. Trend kofermentov zasiahol celý svet a nabúral dovtedajšie kávové zvyklosti a stereotypy. Prirovnanie kávy k broskyňovému džúsu či jahodovému cheesecake odrazu nadobudlo úplne iný rozmer. Ovocné či korenisté tóny v káve už nemusia byť niečím, na čo potrebujete vycibrené chuťové bunky. Kofermentované kávy vám tieto chute ponúknu na striebornom podnose. 

Poďme sa spoločne pozrieť na jeden z najkontroverznejších trendov v kávovom svete – kofermentáciu. Čo presne znamená, že je káva kofermentovaná? Ako sa vyrába? A prečo okolo nej vzniká toľko vášní?

Ako sa vyrába kofermentovaná káva?

Klasické spôsoby spracovania kávy (napr. washed, natural, honey) sa spoliehajú na prirodzené suroviny, ktoré vyprodukuje strom kávovníka – čerešne a ich kôstky, ktoré poznáme ako kávové zrno. Fermentáciu a sušenie tak v tomto prípade neovplyvňuje žiadna externá surovina a káva vyprodukuje len také chute, aké sa v nej prirodzene nachádzajú. Výnimkou môžu byť pokročilejšie experimentálne spracovania, do ktorých farmári nezriedka pridávajú rôzne kultúry kvasiniek či iných mikroorganizmov. Tento spôsob katalyzovania fermentácie sa však za posledné roky v kávovom svete uchytil a považuje sa za bežný a tolerovaný nástroj využívaný pri spracovaní kávy.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Zásah do fermentácie kávy

Kofermentácia je odlišná a rozdeľuje kávovú komunitu na dve skupiny. Niekto ju akceptuje a obľubuje, iný zasa zatracuje a odsudzuje. Prečo? Pri kofermentácii sa do procesu fermentácie kávy pridávajú ďalšie (prírodné) suroviny. Môžete sa stretnúť s rôznym ovocím (broskyne, mango, kokos, marakuja), koreninami (napríklad škorica) či bylinkami (tymián) a kvetmi (jazmín). Tieto ingrediencie sa pridávajú priamo do fermentačných nádob spolu s kávovníkovými čerešňami alebo slúžia na vytvorenie takzvanej materskej kultúry, ktorá sa následne pridá ku káve a naštartuje fermentáciu. V oboch prípadoch však dôjde k prepojeniu chutí kávy a externej suroviny ešte počas samotného procesu fermentácie.

Výsledok je neprehliadnuteľný. Kofermenty sú výrazne aromatické kávy s explozívnym ovocným alebo korenistým profilom, ktorý pretrváva aj po pražení. Ide o kontrolovaný zásah do chuťového charakteru kávy, ktorý však stále zostáva v rovine prirodzenej fermentácie, bez syntetických prísad. 

Kofermentácia vs. Infúzia

V súvislosti s “ochutenými” kávami sa môžete stretnúť aj s pojmom infúzia. Niektoré zdroje považujú kofermentáciu a infúziu za synonymá, no podľa iných označujú odlišné procesy. Podľa nás je dôležité tieto pojmy nezamieňať a rozlišovať ich. Infúzia označuje proces, pri ktorom sa chuť do kávy pridáva až po fermentácii – často pomocou esenciálnych olejov, extraktov alebo priamo pridaných aróm. Výsledok môže byť zaujímavý, no často pôsobí umelo.

Kofermentácia sa dá označiť za prírodnejšiu – využíva celé kusy čerstvého či sušeného ovocia, šupky ovocia, čerstvé koreniny či bylinky alebo prírodné mikroorganizmy počas samotnej fermentácie. Preto mnohí odborníci považujú kofermentáciu za „čistejšiu“ alternatívu, ktorá rešpektuje prirodzené spracovanie a fermentačný proces kávy.

degustačný set infúzovaných káv od AlterNativ - detail
Vďaka tomuto degustačnému setu z avcoffee.sk môžete ochutnať hneď päť rôznych ochutených káv.

Prečo farmári kofermentujú?

Dôvodov je viac. Jedným z najvýraznejších je vyššia predajná cena. Kofermentované kávy majú potenciál zaujať špecializovaný trh, získať vyššie cuppingové skóre a predať sa za lepšiu cenu. To môže byť rozdiel medzi prežitím a stratou, najmä ak farmár bojuje so slabou úrodou.

Po druhé – inovácie. Spotrebitelia výberovej kávy sú hladní po nových zážitkoch a farmári, ktorí dokážu priniesť „niečo iné“, získavajú pozornosť pražiarní aj baristov. Vďaka kofermentácii môžu farmári ukázať svoj rukopis a ponúknuť chuťový zážitok, ktorý sa na trhu vymyká štandardu.

Po tretie – vplyv na kvalitu. Fermentáciou s pridaním ovocia môžu farmári či spracovateľské stanice ovplyvniť výsledný profil kávy, zjednotiť a zvýšiť kvalitu medzi rôznymi lotmi a využiť sezónne plody vo svoj prospech. Vďaka externej surovine dokážu “vytuningovať” aj menej zaujímavé a menej podarené kávové loty a vďaka tomu zvýšiť ich kvalitu.

Čo to znamená pre svet výberovej kávy?

Kofermentácia sa za posledné roky stala obrovským kávovým trendom. Oslovuje nielen nových zákazníkov výberovej kávy, ale aj tých stálych. Na druhej strane, vznikla z nej kontroverzia, ktorá delí celý kávový svet. Tradiční producenti a súťaže s dlhoročnou históriou (ako napríklad Best of Panama) ju odmietajú s tým, že ide o „zásah do DNA kávy“. Argumentujú tým, že výnimočnosť výberovej kávy spočíva v schopnosti získať komplexnú chuť z pôvodu a práce farmárov, nie z pridaného ovocia či korenín.

V opozícii sú mladí producenti a spotrebitelia, ktorí hľadajú výnimočné chuťové profily a neboja sa experimentov. Pre nich je kofermentácia prirodzeným vývojom fermentačných techník – podobne ako pred pár rokmi anaeróbna fermentácia či karbonická macerácia.

Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva
Kokosová káva Ty kokos! z pražiarne Aurelica.

Otvorenosť a transparentnosť

Tento súboj sa zdá byť nevyriešiteľný. V oboch prípadoch však kľúčovým slovom zostáva transparentnosť. Ak pražiar aj farmár otvorene povedia, ako bola káva spracovaná, konečné rozhodnutie zostáva na zákazníkovi. A to je napokon to najdôležitejšie – vedieť, čo pijeme a vedieť si to vedome užiť.

Tipy na kofermentované kávy zo slovenských pražiarní:

(pri ich nákupe môžete použiť zľavový kód BLOGOKAVE10):

Degustačný set (liči, jazmín, melón, broskyňa, jahoda) od Alter-Nativ

Broskyňová káva Peach Please od Goriffee

Mangová káva ManGoGo a kokosová káva Ty kokos! od Aurelica Coffee

Kolumbia Juicy Melon a Kolumbia Banana Cake z pražiarne Idylika

Jahodová káva Indonesia Bang Silalahi z pražiarne Grand Roastery.

Peach Please od Goriffee - obal
Goriffee má v ponuke kávu Peach Please, ktorej zložku tvorí broskyňová káva.
10x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: spracovanie kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
pikMenu - kaviareň

PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL