Predstavujeme nové kávy

Kokoškorko: Bláznivý vianočný blend z pražiarne Kávoholik

Aj vy si chcete na Vianoce poriadne zakávičkovať? Pražiareň Kávoholik pre vás namiešala uletenú kávu Kokoškorko a.k.a Vianočné Kávičkovo. Káva nikdy nechutila vianočnejšie, o čo sa postaral mix troch vianočných prísad zo špičkovej kolumbijskej farmy – kávy, škorice a kokosu. Poďte sa spolu so mnou zahryznúť do Kokoškorka a zistite, ako chutia Vianoce v šálke kávy.

Zábavný názov Kokoškorko v sebe ukrýva nápovedu odkazujúcu na chuť tejto limitovanej zmesi. Farma Santa Monica a jej majiteľ Jairo Arcila sa radia medzi popredných producentov takzvaných kofermentovaných káv. Tieto kávy vznikajú spoločnou fermentáciou kávovníkových čerešní a ovocia či korenín. Káva tak nasaje chute, ktoré by v nej prirodzene nevznikli.

Môj tip: pri nákupe na eshope kavoholik.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kokoškorko - vianočná káva od Kávoholik

Kokos a škorica

Kokoškorko obsahuje dve takéto kávy – je zložený zo  zŕn fermentovaných s kokosom a škoricou. A verte tomu, že to je na káve poznať. Len čo som prvýkrát otvoril balíček Kokoškorka, zacítil som až neskutočne výraznú vôňu škorice, ktorú hneď na to vystriedal kokos. 

Škorica a kokos ma ihneď zaliali vianočnou vlnou, na ktorú som veľmi ochotne naskočil. Z reproduktorov sa mi razom začali ozývať všetky tie tradičné pesničky, ktoré počujete v decembri na každom kroku, a začal som s prípravou.

Kokoškorko - Kávoholik - pohľad na zrná

Príprava Kokoškorka

Kofermentované kávy majú kvôli invazívnemu procesu spracovania narušenejšiu štruktúru zrna. Preto nimi voda preteká o niečo rýchlejšie. Ak teda budete pripravovať Kokoškorka na filter či espresso, použite jemnejšiu hrúbku mletia než zvyčajne. 

Kokoškorko je zmes určená primárne na prípravu filtrovanej kávy, no ak sa chcete úplne odrovnať, skúste ju aj na espresso. 

Ja som využil klasickú prípravu pomocou drippera Hario V60, ktorý má mnoho z vás doma. Intenzita vône sa prenáša aj do chuti kávy, preto vám odporúčam mierne väčší pomer vody ku káve. Mne najviac sadlo 18 gramov vody na jeden gram kávy, a teda pomer 1:18. Káva je pražená moderne a svetlo, preto sa nebojte vysokej teploty extrakcie a kanvicu nastavte na 95 až 100 stupňov Celzia. 

Kokoškorko - Kávoholik - mletá káva

Vianoce v šálke

Pri extrakcii, ktorá potrvá približne dve minúty a štyridsaťpäť sekúnd, sa vaša domácnosť zmení na  “Vianočné Kávičkovo”. Celú ju zaplní vôňa kokosu, škorice a sladkého medu. Pripravte sa na chuťovú bombu na jazyku a doprajte si prvý dúšok.

Chuť kávy je sladká a korenistá. Čo v nej asi nájdete? No predsa tonu sušeného kokosu a škorice. Tie dopĺňa len nepatrná horkosť a acidita, ktoré káve dodávajú na komplexnosti.

Príjemné asociácie

Či už ste alebo nie ste fanúšikom kofermentovaných káv, Kokoškorko je stelesnením Vianoc v šálke kávy. Ukrýva chute, ktoré sa nám všetkým ihneď asociujú s príjemnými chvíľami strávenými s rodinou pri vianočnom stromčeku. Navyše sa jedná o kávu od producenta svetovej kvality. 

Keď sa rozhodnete kúsok Vianoc v balíčku Kokoškorka, pripravil som si pre vás recept na jeho prípravu.

Kokoškorko - Kávoholik - príprava

Recept Kokoškorko – Hario V60

15 g —> 270 ml (95°C)
18 klikov na mlynčeku Comandante 

0:00 – 0:30 40 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 100 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:40 130 ml (krúživý nálev a zamiešanie)

finálny čas extrakcie: cca 2:45

A nezabudnite, pri nákupe Kokoškorka môžete na eshope kavoholik.sk využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Kód platí na všetky kávy, ktoré aktuálne nie sú v akcii. Prajem šťastné a kokosovo-škoricové!

Kokoškorko - Kávoholik - hotová filtrovaná káva


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close