utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Koľko dní po pražení nepiť kávu?

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. februára 2022
koľko po pražení nepiť kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Oslovili sme odborníkov pracujúcich s kávou a zisťovali sme takúto vec. Koľko dní po pražení nepiť kávu? Prečo by to okamžite po upražení nebolo ono? Ako dlho si máme počkať? Tu sú odpovede.

Miroslav Boltvan, Barista Coffee Roasters:

„Pri filtrovanej káve treba počkať sedem až dvanásť dní po pražení, pri pražení na espresso treba počkať aspoň pätnásť dní od praženia. Vtedy by káva mala mať najlepšie chuťové vlastnosti. Veľa ľudí chce piť čo najčerstvejšiu kávu, ale nie je to dobré. Takto by z nej totiž nezískali úplne najlepšiu chuť a dá sa povedať, že by si ju nedokázali maximálne vychutnať. A prečo je to tak? V zrne počas praženia prebiehajú chemické reakcie a tvoria sa plyny, ktoré zo zrniek unikajú ešte niekoľko dní po pražení. Pri príprave by potom z kávy unikalo veľa oxidu uhličitého a napríklad pri príprave espressa by sme to videli hneď na začiatku extrakcie keď by nám vytekala hustá créma s veľkými bublinkami. Pri filtrovaných kávach sa CO2 zbavujeme bloomingom. V skutočnosti je to tak, že pri kontakte kávy s vodou vytvorí oxid uhličitý akúsi vrstvu okolo zrniečok kávy a bráni optimálnemu extrahovaniu.“

Marek Benikovský, Aurelica:

„V zásade platí, že káva je čerstvo po upražení ešte veľmi ‚divoká‘ a je v nej veľa CO2. Univerzálna odpoveď na túto otázku asi neexistuje. V poslednom čase existujú trendy, že káva sa má konzumovať čo najčerstvejšia – no v závislosti od účelu pitia si určite treba počkať. Takže koľko dní po pražení nepiť kávu? Minimálne týždeň. Káva na filter vie byť dobrá veľmi dlho – pil som skvelú, ktorá mala takmer pol roka. Poviem to takto: našou úlohou je dodať zákazníkovi čo najčerstvejšie zrno a potom je na ňom, ako a kedy ho spotrebuje.“

Simon Melišek, Ready After Coffee:

„Každý hovorí inak. Podľa niekoho by sa mala začať piť od siedmeho dňa po pražení, podľa niekoho až od desiateho. V globále môžeme povedať, že najlepšia je od toho siedmeho dňa a trvá to možno do dvoch mesiacov. Potom už káva začína stále viac strácať kvalitu. Každá pražiareň si to v podstate stanovila inak a všimol som si, že ľudia sa aj hádajú či je to od piateho, šiesteho alebo siedmeho dňa. Keď sme to testovali u nás v pražiarni, videli sme, že chute sa každým dňom rozvíjali a najintenzívnejšie boli práve okolo siedmeho dňa. V prvých dňoch z kávy vychádza veľa CO2 a chute sa zvýrazňujú doslova každým dňom.“

„Po spomínaných dvoch mesiacoch už káva výrazne stráca kvalitu a je akoby prázdnejšia. No a čím ďalej sme od praženia, tým je prázdnejšia a prázdnejšia. To najlepšie z nej už vyprchalo. Osobne by som navrhol, aby si to zákazníci spravili sami doma. Nech si z nejakej kávy vyberú 30 gramov, nechajú si ju odstáť pol roka a urobia ju. Bude celkom iná ako dvojtýždňová.“

Luka Ondrišák, Divine Spices:

„Z mojej skúsenosti s výberovou kávou by som to zhodnotil tak, že okrem stupňa praženia a tvrdosti kávy (density), je veľkým faktorom aj spôsob spracovania. Klasické washed premývané spôsoby pijem aj na piaty deň. Suché spôsoby spracovania a honey aspoň na siedmy. Veľmi fascinujúce sú pre mňa inovatívne spôsoby spracovania ako karbonická, anaeróbna a laktická macerácia, ktorým sa intenzívne venujeme. Tu už človek musí byť veľmi, veľmi trpezlivý. Už som sa poučil a viem, že vždy musím počkať aj tých 20 dní od praženia. Skôr ako v pätnásty deň ich nikdy nepijem.“

„Mám skúsenosť s natural anaerobic kávou z východnej Jávy, ktorú dovážame do EÚ. Viem, že je veľmi sladučká s výraznými tónmi, je tropicko ovocná. Pil som ju na siedmy deň a sladkosť i ovocnosť boli nečakane mierne. Bolo to úplne iné, ako malo byť. Lokálni kamaráti pražiari, ktorí pražia už okolo štrnásť rokov, sa mi potom len smiali, že som nedočkavý. Počkal som teda ešte týždeň či dva a voila… hneď to bolo ono. Nádherná komplexná ovocná a sladučká chuť.“

Peter Szabó, Coffeein:

„Na espresso je optimálne okno na pitie od siedmeho do tridsiateho dňa od upraženia. Záleží však aj od skladovania kávy, pretože inak sa správa 30-dňová zatvorená káva a inak tá, ktorá už bola otvorená a je len niekde pohodená. Na filter je to podobné, ale pil som už aj skvelé filtre, ktoré mali viac ako 50 dní. V tom prípade sa mi zdá, že plyny, ktoré potláčajú niektoré iné chute, sa dostanú preč a v káve nám to odkryje nové chute. Doslova to poviem tak, že čerstvosťou kávy by boli zamaskované. Celkovo je to pri jednotlivých druhoch kávy rôzne a pre získanie presnejších informácií by bolo potrebné spraviť výskum.“

Lukáš Kubíny, Illimité:

„Za tých pár rokov, čo s kávou robím, som si našiel určitý vzorec. Na filter je káva pokojne dobrá po nejakom piatom až siedmom dni od praženia. Skôr by som neodporúčal, pretože koncentrácia CO2 je tam ešte relatívne vysoká. Pri espresse je to trochu komplikovanejšie, pretože tam na to vplýva aj skutočnosť, ako je káva spracovaná. Pri mokrom spracovaní je káva podľa mojich skúseností pitná po nejakom druhom či treťom týždni od praženia, pri naturálnom alebo rôznych karbonických anaeróbnych maceráciách je ideálne počkať si aj tri či štyri týždne od praženia. Čo sa týka profilu praženia, tak pri svetlejšom pražení treba počkať o niečo dlhšie. Svetlejšie pražená káva totiž uvoľňuje CO2 o niečo pomalšie.“

Peter Farkaš, Red Fawn Coffee:

„Kávu odporúčame nechať odležať desať až dvadsať dní, aby sa mohla naplno chuťovo rozvinúť. Kávy testujeme niekoľko dní po pražení. Prvou kontrolou je cupping, potom nasledujú testy jednotlivých spôsobov prípravy – espresso a filter. Na základe toho odporúčame počkať optimálne desať až štrnásť dní na filter a pri espresse štrnásť až dvadsať dní od praženia. Takto si užijete plný potenciál kávy a nebudete plytvať svojimi prostriedkami.“

Jozef Fekete, barista:

„Záleží aj na konkrétnej káve, ale optimum je tak desať až štrnásť dní po pražení. Ja som to robil tak, že som skúšal konkrétne druhy – jednoducho keď mi prišla nová várka kávy, tak som ju skúšal na siedmy, desiaty či štrnásty deň. Stále je to dosť subjektívne a každý má predsa len svoje chute, ale ja som kávu posudzoval takto a podľa mojej preferencie išla na mlynček. Ale samozrejme, niekedy sa stal ‚fuck up‘ a káva musela na mlynček aj po siedmich dňoch. Na chuti i na práci s kávou to však bolo cítiť, káva chuťovo kolísala, recepty nesedeli, mali sme falošnú crému a podobne. Keď sa však tomu človek venuje dlhšie, tak aj sám spozoruje, kedy sa káva ustáli a vypustí všetok nadbytočný CO2.“

Náš tip: Keď hľadáte kvalitnú kávu, kliknite TU a zobrazia sa vám zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: praženie kávyzaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
black honey metóda spracovania kávy

Black Honey metóda spracovania kávy. Čo to je?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL