pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Koľko hmotnosti stratí kávové zrno pri pražení?

Ladislav Király Od Ladislav Király
12. decembra 2021
strata hmotnosti kávy počas praženia

Koľko hmotnosti stratí káva v priebehu praženia? (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Pri pražení kávy prichádza k strate hmotnosti kávového zrna. Stráca vlhkosť a pochopiteľne je čoraz ľahšie a ľahšie. Niečo sa z neho „vypraží“ a pražiari vedia, že po ukončení procesu majú menšie množstvo kávy, ako mali pred jeho začiatkom. Koľko hmotnosti stratí kávové zrno pri pražení?

V debate podcastu roast different, v rámci ktorej si svoje názory vymieňali pražiar komoditnej kávy Miloslav Lněníček a pražiar výberovej kávy René Královič, prišla na pretras aj téma straty hmotnosti kávového zrna. A dozvedeli sme sa zaujímavé veci.

Svetlejšie praženie zaručí viac kávy

„Pražiarne podľa mňa pražia svetlo preto, lebo budú mať menší výpražok, čo je proste realita,“ skonštatoval Lněníček narážajúc na to, že pražiari prídu o menšie množstvo pôvodnej hmotnosti kávy. „Ak budeš kávu pražiť dlho a dlho ju tak budeš zbavovať vlhkosti, dopracuješ sa k výraznejšej strate na hmotnosti. Príliš sa o tom nehovorí, pretože človek si povie, že je to niečo zanedbateľné. My však vieme, že úplne zanedbateľné to nie je.“

René Královič s týmto tvrdením nesúhlasil, pretože rozdiely sú podľa neho zanedbateľné. „Strata pri pražení pri light to medium alebo light roaste na filter je nejakých 12 percent alebo radšej povedzme 11 až 13 percent. Pri pražení na espresso je to v našom prípade okolo 14 percent alebo 15 percent. Pri tmavších praženiach by sme sa mohli pohybovať na úrovni 15 až 20 percent. Ide o to, ako dlho to tam držíš.“

Zrná stratia od 11 do 20 percent hmotnosti

Z uvedeného je zrejmé, že pri pražení by sme mohli prísť o približne 11 až 20 percent pôvodnej hmotnosti kávového zrna. Ak niekto upraží 10 kilogramov kávy na svetlo, stratí 1,1 kilogramu, ale pri tmavom pražení príde až o dva kilogramy. A tu už ten rozdiel predstavuje aj niekoľko balíčkov.

S podobnými číslami vyrukovala stránka roastrebels.com, podľa ktorej stráca káva pri svetlom pražení 12 až 15 percent hmotnosti, pri strednom 15 až 17 percent a pri tmavom od 18 možno až do extrémnych 24 percent. V týchto medziach sa to teda môže pohybovať.

Čo ukázal test straty hmotnosti kávového zrna?

Zaujímavý test vykonala stránka towardsdatascience.com, ktorá si vzala viacero rôznych káv a pražila ich rovnako. V pražičke ich podržala presne 90 sekúnd po prvom pukaní. Výsledky boli také, že kávy prišli o rôzne množstvo hmotnosti, konkrétne od 12,8 (Etiópia Yirgacheffe, washed, Aricha) do 14,7% (Indonézia Sumatra, honey, Kerinci).

Pre overenie si nadobudnutých poznatkov sme oslovili aj pražiara výberovej kávy zo spoločnosti Barista Coffee Roasters Miroslava Boltvana, ktorý nám tieto čísla potvrdil. „Záleží to od praženia a strata hmotnosti sa pohybuje od 10 až 11 percent až po 18 až 20 percent,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve.

Kto praží úmyselne na váhu, nech skončí s pražením…

Následne sme na neho vytiahli hypotetickú otázku: Je teda možné, že niekto by schválne pražil svetlejšie len preto, aby zrná ostali ťažšie?

„Tak to veru neviem,“ usmial sa. „Ale ak to niekto robí, tak rovno nech všetko predá a skončí s pražením. Strata hmotnosti je vedľajšia strata, s ktorou treba rátať. Áno, nie je to málo, ale ak už, tak to pražiar môže zarátať pri finálnej cenotvorbe produktu.“

Káva sa počas praženia zväčšuje

Ďalšia zo súvisiacich tém sa týka toho, že  zrno síce stráca hmotnosť, ale na druhej strane naberá objem. Po upražení ho nedokážete dať do rovnakého obalu, v akom bolo predtým. Je to skutočne tak?

„Áno, je to pravda. Káva pri prvom pukaní uvoľňuje energiu, ktorú zbiera počas praženia. Vtedy sa zrnká aj zväčšujú,“ dodal Miroslav Boltvan.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Miroslav Boltvanpraženie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
podcast o káve s Dominikom Novákom

Dominik Novák: Blendovanie kávy je strašne fajn vec

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL