Bezkofeínové kávy sú často veľmi predvídateľné a všetky chutia tak nejak podobne. No ja som práve narazil na takú, ktorá zmenila môj pohľad na to, čo všetko dokáže káva bez kofeínu ponúknuť. Kolumbia Los Nogales Mosto Decaf od pražiarne Barista Roasters z Lučenca je ako z iného sveta.
Úprimne – je to najlepší decaf, aký som kedy pil. Bez preháňania. Žiadna „typická chuť dekofeinizácie“, žiadne ploché tóny či nepríjemná horkosť. Toto je káva, ktorá chutí ako plnohodnotný filter z kvalitnej výberovej kávy. Je svieža, ovocná a neskutočne šťavnatá. Chcete zažiť podobný wow efekt? Čítajte ďalej!

Káva zo známej farmy
Táto výnimočná káva pochádza z farmy Los Nogales v kolumbijskom regióne Bruselas, ktorý je právom považovaný za jeden z najlepších kávových regiónov sveta. Farma je rodinným podnikom vedeným Oscarom Hernándezom, inovatívnym farmárom venujúcim sa hlavne kvalitnej výberovej káve.
Oscar pokračuje v odkaze svojho otca Ricaurteho Hernándeza, ktorý v roku 2006 vyhral prestížnu súťaž Cup of Excellence a región Bruselas dostal na mapu svetovej výberovej kávy. Dnes je Los Nogales rodiskom noviniek vo svete kávy a centrom vzdelávania pre farmárov v okolí. Káva, ktorú z tejto farmy priniesla pražiareň Barista Roasters, je toho ukážkovým dôkazom.

Inovatívny proces “Mosto Decaf”
Bezkofeínové kávy zvyknú pri procese odstránenia kofeínu trpieť tým, že okrem kofeínu stratia aj časť arómy a chute a nadobudnú tóny, ktoré sú pre tento proces charakteristické. No proces Mosto Decaf tieto pravidlá akoby nerešpektoval.
Zrná tejto kávy sú pred odstránením kofeínu spracované takzvanou premytou anaeróbnou fermentáciou. Po vysušení sa však namáčajú v horúcom vodnom kúpeli a v nadväznosti naň podstupujú odstránenie kofeínu pomocou rozpúšťadla, ktoré okrem iného obsahuje aj šťavu získanú z kávovníkových čerešní. Táto tekutina sa často označuje španielskym pomenovaním mossto alebo mosto, podľa ktorého získal celý proces svoj názov. Práve vďaka šťave z čerešní káva nadobudne ovocné chute, na ktoré len tak nezabudnete.

Výsledkom je káva, ktorá absolútne nechutí ako decaf. Pripomína funky kofeínové kávy spracované experimentálnym procesom.
Ako ovocný džús
Hneď po otvorení balíčka vás ovalí vôňa, ktorá by pokojne mohla patriť špičkovej kofeínovej kave. Je mimoriadne ovocná a svieža – vôbec nie plochá či utlmená, ako to je pri “decafoch” zvykom.

Kolumbiu Los Nogales Mosto Decaf pražia v Lučenci svetlo, a preto sa hodí hlavne na filter, no báť sa nemusíte ani moderného ovocného espressa.
Na filtri však chutí neskutočne ovocne a šťavnato. V chuti prevláda tropická marakuja, broskyne a zrelé jahody a maliny. Sladkosť kávy vytvára príjemná mliečna čokoláda. Jej acidita je pomerne vysoká a jej miera sa zvyšuje postupným chladnutím. Horkosť v nej prakticky nenájdete. Káva je taká živá a šťavnatá, že pripomína multivitamínový džús, ktorý budete chcieť piť počas celého dňa, nie len večer.
Ak tejto bezkofeínovej závislosti neodoláte, mám pre vás recept, pri ktorom mi chutila najviac. Neváhajte však dlho, podľa mojich informácií jej v pražiarni Barista Roasters nemajú veľa.

Recept na Hario V60
17 g kávy
20 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
240 ml vody (93 °C)
Postup zalievania:
0:00 – 0:30: do 50 ml vody (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15: do 190 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do stredu)
Výsledný čas extrakcie: cca 2:30

Výsledkom je svieža, ovocná a čistá šálka s nečakanou komplexnosťou – na decaf je to až neuveriteľné.
Neskutočné
Kolumbia Los Nogales Mosto Decaf je dôkazom, že bezkofeínová káva nemusí byť len kompromisom. Je to káva plná šťavnatosti, komplexnosti a hĺbky, ktorá by kludne zahanbila množstvo kofeínových káv. Ak hľadáte večerný filter, ktorý chutí ako špičková výberová káva – toto je to pravé orechové. Len pozor, aby ste túto kávu nezačali piť miesto tej klasickej aj počas dňa.
Nájdete ju na eshope pražiarne Barista Roasters baristaroasters.sk – pri nákupe použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.








