Medzi prvé kávy, ktoré som tento rok ochutnal, patrí aj najnovší prírastok zo slovenskej pražiarne Barista Roasters, Kolumbia Los Nogales. Tá je dôkazom toho, že kvalitná výberová káva dokáže neustále prekvapovať a prinášať nové chute a arómy. Poďte ju spoločne so mnou preskúmať a zistiť, v čom je iná.
Svetoznáma farma plná tradícií a inovácií
Kolumbia Los Nogales je pomenovaná podľa farmy, na ktorej bola vypestovaná. Finca Los Nogales je rodinná farma s bohatou históriou, ktorá siaha až do 40. rokov minulého storočia. Rodina Hernandézovcov sa v regióne Bruselas, Huila, pestovaniu kávy venuje už tri generácie. Oscar Hernandéz, ktorý dnes farmu vedie, je nielen vizionárom, ale aj príkladom toho, ako prepojiť tradičné poľnohospodárstvo s modernými inováciami.
Oscarov otec, Ricaurte Hernandéz, získal v roku 2006 prestížne ocenenie Cup of Excellence a farma Los Nogales vtedy naskočila na úspešnú vlnu. Dnes je nielen miestom produkcie výnimočných káv, ale aj centrom, kde sa stretáva veda, vášeň a udržateľnosť.
Môj tip: pri nákupe na eshope baristaroasters.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Recept na jedinečnú kávu
1. Udržateľný terroir
Pôda je základom všetkého. V Los Nogales je obhospodárovaná udržateľne – namiesto komerčných hnojív používajú organický humus zo zvyškov kávy. Oscar zároveň znižuje hustotu výsadby, aby pôdu nevyčerpával, a tá si zachovala svoju kvalitu pre ďalšie generácie.
2. Genetická rozmanitosť
Oscar experimentuje s odrodami ako orange bourbon (odroda, ktorú môžete ochutnať v prípade tohto lotu od Barista Roasters), gesha či sudan rume. Vďaka rozmanitosti pestovaných odrôd dosahuje Oscar pestré výsledky a produkuje množstvo zaujímavých kávových lotov.
3. Inovácie a veda
Farma kombinuje tradičné postupy s vedeckými poznatkami. Príkladom je proces “Mosto Fermentation”, ktorý ovplyvňuje výsledný chuťový profil kávy. Presne týmto spôsobom je spracovaná kávová limitka od Barista Roasters. Chcete sa o ňom dozvedieť viac? Čítajte ďalej!
Proces, ktorý stojí za ochutnanie
Spracovanie Kolumbie Los Nogales si vyžadovalo niekoľko poctivo kontrolovaných krokov:
- Kávovníkové čerešne sa zbierajú ručne, čistia upravenou vodou a triedia podľa hustoty (tzv. floating).
- Následne sa podrobia tzv. tepelnému šoku a fermentácii, ktorá trvá až 120 hodín, s prídavkom šťavy z kávovníkových čerešní (mosto). Mosto sa získava lisovaním šupiek a dužiny čerešní, vďaka čomu je plné sacharidov. Cukry podporia mikrobiálnu aktivitu, čo vedie k rozvinutiu netradičných chutí a aróm.
- V poslednom kroku sa káva suší na slnku po dobu 15 dní, čím sa zabezpečuje optimálna vlhkosť a chuťová harmónia.
Tona citrónovej trávy
Kolumbia Los Nogales je pražená na filter, vďaka čomu si naplno vychutnáte jej komplexný profil. V šálke vás čakajú tóny bergamotu, orieškov a citrónovej trávy. To, čo ma pri kávach spracovaných fermentáciou s “mosto” baví najviac, je čistá a zreteľná chuť citrónovej trávy. Tá je aj v tomto prípade dominantným vnemom, a sprevádza každý dúšok, ktorý sa ocitne na vašom jazyku. “Lemongrass” je doplnený o veľmi sviežu citrusovú aciditu, ktorá pôsobí šťavnatým dojmom, a sladkosť a horkosť orechov. Kávu som pripravoval pomocou drippera Hario V60 a mlynčeka Comandante C40 a výsledok bol neskutočne komplexný a zaujímavý. V nasledujúcich riadkoch vám prikladám svoj recept:
Kolumbia Los Nogales Hario V60
• 16 g kávy Kolumbia Los Nogales
• 24 klikov Comandante (stredné mletie)
• 240 ml vody (93 °C)
Nálevy:
0:00–0:30 – 50 ml (rýchly krúživý nálev, zamiešať dripperom)
0:30–1:00 – do 140 ml (krúživý nálev)
1:00–1:30 – do 240 ml (nálev do stredu, zamiešať dripperom)
Celkový čas extrakcie: 2:45 – 3:00
Rozširujte svoje obzory
Kolumbia Los Nogales je odraz histórie, lásky k remeslu a hľadania dokonalosti zo strany farmára aj pražiara. Čo ma však počas ochutnávky bavilo najviac, bol samotný výsledok v šálke. Chute, ktoré prináša spracovanie so šťavou mosto, sú pre mňa stále pomerne nové a inovatívne. Ak ste ešte podobnú kávu neochutnali, určite by ste si ju nemali nechať ujsť. Rozšíri vám obzory a výrazná citrónová tráva si vás určite získa.
Limitované balenie 150 g je dostupné či už v kaviarni pražiarne Barista Roasters v Lučenci, alebo priamo na eshope baristaroasters.sk. Nenechajte si ujsť príležitosť ochutnať kávu, ktorá vás prekvapí a pri nákupe nezabudnite použiť zľavový kód BLOGOKAVE10.