Máte chuť objaviť, čo sa stane, keď tradičné metódy spracovania kávy vystriedajú tie moderné a experimentálne? Poďte sa zoznámiť s Kolumbiou Monteblanco Mango Extended Fermentation od pražiarne READY AFTER – s kávou, ktorá svojím spracovaním a jedinečným chuťovým profilom posúva hranice zážitku z pitia kávy.
Farma Monteblanco: Tradícia a udržateľnosť
Farma Monteblanco, situovaná vo výške 1730 m n. m., je ideálnym miestom na pestovanie kvalitných výberových káv. Rodrigo Sanchez Valencia, farmár tretej generácie, kladie dôraz na udržateľné poľnohospodárstvo a ochranu prírody. V blízkosti farmy sa nachádza chránený park Cueva de los Guacharos a rieka Suaza, ktorá poskytuje sladkú vodu na pestovanie kávy.
Rodrigo pestuje viacero odrôd, ako sú caturra, geisha, pink bourbon a pacamara. Využíva mnoho spôsobov spracovania, no práve experimenty, akým je aj táto káva, posúvajú farmu na svetovú úroveň.
Exotická fermentácia: Mango v hlavnej úlohe
Pri spracovaní odrody caturra pre tento lot využil Rodrigo predĺženú fermentáciu, ktorá je podporená špeciálnou zmesou kvasiniek a baktérií (lactobacillus a saccharomyces cerevisiae) a prítomnosťou čerstvého manga.
Postup fermentácie zahŕňa:
- Prvá fáza (8 dní): Mango sa zmieša s cukrom a mikrobiálnou kultúrou a nechá odstáť po dobu 8 dní. Tým vznikne bohatý základ pre budúcu fermentáciu kávy.
- Druhá fáza (7,5 dňa): Do fermentačnej zmesi sa pridajú kávové čerešne, ktoré do seba počas priebehu fermentácie nasajú sladké a exotické chute.
- Finálna fáza: Káva sa premyje a následne sa suší na vyvýšených posteliach, kde sa pravidelne prehrabáva. Celkový čas sušenia trvá 20 až 25 dní, čo zabezpečuje rovnomerné vysušenie a konzistentnú kvalitu.
Chuťový profil: Tropické ovocie, čokoláda a levanduľa
Kolumbia Monteblanco Mango vás očarí svojím komplexným a harmonickým chuťovým profilom. V šálke dominujú tóny manga a tropického ovocia, ktoré dopĺňajú jemné náznaky levandule a čokolády.
Čistučký filter alebo explozívne espresso
Táto káva je vhodná na prípravu filtrovanej kávy, ale aj espressa, pričom v oboch formách si zachováva svoju jedinečnú chuť. Vo filtrovanej káve sa mango predvedie v plnej kráse a doplní ho jemná florálnosť a čokoládová sladkosť. Od espressa čakajte poriadny exotický výbuch plný mangového džemu a čokolády.
Ak chcete vyskúšať túto kávu doma, prinášame vám jednoduchý recept na prípravu filtrovanej kávy a espressa:
Hario V60:
16 g kávy Colombia Monteblanco
240 ml prefiltrovanej vody (93 °C)
mlynček nastavený na strednú hrúbku mletia (24 klikov na Comandante)
0:00 – 0:30: Nalejte 50 ml vody krúživým pohybom a zamiešajte
0:30 – 1:00: Dolejte vodu do 140 ml (krúživý pohyb)
1:00 – 1:30: Doplňte vodu do 240 ml priamym nálevom do stredu a zamiešajte dripperom
Celkový čas extrakcie by mal byť približne 2:45.
Espresso v pákovom kávovare
Pomer (ratio): 1:3
Teplota extrakcie: 92°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: cca 29 s
Limitka, ktorú by ste si nemali nechať ujsť
Colombia Monteblanco Mango Extended Fermentation je dostupná v limitovanom množstve. Ak túžite po nezabudnuteľnom chuťovom zážitku, objednajte si ju ešte dnes a objavte, čo dokáže spojenie kávy a manga. Je to fakt dobrá káva.
Na eshope readyafter.sk ju spolu s ďalšími skvelými kávami môžete kúpiť o niečo lacnejšie. Stačí, ak v košíku uplatníte zľavový kód BLOGOKAVE10.