Z času na čas sa objaví káva, ktorá vás posadí na zadok. Taká, čo prekvapí aj toho, kto už ochutnal stovky výberových káv. Nestáva sa to často – a práve preto, keď Peťo, majiteľ a hlavný pražiar Coffeeinu, pred pár týždňami zahlásil, že natrafil na poklad medzi “naturálkami”, nevedeli sme sa dočkať. A už je to tu: Kolumbia Peñas Blancas. Je táto káva skutočne taká výnimočná, ako tvrdí Peťo?
Kolumbiu Peñas Blancas môžete vyskúšať v dvoch verziách – praženú na filter alebo na espresso. My sa tentokrát zameriame hlavne na svetlejšie praženie na filter, no povieme si čo-to aj o espresse.

Farmárske meno, ktoré zaručuje kvalitu: Nestor Lasso
Nestor Lasso. Meno, ktoré sa čoraz častejšie objavuje na obaloch výberových káv po celom svete. A nie náhodou. Nestor je jedným z predstaviteľov novej vlny kolumbijských farmárov – mladý, inovatívny a priebojný. Spolu s kolegom Jhonathanom Vergarom vybudovali spracovateľské centrum Peñas Blancas v regióne Huila. Cieľom Peñas Blancas je priniesť precízne spracovanú kávu nielen z vlastných fariem, ale aj od okolitých drobných farmárov.
A keď hovoríme o precíznosti, máme na mysli poctivé triedenie len tých najzrelejších čerešní, fermentáciu pod absolútnou kontrolou, sušenie trvajúce aj 30 dní a stabilizáciu vlhkosti pred exportom. Nestorova práca je ukážkou toho, ako môže vyšperkované spracovanie posunúť kvalitu kávy na úplne inú úroveň.

“Extended natural”?
Toto všetko stelesňuje lot kávy, ktorú pre vás prináša pražiareň Coffeein. Peñas Blancas od Coffeeinu je zložený z odrody caturra. Túto veľmi známu odrodu arabiky v Peñas Blancas spracovali metódou nesúcou pomenovanie “extended natural”. Slovo “natural” odráža tradičné spracovanie kávy, ktoré je založené na sušení kávových čerešní v celku. Vďaka tomuto spôsobu kávy nadobúdajú mimoriadnu sladkosť a plnšie telo.
Tieto charakteristiky však zvýrazňuje ešte jeden faktor. Ten sa skrýva za slovom “extended”. To by sme mohli do slovenčiny preložiť ako predĺžený. Predĺžené suché spracovanie znamená sušenie čerešní v celku, pomaly a po dobu až tridsiatich dní. Vďaka veľmi pomalému a kontrolovanému procesu sušenia sa v čerešniach naštartuje takzvaná aeróbna fermentácia, ktorá ešte o čosi pozdvihne finálne chute kávy.

Výbuch sladkosti, tropickosti a komplexnosti
Už pri otváraní balenia vás privíta veľmi výrazná vôňa. Sladká, čokoládovo-banánová aróma, ktorá doslova napadne všetky čuchové bunky. Inak tomu nie je ani v prípade chuti. Peñas Blancas je plná extravagantnej sladkosti, ktorá je mimoriadne intenzívna a expresívna. Reprezentuje ju zrelé tropické ovocie, z ktorého najjasnejšie pocítite banány a žltý melón, a sladká mliečna čokoláda.
Výbuch sladkosti dopĺňa príjemná tropická acidita pripomínajúca ananás a jemná horkosť kakaa. Všetky tieto chute zastrešuje krásne krémová textúra a smotanové telo, ktoré dotvárajú pocit chuťovej plnosti. Peñas Blancas na filtri by sme prirovnali k tropickému “milkšejku”, ktorý každým dúškom postupne odhaľuje nové a nové chuťové vrstvy. Chcete si ho pripraviť? Tu je recept:

Recept na V60
16 g kávy
240 ml vody (90 °C)
Stredne hrubé mletie (20 klikov na Comandante)
Nálevy:
- 0:00–0:30: 50 ml (prudký krúživý nálev, premiešajte celým dripperom)
- 0:30–1:00: do 140 ml (krúživý nálev, premiešajte celým dripperom)
- 1:00–1:15: do 190 ml (krúživý nálev, bez miešania)
- 1:15–1:30: do 240 ml (nálev do stredu, bez miešania)
Celkový čas extrakcie: cca 2:30

A čo espresso?
Aj keď sme sa v tomto článku zamerali na filter, fanúšikovia espressa si taktiež prídu na svoje. Kolumbiu Peñas Blancas nájdete na eshope pražiarne Coffeein aj vo verzii praženej na espresso. Vo forme espressa je jej sladkosť ešte koncentrovanejšia, telo ešte smotanovejšie a textúra pripomína kávový krém. Banány, ananás, čokoláda a štipka kakaovej horkosti – ak máte radi komplexné, funky espressá, toto vás odpáli do espresso neba.
Odporúča Peťo a teraz aj Blog o káve
Kolumbia Peñas Blancas je dôkazom toho, že raz za čas to jednoducho klapne. Spojenie kvalitnej práce Nestora a Jhona spolu s entuziazmom Peťa z Coffeeinu a jeho dôverou v túto kávu vytvorilo jedinečný výsledok. Peñas Blancas je neuveritelne sladká, tak akurát funky, tropická a komplexná. Vynikne na filtri aj na espresse.

A vynikne hlavne u vás doma. Keď chcete túto kávu ochutnať, nájdete ju na eshope pražiarne Coffeein coffeein.sk, kde môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10. Tento nákup vám odporúčame všetkými desiatimi.