Počuli ste už o tom, že aj kávu si môžete vydražiť na aukcii? Takýto kúsok sa podarilo uloviť slovenskej pražiarni kávy Be:Café. Ide o kávu Kolumbia Finca La Cañada, ktorú sme ochutnali v pražení na filter. Je taká dobrá, že by ste si ju nemali nechať ujsť.
Ak ste o tom náhodou nepočuli, najlepšie kávy, ktoré farmári vypestujú, často umiestňujú do takzvaných kávových aukcií. Tie vlastne zastrešujú aktuálny kávový výkvet pestovateľského regiónu či krajiny. Pražiarne sa týchto aukcií môžu zúčastniť a uchmatnúť si kávu, ktorá ich osloví najviac.

Kolumbijská aukcia
A presne to urobili v Be:Café, keď sa zapojili do aukcie La Mejor Taza de Huila. Táto každoročná udalosť v kolumbijskom regióne Huila spája desiatky farmárov a odborníkov na hodnotenie kvality kávy, aby vybrali to najlepšie, čo región ponúka.
Z 300 zúčastnených vzoriek sa káva od farmárky Aleydy Canacue Chala z rodinnej farmy Finca La Cañada umiestnila na 10. mieste. A práve túto výnimočnú premytú Geshu sa Be:Café rozhodlo vydražiť a priniesť pre vás na Slovensko.

Už len tento fakt napovedá, že spoločne ochutnáme niečo jedinečné a skutočne výnimočné.
Tropické prekvapenie a mimoriadna kvetinovosť
Na tejto káve ma už pri prvom kontakte zaujala jej komplexnosť a lahodnosť. Hoci ide o premyté spracovanie, jej chute sú výrazné, plné a vrstvené.
Vo vôni dominuje sladké tropické ovocie a jasná kvetinovosť – akoby ste si privoňali k jazmínovému čaju. Na jazyku sa káva rozvíja v niekoľkých vlnách – za horúca je sladká a jemná, tropickú ovocnosť jej dodáva chuť žltého melónu. Chladnutím káva naberá na sviežosti a acidite a melón sa mení na ananás. Ovocie po celý čas sprevádza výrazná sladkosť trstinového cukru, krásna kvetinovosť pripomínajúca jazmín a len nepatrná karamelová horkosť.

Telo kávy je po celú dobu ľahké až stredne ťažké, s delikátnou hodvábnou textúrou. Dochuť je dlhá, florálna, s chuťou pripomínajúcou jazmínový zelený čaj. Kolumbia Finca La Cañada spĺňa všetky podmienky na to, aby bola ideálom kávovej krásy. Ponúka chuťovú harmóniu a komplexnosť, lahodnú textúru a dlhočiznú kvetinovú dochuť. Ak vás zaujala, skúste si ju pripraviť pomocou tohto receptu:
Recept na V60
18 g kávy
240 ml vody (89 °C)
Stredne hrubé mletie (28 klikov na Comandante)

Nálevy:
- 0:00–0:30: 50 ml (prudký krúživý nálev, premiešajte celým dripperom)
- 0:30–1:00: do 140 ml (krúživý nálev, premiešajte celým dripperom)
- 1:00–1:15: do 190 ml (krúživý nálev, bez miešania)
- 1:15–1:30: do 240 ml (nálev do stredu, bez miešania)
Celkový čas extrakcie: cca 2:30
Poďte nakúpiť
Napriek tomu, že ide o špičkovú kávu svetovej úrovne, Be:Café ju ponúka za veľmi prijateľnú cenu. Na eshope becafe.sk môžete navyše použiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte 10 percent.
