streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Kolumbijské bomby z Rye Island Roastery: Čisté kávové nebo

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
18. apríla 2025
Colombia Nestor Lasso a Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery
Share on FacebookShare on Twitter

Hľadáte kávu, ktorá vám vyrazí dych? Ja som ju práve ochutnal. Rye Island Roastery predstavilo dve nové kolumbijské kávy, ktoré sú také dobré, že si ich budem ja a určite aj vy pamätať ešte veľmi dlho. 

Pri ochutnávaní káv Colombia Nestor Lasso a Colombia Henry Bonilla som sa ocitol v kávovom nebi, do ktorého sa nedostávam len tak hocikedy. Dve rôzne farmy, dvaja špičkoví farmári, dve odrody a dve odlišné spracovania – ale jedno spoločné: čisté kávové WAU.

Colombia Henry Bonilla a Colombia Nestor Lasso

Colombia Nestor Lasso – káva alebo cukríky?

Hneď po otvorení balíčka ma ovalila vôňa tak podmanivá, že som ju voňal stále dookola, kým som si dovolil zomlieť prvú dávku. Funky, sladká, ovocná a kvetinová – niečo medzi Haribo bonbónmi, levanduľovým sirupom a pelendrekom (nie tým zo sladkého drievka ale ovocným, tým čo poznáme z detstva).

Káva je pražená svetlo, hodí sa v podstate na všetky typy príprav, no ja som zvolil prípravu filtrovanej kávy. V šálke sa rozvinula do úplne šialenej hry chutí. Najvýraznejším chuťovým prvkom sú ovocné cukríky s jemným tropickým podtónom a krásna kvetinovosť pripomínajúca fialky. Káva má navyše príjemné jogurtové telo a zamatovú textúru, ktorá vám doslova pohladí jazyk. A dochuť? Neskutočne kvetinová, dlhá a čistá. 

Colombia Nestor Lasso od Rye Island Roastery - zrná

Táto káva je ako malé chuťové dobrodružstvo, ktoré sa mení každým dúškom. Za horúca je sladká a čerešňová, za tepla sa do popredia dostanú cukríky a kvety a za studena sa zvýrazní jej ovocnosť a šťavnatosť. A to všetko vďaka bratom Lassovcom, ktorí vo veku 22 a 24 rokov stoja za svetoznámou farmou a kávovými experimentami, akými je aj spracovanie tejto kávy. Odrodu chiroso totižto fermentovali so špeciálnym kmeňom mikroorganizmov Saccharomyces cerevisiae T58. 

Ich kávy sa opakovane objavujú medzi víťaznými výbermi na svetových baristických šampionátoch vrátane World Barista Championship – čím sa farma El Diviso zaradila medzi absolútnu svetovú špičku.

Colombia Nestor Lasso od Rye Island Roastery

Toto je presne ten typ kávy, ktorú si zapamätáte na mesiace. A možno aj roky.

Recept na Hario V60 – Colombia Nestor Lasso

15 g kávy
240 ml prefiltrovanej vody (93 °C)
Mletie: 21 klikov Comandante (stredne hrubé)

Colombia Nestor Lasso od Rye Island Roastery - príprava filtrovanej kávy

Nálevy:

  • 0:00 – 0:30: 50 ml (krúživý nálev, premiešať celým dripperom)
  • 0:30 – 1:00: do 140 ml (krúživý nálev, celým premiešať dripperom)
  • 1:00 – 1:15: do 190 ml (krúživý nálev
  • 1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do stredu)

Celkový čas extrakcie: cca 2:45

Výsledok: Kávové nebo!

Colombia Nestor Lasso od Rye Island Roastery - filtrovaná káva

Colombia Henry Bonilla – jahodový džem a ružová voda

Od Nestorovej kávy sa presuňme k druhej káve, ktorá dokazuje, že v Kolumbii to jednoducho vedia. Colombia Henry Bonilla je o niečo jemnejšia, čistejšia, no stále veľmi špecifická a komplexná káva. Je totižto spracovaná s takzvaným Flor de Jamaica, čo označuje ibištekový výluh. A ten je v káve skutočne cítiť!

Už jej vôňa je ako pohladenie na duši. Prepája výraznú florálnosť pripomínajúcu ružovú vodu, ktorú si určite nejeden z nás doniesol z dovolenky v Bulharsku, ibištek a džem z lesných plodov. 

Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - zrná

Chuť sa taktiež drží na ovocno-kvetinovej vône. Vo filtrovanej káve sa naplno rozvinú tóny jahodového džemu (za tepla a studena čerstvých jahôd) a až parfémová kvetinovosť, ktorá sa prenáša aj do dochuti kávy. Jahodu, ružu a ibištek podčiarknuje stredne ťažké telo, hodvábna textúra a takmer nulová horkosť.

Spracovanie s Flor de Jamaica (ibištekovým nálevom) káve dodáva jemný funky twist, no stále ostáva dostatočne uhladená a čistá. Oproti Nestorovi je menej “divoká”, no o to prístupnejšia pre každodenné pitie.

Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - mletá káva

Recept na Hario V60 – Colombia Henry Bonilla

16 g kávy
240 ml prefiltrovanej vody (93 °C)
Mletie: 28 klikov Comandante (stredne hrubé až hrubé)

Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - príprava filtrovanej kávy

Nálevy:

  • 0:00 – 0:30: 60 ml (krúživý nálev, premiešať lyžičkou)
  • 0:30 – 1:00: do 160 ml (krúživý nálev, premiešať dripperom)
  • 1:00 – 1:30: do 240 ml (nálev do stredu, krátke premiešanie dripperom)

Celkový čas extrakcie: cca 2:40

Výsledok: Šálka plná ovocia a kvetov.

Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - filtrovaná káva

Kávy, s ktorými sa (ne)podelíte

Musím priznať, že Rye Island Roastery mi tentokrát totálne odpálili dekel. Obe kávy sú dôkazom toho, že aj na Slovensku sa pražia výberové kávy zo špičky svetovej úrovne. 

Ak miluješ komplexné, funky a šťavnaté kávy, mikrolot od Nestora ťa odrovná. Ak hľadáš jemnosť a florálnu eleganciu, Henry je tvoj nový BFF. A ak si ako ja – zoberieš si obe a budeš si každý deň vyberať podľa nálady (kolegom tieto kávy neplánujem posunúť). Pri objednávke na ryeisland.com nezabudni na zľavový kód BLOGOKAVE10.

Colombia Nestor Lasso a Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - filtrovaná káva
1x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Rye Island Roastery
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Etiópia Burka Gudina od Barista Roasters - príprava espressa n

Neskutočná hodnota od Barista Roasters: Neuveríte, ako cenovo podbili skvelú Etiópiu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL