pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Kolumbijské bomby z Rye Island Roastery: Čisté kávové nebo

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
18. apríla 2025
Colombia Nestor Lasso a Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery
Share on FacebookShare on Twitter

Hľadáte kávu, ktorá vám vyrazí dych? Ja som ju práve ochutnal. Rye Island Roastery predstavilo dve nové kolumbijské kávy, ktoré sú také dobré, že si ich budem ja a určite aj vy pamätať ešte veľmi dlho. 

Pri ochutnávaní káv Colombia Nestor Lasso a Colombia Henry Bonilla som sa ocitol v kávovom nebi, do ktorého sa nedostávam len tak hocikedy. Dve rôzne farmy, dvaja špičkoví farmári, dve odrody a dve odlišné spracovania – ale jedno spoločné: čisté kávové WAU.

Colombia Henry Bonilla a Colombia Nestor Lasso

Colombia Nestor Lasso – káva alebo cukríky?

Hneď po otvorení balíčka ma ovalila vôňa tak podmanivá, že som ju voňal stále dookola, kým som si dovolil zomlieť prvú dávku. Funky, sladká, ovocná a kvetinová – niečo medzi Haribo bonbónmi, levanduľovým sirupom a pelendrekom (nie tým zo sladkého drievka ale ovocným, tým čo poznáme z detstva).

Káva je pražená svetlo, hodí sa v podstate na všetky typy príprav, no ja som zvolil prípravu filtrovanej kávy. V šálke sa rozvinula do úplne šialenej hry chutí. Najvýraznejším chuťovým prvkom sú ovocné cukríky s jemným tropickým podtónom a krásna kvetinovosť pripomínajúca fialky. Káva má navyše príjemné jogurtové telo a zamatovú textúru, ktorá vám doslova pohladí jazyk. A dochuť? Neskutočne kvetinová, dlhá a čistá. 

Colombia Nestor Lasso od Rye Island Roastery - zrná

Táto káva je ako malé chuťové dobrodružstvo, ktoré sa mení každým dúškom. Za horúca je sladká a čerešňová, za tepla sa do popredia dostanú cukríky a kvety a za studena sa zvýrazní jej ovocnosť a šťavnatosť. A to všetko vďaka bratom Lassovcom, ktorí vo veku 22 a 24 rokov stoja za svetoznámou farmou a kávovými experimentami, akými je aj spracovanie tejto kávy. Odrodu chiroso totižto fermentovali so špeciálnym kmeňom mikroorganizmov Saccharomyces cerevisiae T58. 

Ich kávy sa opakovane objavujú medzi víťaznými výbermi na svetových baristických šampionátoch vrátane World Barista Championship – čím sa farma El Diviso zaradila medzi absolútnu svetovú špičku.

Colombia Nestor Lasso od Rye Island Roastery

Toto je presne ten typ kávy, ktorú si zapamätáte na mesiace. A možno aj roky.

Recept na Hario V60 – Colombia Nestor Lasso

15 g kávy
240 ml prefiltrovanej vody (93 °C)
Mletie: 21 klikov Comandante (stredne hrubé)

Colombia Nestor Lasso od Rye Island Roastery - príprava filtrovanej kávy

Nálevy:

  • 0:00 – 0:30: 50 ml (krúživý nálev, premiešať celým dripperom)
  • 0:30 – 1:00: do 140 ml (krúživý nálev, celým premiešať dripperom)
  • 1:00 – 1:15: do 190 ml (krúživý nálev
  • 1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do stredu)

Celkový čas extrakcie: cca 2:45

Výsledok: Kávové nebo!

Colombia Nestor Lasso od Rye Island Roastery - filtrovaná káva

Colombia Henry Bonilla – jahodový džem a ružová voda

Od Nestorovej kávy sa presuňme k druhej káve, ktorá dokazuje, že v Kolumbii to jednoducho vedia. Colombia Henry Bonilla je o niečo jemnejšia, čistejšia, no stále veľmi špecifická a komplexná káva. Je totižto spracovaná s takzvaným Flor de Jamaica, čo označuje ibištekový výluh. A ten je v káve skutočne cítiť!

Už jej vôňa je ako pohladenie na duši. Prepája výraznú florálnosť pripomínajúcu ružovú vodu, ktorú si určite nejeden z nás doniesol z dovolenky v Bulharsku, ibištek a džem z lesných plodov. 

Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - zrná

Chuť sa taktiež drží na ovocno-kvetinovej vône. Vo filtrovanej káve sa naplno rozvinú tóny jahodového džemu (za tepla a studena čerstvých jahôd) a až parfémová kvetinovosť, ktorá sa prenáša aj do dochuti kávy. Jahodu, ružu a ibištek podčiarknuje stredne ťažké telo, hodvábna textúra a takmer nulová horkosť.

Spracovanie s Flor de Jamaica (ibištekovým nálevom) káve dodáva jemný funky twist, no stále ostáva dostatočne uhladená a čistá. Oproti Nestorovi je menej “divoká”, no o to prístupnejšia pre každodenné pitie.

Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - mletá káva

Recept na Hario V60 – Colombia Henry Bonilla

16 g kávy
240 ml prefiltrovanej vody (93 °C)
Mletie: 28 klikov Comandante (stredne hrubé až hrubé)

Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - príprava filtrovanej kávy

Nálevy:

  • 0:00 – 0:30: 60 ml (krúživý nálev, premiešať lyžičkou)
  • 0:30 – 1:00: do 160 ml (krúživý nálev, premiešať dripperom)
  • 1:00 – 1:30: do 240 ml (nálev do stredu, krátke premiešanie dripperom)

Celkový čas extrakcie: cca 2:40

Výsledok: Šálka plná ovocia a kvetov.

Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - filtrovaná káva

Kávy, s ktorými sa (ne)podelíte

Musím priznať, že Rye Island Roastery mi tentokrát totálne odpálili dekel. Obe kávy sú dôkazom toho, že aj na Slovensku sa pražia výberové kávy zo špičky svetovej úrovne. 

Ak miluješ komplexné, funky a šťavnaté kávy, mikrolot od Nestora ťa odrovná. Ak hľadáš jemnosť a florálnu eleganciu, Henry je tvoj nový BFF. A ak si ako ja – zoberieš si obe a budeš si každý deň vyberať podľa nálady (kolegom tieto kávy neplánujem posunúť). Pri objednávke na ryeisland.com nezabudni na zľavový kód BLOGOKAVE10.

Colombia Nestor Lasso a Colombia Henry Bonilla od Rye Island Roastery - filtrovaná káva


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Rye Island Roastery
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Etiópia Burka Gudina od Barista Roasters - príprava espressa n

Neskutočná hodnota od Barista Roasters: Neuveríte, ako cenovo podbili skvelú Etiópiu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL