Predstavujeme nové kávy

Kontroverzný blend od Coffeeinu: Je Popeachy káva naozaj “popeachy”?

Slovenská pražiareň kávy Coffeein prichádza s novinkou, ktorá by vraj mohla poslať do smútku aj legendárny Pineapple Express. Po ananásovom hite chce na publikum zaútočiť s broskyňovým úletom zvaným Popeachy káva.

V redakcii Blogu o káve nám testovací balíček pristál ešte pred uvedením na trh. Oficiálna premiéra a prvé ochutnávky sa udiali počas kávového festivalu v Žiline, kde sa expresívny názov kávy stretol zväčša s pochopením. Podľa majiteľa pražiarne Petra Szabá však bola jedna návštevníčka sklamaná a názov kávy bol podľa jej slov hodný žaloby. Keď ju však ochutnala, Popeachy kávu si odniesla domov. Vybavené.

Popeachy káva - obal

Prečo “popeachy”? 

Vtipná slovná hračka s vulgárnym podtónom veľmi dobre vystihuje obsah balíčka. Polovicu blendu totiž tvorí kolumbijská káva spracovaná metódou Peach Honey. 

Farmár naložil zrnká kávy spolu s broskyňami do vzduchotesnej nádoby a nechal ich spolu macerovať niekoľko hodín. Zrnká do seba skutočne nasali chuť a arómu broskýň. Tento experimentálny funky počin v Coffeeine zmiešali s anaeróbnou Etiópiou a vznikol blend s názvom Popeachy káva.

Popeachy káva - zrná
Coffeein - limitovaný blend Popeachy káva

Popeachy káva a extrémna aróma

Popeachy káva je pražená svetlo a najviac sa teda hodí na prípravu filtrovanej kávy. Skvelé. Vyťahujem svoj ružovo-modrý mlynček Comandante, dripper Hario V60, váhu, kanvicu a dekantér. Všetko pekne ladí s veselým obalom Popeachy kávy.

Beriem do ruky nožnice a otváram balíček. Bum. Do nosa mi vrazila extrémna aróma. Pred namletím v nej paradoxne nepociťujem broskyne. Aróma mi však úplne autenticky pripomína pomarančové želé. Popri tom, čo si “vajbím” na “megafunky” vôni, začínam kávu mlieť. Mletím som akoby vypustil broskyne uväznené vo vnútri zrniek. Celý Lab zrazu vonia ako sladké ploché broskyne. 

Popeachy káva - zrná na váhe
Popeachy káva - mletá káva

Siedme nebo

Siedme nebo pokračuje vo chvíli, keď kávu zalievam v drippri. K broskyniam sa pripája biely čaj a ja sa neviem dočkať prvého srknutia. Všetka káva konečne prekvapkala a nedočkavo fúkam. V ústach mám prvé sústo a v hlave mi idú len dve slová. Dve slová, ktoré predstavujú názov kávy. Chuť by som prirovnal k zahryznutiu sa do sladkej broskyne a sviežeho pomaranča, ktorý následne zapijete bielym čajom. Skvelé.

To, že v Coffeeine spojili broskyňovú Kolumbiu s inou kávou, hodnotím ako skvelý krok. Broskyne tým pádom nie sú až tak extrémne výrazné. Vďaka tomu si viem Popeachy kávu predstaviť piť aj na dennej báze. Toto človeka jednoducho nemôže omrzieť.

Popeachy káva - príprava filtrovanej kávy

Popeachy káva: Návod na prípravu

Rád by som sa podelil aj o svoj recept. Káva je aromatická a chuťovo výrazná. Najsladšia a najkomplexnejšia bola pri použití nižšej teploty vody (85 stupňov). Zvolil som 15-gramovú vstupnú dávku, ktorú v poslednej dobe preferujem pri fermentovaných a inak experimentálne spracovaných kávach. Recept pozostáva z troch krúživých nálevov s celkovým objemom 230 ml. Do pohára vám tak namiesto kávy vytečie cca 200 ml funky ovocnej šťavy :).

Recept V60:

15 g —> 230 ml (90*C)
18 klikov na mlynčeku Comandante (o čosi jemnejšie ako ste na V60 zvyknutí)
0:00 – 0:30 50 ml
0:30 – 1:00 80 ml
1:00 – 1:50 100 ml
finálny čas extrakcie – cca 2:35

Popeachy káva - pripravená filtrovaná káva

Finálny verdikt

Blend Popeachy káva splnil, ba dokonca predčil, všetky moje očakávania. Od obalu a etikety, až po výsledný nápoj, som sa s kávou jednoducho bavil. 

Môj prvotný dojem, ktorý vravel “Hmm, kontroverzný názov,” tak úplne potlačili pozitívne emócie. Chuť a aróma tohto blendu tak presne zodpovedajú jeho názvu.

Môj tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10, vďaka ktorému ušetríte 10 percent.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close