Zaujímavosti o káve

Dá sa kávové zrnko jesť? Ak áno, koľko denne?

Dá sa kávové zrnko jesť? Položili ste si niekedy túto otázku? Odpoveď je jednoduchá: Áno, dá sa. Niekomu chutí viac, niekomu menej, ale v rozumnom množstve neublíži.

Výhod pitia kávy je mnoho. Dodá energiu, preberie mozog, zlepší pamäť. Okrem toho sa dostaví lepšia nálada, dosiahnete vyšší výkon, s kávou môžete aj schudnúť, nuž a navyše znížite riziko vzniku viacerých nepríjemných zdravotných problémov. Viac informácií nájdete v článku o pozitívnych účinkoch kávy.

Kávové zrná jeme už stovky rokov

„Kávové zrnká konzumujeme už stovky rokov,“ píše Mary Jane Brownová z nutričného tímu stránky healthline.com. „Hovorí sa o tom, že skôr, ako ju pripravovať v podobe nápoja, boli jej zrná často mixované so zvieracím tukom a takto konzumované v záujme zvýšenia energetickej úrovne.“

„Kávové zrnká dodávajú tie isté živiny ako šálka kávy, ale v omnoho koncentrovanejšej forme. Klasická káva je filtrovaná a zriedená s vodou, takže dostanete len časť z kofeínového obsahu a ostatných zložiek klasického zrna,“ konštatuje odborníčka. Vzápätí dodáva, že jedenie kávových zŕn vedie k omnoho rýchlejšej absorpcii kofeínu a tým pádom aj k rýchlejšiemu nástupu účinku.

Avšak pozor. „Treba si uvedomiť, že pri konzumácii zŕn ako celku sú zosilnené tak pozitívne, ako aj negatívne efekty vplyvu kávy. Kvôli tomu je najlepšie jesť kávové zrná len v obmedzenom množstve.“

Kávové zrno ako zdroj kyseliny chlorogénovej

Kávové zrnká sú doslova nabité výkonnými andioxidantmi. V hojnej miere je zastúpená napríklad kyselina chlorogénová, ktorá patrí do rodiny polyfenolov. Štúdie ukázali, že táto kyselina môže výrazne znížiť riziko vzniku cukrovky a má protizápalové účinky. Podľa niektorých prieskumov pomáha aj s bojom proti rakovine a rovnako pri chudnutí.

„Množstvo kyseliny chlorogénovej v kávových zrnách variuje v závislosti od typu zrna a od metódy praženia,“ pokračuje Brownová. „Praženie môže spôsobiť výraznú stratu kyseliny chlorogénovej na úrovni 50 až 95 percent.“

Jedenie kávových zŕn: Každý má inú toleranciu

Zaujímavá informácia hovorí o tom, že zjedenie 33 gramov arabiky nám dodá 400 miligramov kofeínu, čo je denný limit. Tým pádom zŕn nemôžeme zjesť nekonečne veľa, pretože by ste sa doslova „predávkovali“. „Tolerancia množstva prijatého kofeínu je u každého iná,“ píše Brownová.

„Ak sú kávové zrná konzumované v rozumnom množstve, môžu byť bezpečným a zdravým spôsobom získania svojej dávky kofeínu,“ dodáva Mary Jane Brownová.

Koľko zŕn kávy môžeme zjesť?

Dodajme, že obsah kofeínu v arabike predstavuje 1,2 až 1,5 percenta, v robuste je to 2,2 až 2,7 percenta. Ak by ste teda zjedli 10 gramov zŕn, pri arabike by ste do seba dostali 120 až 150 miligramov kofeínu, pri robuste 220 až 270 miligramov.

Keď si to prerátame, z arabiky by bolo možné zjesť 33 gramov denne a z robusty okolo 18. V jednom grame kávy je pritom šesť až osem zŕn, čo sme detailnejšie analyzovali v článku „Koľko zŕn je v 100 gramoch kávy?

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Back to top button
Close
Close