Košice majú novú pražiareň, Melody Roastery chce šíriť čaro výberovej kávy
Košice sú druhé najväčšie mesto na Slovensku, ale čo sa týka progresu po stránke kávovej kultúry, za Bratislavou, ale aj niektorými ďalšími mestami, zatiaľ zaostávajú. Metropola východného Slovenska ponúka len malý počet kaviarní s výberovou kávou a medzi pražiarňami je situácia azda ešte žalostnejšia. Nedávno však prišiel pozitívny signál a v centre mesta otvorila svoje brány Melody Roastery.
Melody Roastery nie je nová pražiareň, pretože niekoľko rokov fungovala v Bratislave. Jej majiteľ Richard Bachňák však musel zareagovať na problém s tamojšou stratou priestorov – areál sa bude čoskoro búrať – a keďže pochádza z Rožňavy, rozhodol sa presťahovať pražiareň na východ. So sebou teda priniesol aj štipku bratislavskej kávovej kultúry.
Richard po ukončení Ekonomickej Univerzity v Bratislave pôsobil aj v prevádzke Mondieu, kde sa dostal k praženiu kávy. Neskôr vycítil, že sa chce posunúť a v pražiarenskej oblasti viac napredovať, tak založil Melody. Absolvoval viacero školení, ale skromne tvrdí, že stále sa má čo učiť. Pravidelne skúša nové profily a sleduje trendy v oblasti kávy a technológií. Učí sa, napreduje a košická kávová kultúra z toho môže ťažiť.
Hľadanie priestoru
„Prvá možnosť prísť do Košíc prišla už pred vyše dvoma rokmi, keď som mal ponuku z Halmiho dvora,“ prezradil Richard Bachňák v rozhovore pre Blog o káve. „Bolo to v období medzi prvou a druhou vlnou korony a akosi som cítil, že ešte nie je správny čas. Hľadanie priestoru nikdy nie je jednoduché a všetko to muselo aj trochu vyzrieť.“
„Potom sa naskytla možnosť na Zvonárskej ulici, kde som prevádzku začal postupne zariaďovať od októbra minulého roku. Chcel som otvárať už v novembri, potom som to posunul na december, ale napokon sa to podarilo až na začiatku marca. Áno, trvalo to dlhšie, ako som plánoval a ako som chcel. Ale verím, že výsledok je o to lepší a ocenia ho hostia, ale aj zamestnanci.“
Melody Roastery však má aj „problém“, ktorý sa nateraz nepodarilo vyriešiť. Priestor, v ktorom sa nachádza prevádzka, má toaletu vzadu za časťou výroby a skladu. Návštevníci do týchto priestorov nesmú, takže toaleta je určená len pre personál. „A preto môžeme fungovať hlavne ako predajňa a kaviareň so sebou. Prvé skúsenosti ukazujú, že zákazníci to chápu. Veď takto napokon funguje aj množstvo prevádzok v zahraničí,“ pripomenul Richard.
Kávová kultúra v Košiciach
V Košiciach je aktuálne málo pražiarní kávy a väčšinou sú aj veľmi malé. Má Melody Roastery o to väčšiu šancu? „Viem, že v Košiciach je málo pražiarní, ale nevnímam to tak, že Melody môže preraziť práve vďaka tomu,“ odpovedal Richard Bachňák. „Skôr to vnímam tak, že je tu priestor naučiť ľudí niečo nové a presne toho sa chcem držať.“
„Košičanom chceme priniesť kvalitný a poctivý produkt a zároveň im ukázať rozdiel medzi tmavo praženými komoditnými kávami z bežných obchodov a svetlo praženými výberovkami. Nevnímam to tak, že v Košiciach má preraziť Melody, ale skôr chcem šíriť nový spôsob nazerania na kávu. Keď sa nám podarí priniesť sem novú kávovú kultúru a nový prístup k lokálnym výrobcom s poctivým a zodpovedným produktom, tak to bude skvelé. Všetci sa vďaka tomu môžeme mať o niečo lepšie. Už teraz mám pocit, že to môže a bude fungovať. Navštívilo nás už mnoho ľudí, ktorí s výberovkou nemali skúsenosti, ale boli otvorení a chceli postupne začať spoznávať jej čaro.“
Výberová káva a svetlé praženie
Richard priznal, že keď s pražením začínal, venoval sa komoditným kávam a pražil tmavšie. Rýchlo si však uvedomil, že toto nie je cesta, ktorou by sa chcel uberať. Podarilo sa mu nadviazať veľmi dobré kontakty s dodávateľmi zelenej kávy a podľa vlastných slov si dnes môže vyberať „z výnimočných fariem prakticky zo všetkých krajín“.
„Pri výbere konkrétnej kávy zohľadňujem, ako sa na farme pristupuje k pestovaniu a spracovaniu kávy a do akej miery sa využívajú ekologické prístupy,“ zdôraznil. „Idem po výberovej káve a k tej samozrejme patrí svetlejšie praženie. Všetky naše kávy sú výberovky pražené svetlo, alebo maximálne na stupeň medium.“
Aktuálna ponuka Melody Roastery
Melody Roastery v tejto chvíli ponúka približne desať rôznych káv. Nie je to veľa, ale pre túto chvíľu to postačuje. „V dlhodobej ponuke máme napríklad brazílsku kávu Bobolink a etiópsku Guji, ktoré si zákazníci natoľko obľúbili, že bez nich už naša ponuka nemôže byť. Bobolink je vhodná na skvelé sladké čokoládovo-karamelové espresso. Na lepších kávovaroch však vytiahne krásne tóny bobuľového ovocia, ktoré túto brazílsku kávu zaujímavo obzvláštňujú. Etiópia Guji je vďaka omni roastu vhodná na ovocné espresso a takisto aj na filter so sladkými jahodovými alebo marhuľovými tónmi.“
„K týmto stabilným kávam dopĺňame ponuku prevažne mikrolotov s vysokým cuppingovým skóre, ktoré vyberáme prevažne na filter. Aktuálne boduje varieta Pink Bourbon, ktorá bola anaeróbne fermentovaná kolumbijským farmárom Gabrielom Castaňom, vďaka čomu má tóny černíc, papáje, vanilky a kvetinové tóny,“ poznamenal Richard Bachňák.
Melody Roastery praží aj orechy
V prevádzke Melody Roastery si zákazníci okrem espressa môžu vyžiadať napríklad aj kávu filtrovanú cez V60, prípadne batch brew. Samozrejmosťou sú aj nápoje s mliekom a rastlinnými alternatívami mlieka, v lete pribudne aj cold brew, espresso tonic či cascara.
„Okrem kávy pražíme aj orechy od talianskych pestovateľov. Lieskovce sú z rodinnej farmy, kde sa pestovaniu lieskovcov venujú už niekoľkú generáciu. Región Piemont je preslávený lieskovcami najvyššej kvality. Zo Sicílie sú mandle a takisto aj pistácie, ktoré sa pestujú na sopečnej pôde pod Etnou. Tamojšie sady sme navštívili na jeseň a je to tam skutočný raj. Z týchto orechov robíme aj nátierky, ktoré sú jemne sladené agátovým medom od včelára zo Slovenského krasu,“ prezradil Richard.
Melody Roastery
Prevádzka Melody Roastery na Zvonárskej ulici číslo 12 v Košiciach je aktuálne otvorená počas pracovných dní od 10:00 do 17:00, ale s príchodom teplejších dní by sa otváracie hodiny mali predlžovať. Vyhliadky do budúcnosti naznačujú aj otvorenie cez víkend.
Melody Roastery môžete sledovať na Facebooku @melodyroastery a Instagrame @melodyroastery. Kaviarni sa už podarilo dostať aj do aplikácie European Coffee Trip, je na Trip Advisore i na Googli. Milovníci kávy môžu využiť aj eshop melodyroastery.sk.