streda, 12 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Košice majú novú pražiareň, Melody Roastery chce šíriť čaro výberovej kávy

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. apríla 2023
Melody Roastery pražiareň kávy v Košiciach
Share on FacebookShare on Twitter

Košice sú druhé najväčšie mesto na Slovensku, ale čo sa týka progresu po stránke kávovej kultúry, za Bratislavou, ale aj niektorými ďalšími mestami, zatiaľ zaostávajú. Metropola východného Slovenska ponúka len malý počet kaviarní s výberovou kávou a medzi pražiarňami je situácia azda ešte žalostnejšia. Nedávno však prišiel pozitívny signál a v centre mesta otvorila svoje brány Melody Roastery.

Melody Roastery nie je nová pražiareň, pretože niekoľko rokov fungovala v Bratislave. Jej majiteľ Richard Bachňák však musel zareagovať na problém s tamojšou stratou priestorov – areál sa bude čoskoro búrať – a keďže pochádza z Rožňavy, rozhodol sa presťahovať pražiareň na východ. So sebou teda priniesol aj štipku bratislavskej kávovej kultúry.

Richard po ukončení Ekonomickej Univerzity v Bratislave pôsobil aj v prevádzke Mondieu, kde sa dostal k praženiu kávy. Neskôr vycítil, že sa chce posunúť a v pražiarenskej oblasti viac napredovať, tak založil Melody. Absolvoval viacero školení, ale skromne tvrdí, že stále sa má čo učiť. Pravidelne skúša nové profily a sleduje trendy v oblasti kávy a technológií. Učí sa, napreduje a košická kávová kultúra z toho môže ťažiť.

Richard Bachňák - zakladateľ a majiteľ Melody Roastery
Richard Bachňák.

Hľadanie priestoru

„Prvá možnosť prísť do Košíc prišla už pred vyše dvoma rokmi, keď som mal ponuku z Halmiho dvora,“ prezradil Richard Bachňák v rozhovore pre Blog o káve. „Bolo to v období medzi prvou a druhou vlnou korony a akosi som cítil, že ešte nie je správny čas. Hľadanie priestoru nikdy nie je jednoduché a všetko to muselo aj trochu vyzrieť.“

„Potom sa naskytla možnosť na Zvonárskej ulici, kde som prevádzku začal postupne zariaďovať od októbra minulého roku. Chcel som otvárať už v novembri, potom som to posunul na december, ale napokon sa to podarilo až na začiatku marca. Áno, trvalo to dlhšie, ako som plánoval a ako som chcel. Ale verím, že výsledok je o to lepší a ocenia ho hostia, ale aj zamestnanci.“

Melody Roastery však má aj „problém“, ktorý sa nateraz nepodarilo vyriešiť. Priestor, v ktorom sa nachádza prevádzka, má toaletu vzadu za časťou výroby a skladu. Návštevníci do týchto priestorov nesmú, takže toaleta je určená len pre personál. „A preto môžeme fungovať hlavne ako predajňa a kaviareň so sebou. Prvé skúsenosti ukazujú, že zákazníci to chápu. Veď takto napokon funguje aj množstvo prevádzok v zahraničí,“ pripomenul Richard.

pred prevádzkou Melody Roastery na Zvonárskej ulici v Košiciach
Prevádzku Melody Roastery nájdete v Košiciach na Zvonárskej 12.

Kávová kultúra v Košiciach

V Košiciach je aktuálne málo pražiarní kávy a väčšinou sú aj veľmi malé. Má Melody Roastery o to väčšiu šancu? „Viem, že v Košiciach je málo pražiarní, ale nevnímam to tak, že Melody môže preraziť práve vďaka tomu,“ odpovedal Richard Bachňák. „Skôr to vnímam tak, že je tu priestor naučiť ľudí niečo nové a presne toho sa chcem držať.“

„Košičanom chceme priniesť kvalitný a poctivý produkt a zároveň im ukázať rozdiel medzi tmavo praženými komoditnými kávami z bežných obchodov a svetlo praženými výberovkami. Nevnímam to tak, že v Košiciach má preraziť Melody, ale skôr chcem šíriť nový spôsob nazerania na kávu. Keď sa nám podarí priniesť sem novú kávovú kultúru a nový prístup k lokálnym výrobcom s poctivým a zodpovedným produktom, tak to bude skvelé. Všetci sa vďaka tomu môžeme mať o niečo lepšie. Už teraz mám pocit, že to môže a bude fungovať. Navštívilo nás už mnoho ľudí, ktorí s výberovkou nemali skúsenosti, ale boli otvorení a chceli postupne začať spoznávať jej čaro.“

Melody Roastery - interiér
Pohľad zvnútra smerom na zvon, ktorý je vystavený na ulici.

Výberová káva a svetlé praženie

Richard priznal, že keď s pražením začínal, venoval sa komoditným kávam a pražil tmavšie. Rýchlo si však uvedomil, že toto nie je cesta, ktorou by sa chcel uberať. Podarilo sa mu nadviazať veľmi dobré kontakty s dodávateľmi zelenej kávy a podľa vlastných slov si dnes môže vyberať „z výnimočných fariem prakticky zo všetkých krajín“.

„Pri výbere konkrétnej kávy zohľadňujem, ako sa na farme pristupuje k pestovaniu a spracovaniu kávy a do akej miery sa využívajú ekologické prístupy,“ zdôraznil. „Idem po výberovej káve a k tej samozrejme patrí svetlejšie praženie. Všetky naše kávy sú výberovky pražené svetlo, alebo maximálne na stupeň medium.“

Salvádor El Divisadero od Melody Roastery

Aktuálna ponuka Melody Roastery

Melody Roastery v tejto chvíli ponúka približne desať rôznych káv. Nie je to veľa, ale pre túto chvíľu to postačuje. „V dlhodobej ponuke máme napríklad brazílsku kávu Bobolink a etiópsku Guji, ktoré si zákazníci natoľko obľúbili, že bez nich už naša ponuka nemôže byť. Bobolink je vhodná na skvelé sladké čokoládovo-karamelové espresso. Na lepších kávovaroch však vytiahne krásne tóny bobuľového ovocia, ktoré túto brazílsku kávu zaujímavo obzvláštňujú. Etiópia Guji je vďaka omni roastu vhodná na ovocné espresso a takisto aj na filter so sladkými jahodovými alebo marhuľovými tónmi.“

„K týmto stabilným kávam dopĺňame ponuku prevažne mikrolotov s vysokým cuppingovým skóre, ktoré vyberáme prevažne na filter. Aktuálne boduje varieta Pink Bourbon, ktorá bola anaeróbne fermentovaná kolumbijským farmárom Gabrielom Castaňom, vďaka čomu má tóny černíc, papáje, vanilky a kvetinové tóny,“ poznamenal Richard Bachňák.

Richard Bachňák Melody Roastery

Melody Roastery praží aj orechy

V prevádzke Melody Roastery si zákazníci okrem espressa môžu vyžiadať napríklad aj kávu filtrovanú cez V60, prípadne batch brew. Samozrejmosťou sú aj nápoje s mliekom a rastlinnými alternatívami mlieka, v lete pribudne aj cold brew, espresso tonic či cascara.

„Okrem kávy pražíme aj orechy od talianskych pestovateľov. Lieskovce sú z rodinnej farmy, kde sa pestovaniu lieskovcov venujú už niekoľkú generáciu. Región Piemont je preslávený lieskovcami najvyššej kvality. Zo Sicílie sú mandle a takisto aj pistácie, ktoré sa pestujú na sopečnej pôde pod Etnou. Tamojšie sady sme navštívili na jeseň a je to tam skutočný raj. Z týchto orechov robíme aj nátierky, ktoré sú jemne sladené agátovým medom od včelára zo Slovenského krasu,“ prezradil Richard.

Melody Roastery - pražené lieskovce
Pražené lieskovce.

Melody Roastery

Prevádzka Melody Roastery na Zvonárskej ulici číslo 12 v Košiciach je aktuálne otvorená počas pracovných dní od 10:00 do 17:00, ale s príchodom teplejších dní by sa otváracie hodiny mali predlžovať. Vyhliadky do budúcnosti naznačujú aj otvorenie cez víkend.

Melody Roastery môžete sledovať na Facebooku @melodyroastery a Instagrame @melodyroastery. Kaviarni sa už podarilo dostať aj do aplikácie European Coffee Trip, je na Trip Advisore i na Googli. Milovníci kávy môžu využiť aj eshop melodyroastery.sk.

Melody Roastery - interiér predajne a pražiarne na Zvonárskej ulici v Košiciach
Interiér Melody Roastery.
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: pražiareň kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Poď ochutnať slovenskú pražiareň Frišná káva

Poď ochutnať slovenskú pražiareň: Frišná káva z Detvy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - espresso

Mangová káva od READY AFTER: Ovocná smršť, ktorá opantá každého

5. novembra 2025
Christmas Espresso Blend od Goriffee - espresso

Kávové Vianoce už v novembri: Goriffee prináša limitky Christmas Espresso Blend a Christmas Brewing Blend

4. novembra 2025
Coffeein akcia Čierny November

Čierny November: Nakúpte v COFFEEINe za 130 €, zasypú vás darčekmi

3. novembra 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta sú ako dve hrozná: Dostali sme K.O. v prvom kole

31. októbra 2025
káva spája - festival Káva Čaj Čokoláda

Festival Káva Čaj Čokoláda Bratislava 2025: Všetko, čo by ste mali vedieť

28. októbra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - espresso

Mangová káva od READY AFTER: Ovocná smršť, ktorá opantá každého

5. novembra 2025
Christmas Espresso Blend od Goriffee - espresso

Kávové Vianoce už v novembri: Goriffee prináša limitky Christmas Espresso Blend a Christmas Brewing Blend

4. novembra 2025
Coffeein akcia Čierny November

Čierny November: Nakúpte v COFFEEINe za 130 €, zasypú vás darčekmi

3. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL