pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kostaričania sa obávajú, že úroda kávy ostane nepozbieraná

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. júla 2020
Kostarika a problém so zberom kávy

Kostaričania majú problém. Reálne totiž hrozí, že nebude mať kto zbierať kávu. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Kostarika nepatrí medzi najväčších svetových producentov kávy a podľa stránky statista.com vyprodukovala v kávovom roku 2017/18 celkovo 1 560 000 vriec, teda 93 600 ton kávy. Nie je to teda ani málo a pre krajinu je to zaujímavý zdroj príjmu.

Aktuálna pandémia nového typu koronavírusu (COVID-19) priniesla problémy aj do tejto malej stredoamerickej krajiny s niečo vyše štyrmi miliónmi obyvateľov. Kvôli zberu kávy do nej prichádzali aj zamestnanci zo susedných štátov Panama a Nikaragua, čo však tentoraz nie je možné.

Farmárom sa pomerne prísne cestovné obmedzenia nepozdávajú, pretože podľa nich spôsobia viac škody ako úžitku. V tejto časti sveta je pandémia v značnom rozmachu a aj keď má Kostarika oficiálne len 5 486 potvrdených prípadov ochorenia, reálne ich môže byť omnoho viac.

V Paname bolo pozitívne testovaných už viac ako 40 000 ľudí, ale platí to isté: reálne číslo je určite omnoho vyššie. No a Nikaragua koronavírus príliš nerieši, takmer netestuje a neprijíma opatrenia, takže tam to môže byť v skutočnosti veľmi zlé.

Až dve tretiny všetkých „zberačov“, ktorí sú v Kostarike každoročne aktívni, pritom pochádza z týchto dvoch susedných štátov. „Sme extrémne znepokojení,“ povedal farmár zo Santa Maria de Dota menom Geovanny Rodríguez pre agentúru Reuters. „Po stránke zberu kávy sme závislí od zahraničných pracovných síl, no teraz nevieme, či s nimi vôbec budeme môcť rátať.“

Kostarika je z hľadiska produkcie kávy síce malá, no jej zrná sú považované za kvalitné a zohrávajú pomerne dôležitú rolu. Krajina sa v záujme vlastného ekonomického dobra potrebuje postarať o to, aby zohnala približne 74 000 pracovných síl – tie by mali zber realizovať od augusta postupne až takmer do konca roka.

„Zber bez ľudí, ktorí prichádzajú z územia mimo našej krajiny, si neviem predstaviť,“ povedal farmár Edifemo Bravo, ktorý pochádza práve z Nikaraguy.

Farmári sa spoliehajú na to, že viacero zberačov z Nikaraguy je v krajine už aj teraz a mohli by pomôcť, nuž a pomôcť by mohli aj domorodci z indiánskej rezervácie Ngöbe-Buglé ležiacej v Paname, ktorí však vďaka nedávno schváleným opatreniam za určitých podmienok môžu vstúpiť do krajiny.

Pre ľudí z Nikaraguy, ktorí sa chcú dostať do Kostariky, je to aj otázka ich živobytia a začínajú byť zúfalí. Policajti v poslednej dobe odchytili na hraniciach viac ako 15 000 „turistov“, ktorí to chceli spraviť nelegálne. Preto bolo nutné sprísniť kontroly.

Nuž a Kostaričania túto prácu vykonávať nechcú, lebo je veľmi slabo platená a hlavne mladých niečo také už ani nezaujíma. Do istej miery vraj môže pomôcť nárast nezamestnanosti, o ktorý sa koronavírus postaral. Ten ľudí paradoxne prinúti vziať aj slabšie platenú robotu.

„To však nepostačí,“ povedal farmár menom Jorgé Mena. „A okrem toho ide aj o inú vec. Nie každý vie, ako túto prácu vykonávať a nie každý by ju vedel robiť dobre.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Kostarikaprodukcia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
pestovanie kávy v Indii

Indovia sú smutní: Uganda ich podbíja cenami a po dlhých rokoch vytláča z talianskeho trhu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL