Keramické šálky na kávu: Produkt, z ktorého padá sánka
Pitie kávy má byť zážitok. Kvalitné zrná, kvalitné praženie a kvalitná príprava. Keď sa k tomu pridá aj kvalitné podávanie v dizajnovo dokonalých šálkach, môže byť celkový pôžitok povýšený na ešte vyššiu úroveň. S kreatívnymi šálkami spadajúcimi do odvetvia úžitkovej keramiky – a zo slovenskej remeselnej dielne – to platí dvojnásobne. Predstavujeme vám keramické šálky na kávu KREUM.
Keď sme dielo Tomáša Čulíka videli prvýkrát, ostali sme ohromení. Keramické šálky na kávu si ihneď získali naše srdcia a vyvolali túžbu vlastniť ich. Objednali sme dva tucty kusov, počkali na výrobu a vypálenie a následne sme ich osobne prevzali. Posielanie takého množstva prostredníctvom kuriérskej služby by totiž mohlo byť riskantné.
„Už ako chlapec som vynikal v kreslení a modelovaní,“ povedal o sebe Tomáš Čulík v rozhovore pre Blog o káve. „Po ukončení základnej školy som úspešne absolvoval Školu úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave, odbor keramický dizajn. Vynikajúca škola pre kreatívnych a talentovaných ľudí…“
Zo zahraničia späť ku kreativite a umu
O niekoľko rokov neskôr, po skončení vysokej školy, si chlapík zo Žikavy pri Zlatých Moravciach otvoril ateliér a začal podnikať. Začiatky boli skvelé, avšak potom prišli horšie časy, stroskotanie a roky tápania pri práci v Nemecku, Českej republike a v Rakúsku. „Najskôr som bol v zahraničí vyrovnaný a spokojný, ale potom to vo mne začalo vrieť. Uvedomil som si, že mrhám časom i výtvarným talentom.“
„Po práci a počas voľných dní, prípadne mimo sezónu, keď som bol doma na Slovensku, som si začal vytvárať celú sadu návrhov, náčrtov a poznámok o budúcich výrobkoch. V priestore a čase som ich vylepšoval, rozmýšľal som nad dizajnom, ergonómiou i praktickými stránkami. Až som sa vrátil a založil ateliér KREUM, ktorý je zatiaľ výlučne o keramike a malých šálkach, pretože technické i technologické vybavenie je finančne aj priestorovo náročné,“ prezradil Tomáš, ktorý názov KREUM odvodil od slov „kreativita“ a „um“: „Čiže kreatívne myslenie a tvorivý prístup. Progresívna tvorba.“
Home a hand made keramické šálky na kávu
V portfóliu ateliéru sú v tejto chvíli len šálky na horúce a studené nápoje. Vďaka tomu sa umelcovi podľa jeho vlastných slov darí dosiahnuť lepšiu koncentráciu na dizajn i variabilitu a v neposlednom rade aj na výrobu a opracovanie. Pracuje s modernými technológiami ako 3D modelovanie a 3D tlač, ktoré sú veľmi nápomocné, pretože „prototyp šálky vedia už vopred ukázať prostredníctvom 3D a umožnia tak otestovať praktickú i estetickú stránku modelu.“
„Samotná výroba je home a hand made. Šálky sú nekonvenčné, moderné a nadčasové, akoby z iného sveta. Pohľad na každý produkt rozpráva príbeh o dynamických líniách a plochách, ktoré vidím v modernej architektúre, priemyselnom a interiérovom dizajne. Hra svetla a tieňa dopadajucého na povrch výrobku. Vidím tvarovú rozmanitosť a geometrické telesá. Nie je to dojem či zdanie, je to kreativita a inovatívny prístup, je to vízia úžitkovej keramiky,“ hovoril ďalej Tomáš Čulík.
Keramické šálky na kávu a tajomné know-how
Naše ďalšie otázky smerovali k presnému postupu výroby, avšak nedozvedeli sme sa všetko. V niektorých veciach bol Tomáš otvorený a opísal konkrétne procesy, avšak niektoré finesy si chcel nechať pre seba. Do každej šálky dáva aj svoje know-how, ktorým sa chce odlíšiť a ktoré nemôže byť zverejnené.
„Na výrobe je náročné dodržať tvar a správnu hrúbku steny črepu, čo sú približne štyri milimetre,“ vysvetľoval. „Toto je nutné kontrolovať a v správny okamih prebytočnú hmotu vyliať. Komplikované je sušenie a hlavne opracovanie povrchu a vnútra šálok. Usušený výrobok je vlastne prach, hlina bez vody. Sú to častice ílu vyformované do požadovaného tvaru. Preto je pri opracovaní a brúsení nutný cit a jemná manipulácia.“
Úžitková keramika pálená pri 1 250 stupňoch
„Ústie každého produktu zarovnávam na brúsnom papieri. Hrany ústia zvonku i zvnútra zrežem čepeľou noža. Nedostatky na povrchu a švy po tom, ako je forma delená, je nutné odstrániť a zbrúsiť na hladký a jednotný povrch. Na záver sa povrch odliatku pretrie vlhkou hubkou. Časovo si opracovanie každého odliatku vyžaduje minimálne pätnásť minút, obliatie tvaru dvadsať minút a celkovo výroba každého jedného kusu vrátanie glazovania a dvojnásobného pálenia v keramickej peci je sedem až deväť dní.“
Materiálom vo výrobe je kamenina, tekutá keramická hmota dovážaná z Nemecka. Pálená je pri teplote 1 250 stupňov Celzia, čím sa dosahuje požadovaná kvalita pre úžitkovú keramiku. „Napríklad pri dekoratívnej keramike je možné použiť hrnčiarsku alebo kachliarsku hlinu pálenú pri 1 150 stupňoch. Dá sa povedať, že čím vyššia teplota, tým vyššia pevnosť a kvalita výrobku. Povrch šálok je tvorený kvalitnými nemeckými glazúrami Terracolor, pričom glazúra je zjednodušene povedané sklo. Mám rád matné a saténové glazúry, pričom dodávateľov na oba materiály mám zo Slovenska, konkrétne z Očovej a z Púchova,“ povedal 40-ročný umelec.
Zabudnite na klasické uško s dierou uprostred
Tomášovi sme následne dali otázku, či vedia Slováci vôbec niečo takéto doceniť. Doprajú si ku káve aj kvalitnú šálku? „Musím povedať, že pri inom než zaužívanom a poznanom tvare keramických výrobkov existuje určitá obava z nového a nepoznaného, no hlavne obava z praktickej stránky produktu. Ľudia sú zvyknutí na klasický oválny tvar šálok – rotačné teleso vychádzajúce z valca. Tu sa využíva technika točenia na kruhu alebo zatáčania do foriem, čo je pri väčších výrobcoch automatizovaná priemyselná výroba, kde sa hľadí na počet kusov a zisk.“
„Ľudia sú zvyknutí aj na klasické uško na šálke s dierou uprostred,“ zasmial sa Tomáš. „Všetko toto je zvyk a označil by som to aj za isté predsudky. Ja ponúkam zásadné inú, no rovnako praktickú a funkčnú alternatívu. Ponúkam trojuholník, štvorec, päťuholník, šesťuholník a podobne. Šálky sú starostlivo navrhnuté tak, aby všetky uhly na ústí výrobku i na podstave zvierali tupý uhol a dali sa používať a umývať. Povedal by som, že ponúkam praktické umenie, radosť z tvaru a vau-efekt.“
Ocenia Slováci inakosť?
„Napriek všetkému si myslím že je veľmi veľa ľudí, čo radi prijmú moju alternatívu a porozumejú slovu kreativita. Myslím si, že Slováci vedia oceniť dizajn aj kvalitu, napokon mám priaznivcov na sociálnych sieťach a aj spokojných zákazníkov,“ dodal Tomáš Čulík v rozhovore pre Blog o káve.
Úžasný zážitok sa len na tieto šálky pozerať. Milujem kávu a milujem šálky. Hneď som ich kúzlu podľahla.