Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Poď ochutnať slovenskú pražiareň: OUCAFÉ z Trenčína

V tejto časti seriálu “Poď ochutnať slovenskú pražiareň” si posvietime na kávy z pražiarne a kaviarne s veľmi zaujímavým a pekným konceptom. Trenčianske OUCAFÉ sa totižto prezentuje ako usmiata pražiareň a súčasne pražiareň úzko prepojená s cyklokultúrou. Ako sami vravia (a ja s nimi plne súhlasím), cyklistika a káva patria k sebe. 

Majiteľ Mišo sa k cyklistike dostal skrz svojho otca, ktorý za mlada pretekal za cyklistickú Duklu Trenčín a neskôr pôsobil ako mechanik klubu a slovenskej cyklistickej reprezentácie. Pražiareň vlastní spolu s pražiarkou Baškou, ktorá patrí medzi málo žien-pražiarok na Slovensku. 

Oucafé - ponuka káv

OUCAFÉ a cyklistické prepojenia

Kávu od OUCAFÉ vám v Trenčíne dovezie takzvaný #cyklokávokuriér. Rozvoz je v rámci mesta zadarmo a Mišo k vám dofičí ešte v daný deň. V stajni OUCAFÉ nájdeš niekoľko historických dvojkolesových kúskov, vďaka ktorým Mišo prepája svet cyklistiky a kávy. Ja, ako majiteľ starého repasovaného Favoritu a kávový nadšenec, takýto koncept na Slovensku len a len oceňujem. 

Za zmienku stojí aj to, že na utláčanie kávy do espressa v OUCAFÉ používajú iba “cyklotampery” vyrobené z hlavového zloženia Campagnolo. “Medzi obrazmi v kaviarni máme napríklad plagát Colnago s originálnym podpisom Ernesta Colnaga,” pridal Mišo nezvyčajnú zaujímavosť pre Blog o káve. “A kľučky na dverách máme zo starých kávových pák.”

Poďme sa pozrieť na to, aké kávy má OUCAFÉ vo svojej ponuke. Ako svoju reprezentatívnu vzorku nám zaslali päť rôznorodých káv, tak, aby si na svoje prišiel každý zákazník. Ja som ich za teba ochutnal a veľmi rád ti pomôžem s výberom.

Môj tip: na eshope oucafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Máš chuť na filtrovanú kávu?

Jáva anaerobic Red Caturra

Ideš si skôr svetlejšie roasty a filtrovanú kávu? Vyskúšaj Jávu. Ak si dostatočne všímavý, určite si už toto zrno na našom blogu zaregistroval. Vyskytlo sa u niekoľkých pražiarní a v každom prípade zožalo veľký úspech. Pochádza z regiónu Argopuro od farmára Muhlisa a slovenského dovozcu kávy Luku Ondrišáka. Odroda Red Caturra je spracovaná 36-hodinovou anaeróbnou fermentáciou a následným sušením. Fermentácia dodala káve šmrnc, no neprebila charakteristické vlastnosti, ktoré v sebe zrno má.

Výsledkom je funky, no zároveň krásne čistá a sladká káva. V aróme kávy pocítiš tropické ovocie a rumové pralinky. V chuti očakávaj sušený ananás, sušené mango a hrozienka. Dochuť spôsobí, že na jazyku ti ešte veľmi dlho ostane mango a rumové pralinky. Káva je pražená svetlo, a preto sa ideálne hodí pre prípravu filtrovanej kávy. Určite ju však vyskúšaj aj ako moderné espresso. Na espresse zažiješ v ústach tropický výbuch doplnený o šumivé víno. V prípade filtra sa mi osvedčil recept s pomerom 1:16 (vstupná dávka kávy : celkový objem vody) zatiaľ čo espresso chutilo najlepšie pri pomere 1:3.

Oucafé Java Red Caturra

Nevieš sa rozhodnúť? Dal by si si aj espresso aj filter?

El Salvador Finca El Cerro

Farma Finca El Cerro sa nachádza v regióne Apaneca-Ilamatepec v nadmorskej výške 1400 až 1500 metrov nad morom. Káva, ktorú pre nás z El Cerro získalo OUCAFÉ, je spracovaná suchou fermentáciou. Je napražená tak, aby sa hodila na prípravu espressa, ale aj filtrovanej kávy. Od espressa očakávaj skôr moderné ovocné chute. V chuti pocítiš hlavne čierne ríbezle a černice. Fermentácia je výraznejšia až v dochuti, ktorá pripomína rumové pralinky. Dochuť je sladká a dlhotrvajúca. Od filtrovanej kávy očakávaj hlavne sladké tóny nugátu a marcipánu s rumom v dochuti. Sladké tóny veľmi príjemne dopĺňajú jemné chute lesného ovocia, ktoré dotvárajú komplexný chuťový zážitok z kávy.

Oucafé El Salvador Finca El Cerro

Costa Rica Tarrazu

Druhý omniroast od OUCAFÉ prichádza taktiež zo Strednej Ameriky. Konkrétne z regiónu Tarrazú v Kostarike. Jedná sa o odrody Caturra a Catuai, ktoré boli vypestované v nadmorskej výške 1600 metrov nad morom. Následne boli spracované premytou metódou, ktorá káve dodáva jasné a čisté chute. V chuti espressa pocítiš sviežu citrónovú zmrzlinu s ľahkým telom a sladkou bielou čokoládou v dochuti. V chuti filtrovanej kávy dominuje grep a pomelo s mliečnou čokoládou v pozadí a dochuti. Filter pôsobí rovnako ľahko a sviežo ako espresso. Oproti espressu sa vo filtri prejavila aj veľmi príjemná kvetinovosť pripomínajúca jazmín, ktora krásne chuťovo hrala s citrusovými tónmi.

Oucafé Costa Rica Tarrazzu

Piješ hlavne espresso?

Z espresso roastov sa s nami OUCAFÉ podelilo o dva zaujímavé blendy s hravými názvami.

Káva Indiánou

Áno, Indiánou s U na konci. Káva Indiánou je zmesou arabík z krajín Južnej a Strednej Ameriky, ktorá bola namiešaná ešte pred pražením. Tento blend je už dlhšiu dobu stálicou na mlynčeku v kaviarni OUCAFÉ. Vďaka svojim sladkým a vyváženým chutiam si získal množstvo fanúšikov. Espresso je napumpované sladkými chuťami mandlí, horkej čokolády a trstinového cukru. Telo kávy je krásne smotanové a espresso tak vytvára dojem sladkej čokoládovo-orieškovej polevy. Káva Indiánou mi chutila najviac pri pomere 1:2 a 25 sekundovej extrakcii. Ak si fanúšik sladkej kávy a hľadáš každodenné espresso, Káva Indiánou je jednoznačne tvoja voľba .

Oucafé Káva Indiánou

Espresso Oujeee

Druhý z espresso blendov od OUCAFÉ nesie názov Oujeee. Ako jediný z piatich káv obsahuje aj zložku robusty. Robusta z Indie však tvorí len desať percent zmesi. Zvyšných 90 percent tvorí kvalitná arabika z Brazílie, Kolumbie a Etiópie. Robusta dodáva zmesi vyšší obsah kofeínu a mierne vyššiu horkosť oproti zmesi Indiánou. Vo výsledku je však espresso príjemne sladké, čokoládovo kakaové s plným telom a dlhou dochuťou pripomínajúcou horkú čokoládu. Káva sa mimochodom skvelo hodí do automatických kávovarov a domácich pákových kávovarov. Znovu odporúčam pomer 1:2 a o čosi nižší čas extrakcie (23 sekúnd).

Oucafé espresso Oujeee

Kde si vieš kúpiť kávy OUCAFÉ?

S touto otázkou sme oslovili Michala Beňa z trenčianskej pražiarne a odpovedal nám takto:

“Kávy predávame v kamennom obchode na ulici Marka Aurélia 9 v Trenčíne, ktorý je otvorený od 9:00 do 17:00. Po týchto otváracích hodinách je kaviareň nižšie otvorená do 22:00, a to aj cez víkendy. Tam sú vždy nabalené kávy pre tých, ktorí nestihnú obchod. Kávy predávame aj cez eshop, v deň objednávky odosielame kuriérom a na druhý deň je káva v každom kúte Slovenska. Jednou z možností je aj Packeta a po Trenčíne rozvážame cyklokuriérom. Na bicykel sadnem hneď, keď mám čas. Okrem toho platí aj naša spolupráca s Pure Slovakia: daj si kávu a my zasadíme strom. Za každé predané 250-gramové balenie kupujeme sadenicu a spolu s týmito aktivistami chodíme vysádzať a zalesňovať. Viac informácií je na našom webe, konkrétne tu: Daj si kávu, my zasadíme strom.”

Zoznam ďalších miest, kde si možno zakúpiť alebo ochutnať OUCAFÉ, je na tomto linku.

Môj tip: na eshope oucafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close