Kromka Galéria Prešov: Remeselná pekáreň s výberovou kávou
V centre Prešova ožíva kávová kultúra. Miestne historické budovy hostili a stále hostia významné miesta pre lokálnu kávovú komunitu. Kromka Galéria sa stala ich pevnou súčasťou.
Hneď na začiatku musím upozorniť, že Kromka nie je tradičná výberová kaviareň. Jej pointou a poslaním je predovšetkým distribúcia prvotriedneho domáceho pečiva od tradičných sladkých koláčov až po niekoľko rôznych druhov domáceho chleba. Ako a prečo sa teda Kromka dostala na našu mapu?
Z kaviarne pekáreň
Odpoveď je jednoduchšia, ako sa zdá. V Kromke proste dostanete skvelú kávu, ktorú si môžete vychutnať spolu s výhľadom na Hlavnú ulicu v Prešove. Ešte donedávna ste ju mohli poznať pod názvom Nico Galéria, a to z dôvodu, že sa jednalo o pobočku známej prešovskej kaviarne Nico.
Napriek tomu, že stále ponúkajú špičkovo pripravenú výberovú kávu, sami pochopili, že sú už viac pekáreň než kaviareň spojená s bistrom. Pred niekoľkými týždňami teda prešli rebrandingom, lepšie povedané zmenou názvu, ktorá viac charakterizuje ich produkty.
Ak si kladiete otázku, prečo sa v pôvodnom aj súčasnom názve nachádza slovo “Galéria”, je to preto, že priestory sa nachádzajú v budove krajskej galérie.
V prešovskej Kromke som sa stretol s Jozefom, ktorý stojí za niekoľkými úspešnými gastronomickými počinmi v Prešove. O úspechu Kromky sa rovnako pochybovať nedá.
Keďže bol môj plán navštíviť Kromku hneď ráno, doma som vynechal cielene raňajky a nechal som sa pohostiť ich domácimi moravskými koláčmi.
Radšej filter ako espresso?
Plán mi vyšiel na jednotku, no keďže som prišiel hlavne za kávou, chýbajúci kofeín som doplnil fantastickým batch brew od “partnerskej” pražiarne Spojka sídliacej takisto v Prešove.
“Tiki Punch”, teda Kolumbia s profilom papáje, brusníc a ananásu, bol naozaj výborný ovocný doplnok k mojim raňajkám.
“Ľudí sa snažíme učiť na uprednostňovanie filtrovanej kávy pred espressom a darí sa nám to. Šetríme tak čas zákazníkom aj obsluhe,” povedal Jozef.
Ako a prečo Kromka vznikla?
Keďže Jozef spravuje niekoľko rôznych gastro prevádzok, pointa bola ich zásobovanie naozaj kvalitným pečivom.
“Vždy som chcel vlastniť fancy espresso bar. Tak vzniklo Nico Galéria, ktoré dnes poznáme pod novým názvom Kromka. Inšpiráciou pre mňa boli kaviarne a espresso bary v zahraničí…”
Zariaďovanie a dizajnovanie interiérov vo všetkých svojich prevádzkach má na starosti práve Jozef a musím uznať, že všetky sú vydarené. Kromka v Prešove je v širokom okolí unikátna svojim jednoduchým dizajnom, historickou klenbou, bielymi stenami zdobenými rastlinami.
To najkrajšie je Victoria Arduino Eagle One. Prekrásny espresso stroj vynímajúci sa za barom a dotvárajúci minimalistický dojem z malej kaviarničky.
Centrum kávy v centre mesta
Rozhovor s Jozefom som ukončil pri espresse, pri ktorom máte na výber jedinú možnosť – Brazília. Napriek tomu, že to nie je presne to, čo pri espresse hľadám, káva bola krásne vybalansovaná a v skratke, chutila veľmi dobre. Ako už isto viete, je to zlatá stredná cesta. Kompromis, ktorý podniky dokážu ponúknuť ako skúseným kávopičom, tak aj náhodným laikom, ktorí práve dostali chuť na kávu.
Prešovská Kromka je priestor, ktorý svojim interiérom, ale aj ponúkanými produktmi, predbieha miestnu kultúru. Počas našej debaty navštívilo podnik mnoho ľudí, ktorí odchádzali so šálkou kávy, prípadne plnou taškou čerstvého a voňavého pečiva.
Jednou z obrovských výhod tejto kaviarne je lokalita. Neďaleko Konkatedrály sv. Mikuláša si počas rannej prechádzky mestom uchmatnete skvelú kávu a niečo chutné pod zub. Ani jedno vás zaručene nesklame!
Prevádzku Kromka Galéria, ktorá hlása heslo “chleba, lakocinky a káva”, nájdete na Hlavnej 53 v Prešove. Sledovať ju môžete na instagramovom konte @kromka_galeria.