nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kvalitná káva: Čo všetko určuje kvalitu a na čo si dať pozor?

Ladislav Király Od Ladislav Király
7. októbra 2022
Kvalitná káva a parametre kvalitnej kávy

Kvalitná káva: Čo všetko si máme predstaviť pod týmto pojmom? (Foto: Yanapi Senaud/Unsplash)

Share on FacebookShare on Twitter

Všetci túžime po tom, aby sme si vychutnávali najlepšiu možnú kávu. Nie je to však také jednoduché, pretože kvalitná káva niečo stojí a veľká väčšina z nás by na niektoré kúsky reálne nemala. Veď kilogram kávy Elida Geisha od spoločnosti Ninety Plus Coffee bol predaný za 10 000 dolárov a dubajská kaviareň The Espresso Lab predávala jednu šálku za 250 dolárov.

V konečnom dôsledku teda musíme zvážiť, na čo reálne máme a musíme podstúpiť určitý kompromis. Aj na našom trhu je však k dispozícii mnoho zaujímavých a kvalitných produktov, ktoré rozhodne stoja za skúšku. Pochopiteľne medzi nimi všetci máme preferovaných favoritov, avšak to, či je káva dobrá, je napokon na samotnom konzumentovi. Každý človek je jedinečný a každému chutí to iné. Všetci si však napokon nájdeme to svoje.

Aká by mala byť kvalitná káva?

Treba povedať, že o kvalite kávy nerozhoduje jeden jediný parameter, ale je to súhrn vlastností, ktoré sa starostlivo „budujú“ v celom priebehu kávového dodávateľského reťazca.

Všetko sa to začína pestovaním kávovníkov, pokračuje zberom, spracovaním zŕn, pražením, balením a mimoriadne dôležitá je napokon aj samotná príprava kávy. Skúsme si postupne vysvetliť, aké aspekty by mala kvalitná káva spĺňať.

Základné druhy kávy alebo arabika vs robusta

Kávové zrná majú odlišnú veľkosť, tvar i farbu. Existuje viac ako sto druhov kávy, ale komerčne využívané sú hlavne arabica (75%), robusta (23%) a liberica (2%). Z hľadiska chuti a arómy je na tom najlepšie arabica, po ktorej nasleduje liberica. Robusta na druhej strane obsahuje viac kofeínu. Zrná arabiky sú oválne, robusta je takmer okrúhla a liberica asymetrická.

Mnoho bežných káv na pultoch supermarketov je zmesou arabiky a robusty. Odporúčame dať si na to pozor, dôkladne si preštudovať obal a podľa možností staviť na stopercentnú arabiku a ideálne z konkrétnej farmy. Konzervatívnejší kávičkári však napríklad v espresse majú často radi aj 15 alebo 20 percent robusty, ktorá nápoju dodá „tradičnú“ kávovú horkosť.

Arabika má okrem toho aj mnoho odrôd, napríklad heirloom, caturra, typica, bourbon, gesha a veľa ďalších. Najkvalitnejšia, najdrahšia a najuznávanejšia je práve posledne menovaná gesha (niekedy označovaná aj ako geisha). Tej sme venovali aj samostatný článok s názvom „Geisha alebo gesha: Záhada najlepšej kávy na svete„.

Kvalitná káva a jej pestovanie

Kávové zrno je v skutočnosti semienko, ktoré môžete zasadiť – pochopiteľne ešte pred spracovaním. Práve ono určuje prvý parameter kvality a posúva ďalej svoj genetický odkaz. Ale pozor: keď sa káva pestuje vo veľkom a farmári kladú dôraz na kvantitu a maximálnu efektívnosť, nie sú dodržané všetky potrebné štandardy.

Na mnohých miestach boli kvôli jej pestovaniu vyklčované dažďové pralesy, kávovník je vystavený priamemu slnku a pravidelne postrekovaný. Nuž a zber na takýchto plantážach prebieha pomocou gigantických strojov, ktoré môžu niektoré zrnká poškodiť.

Tam, kde nejde o kvantitu, ale kvalitu, to robia inak. Mnoho dobrých fariem sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške v kopcovitom teréne a kávovníky sú zasadené v tieni pod inými stromami. Mnohí pestovatelia sa vracajú k týmto tradičným spôsobom, kávové plantáže zalesňujú a vytvárajú podmienky pre návrat vtáctva.

Dokonca sa ukázalo, že operenci sú výbornou ochranou proti rôznym chorobám, takže káva sa dá pestovať aj bez zbytočných postrekov. Písali sme článok o „bird friendly káve„.

Ručný zber

Dôležitý je pritom aj ručný zber, vďaka ktorému sa vytriedia najkvalitnejšie a ideálne dozreté zrná. Je však jasné, že takýto štýl pestovania je omnoho drahší a v konečnom dôsledku sa to prejaví aj na finálnej cene kávy. Vo finále máme vo svojich rukách, pre čo sa rozhodneme: či pre lacnejšiu produkciu, alebo pre nadštandard.

Spracovanie kávy

Do tohto bodu patrí mnoho ďalších úkonov, ktoré je potrebné vykonať a ktorými sa dopracujeme k niečomu, čo budeme môcť označiť slovami „kvalitná káva“. Detailnejšie sme sa tejto téme venovali v článku „Metódy spracovania kávy – suchá, mokrá a honey„.

Pri suchej metóde sa plody vystavia pôsobeniu slnka a jednoducho sa vysušia. Celý proces, počas ktorého treba kávové čerešne sem-tam prehadzovať (aby neprišlo k fermentácii), trvá približne štyri týždne. Následne sa už dužina a šupka dajú ľahko oddeliť.

Táto metóda sa používa napríklad v afrických krajinách, kde je nedostatok vody. Je to najlacnejšia metóda, ale súčasne aj najmenej konzistentná. Na celý proces má vplyv viacero faktorov, o ktorých rozhodujú ľudia – napríklad spomínané zodpovedné prehrabávanie. Celkovo je to však naturálna a ekologicky najšetrnejšia metóda.

Druhou alternatívou je „mokrá metóda“, v rámci ktorej sú kávové zrná najskôr zbavené dužiny a potom umiestnené do nádrží s vodou. Zotrvajú v nich 12 až 72 hodín, počas ktorých fermentujú. Ukončenie fermentácie je napokon vecou citu i skúšania.

Po tomto všetkom nasleduje sušenie, ktoré môže trvať jeden až tri mesiace. Táto metóda dokáže zvýrazniť chuť kávy, podporí jej aciditu i kvalitu. Nevýhodou je však nutnosť spotrebovať veľké množstvo vody a zaobstarať si potrebnú techniku, ktorá nie je najlacnejšia.

Treťou alternatívou je „honey metóda„, ktorú označujeme aj ako polomokrá. Zrná sa pulpingom zbavia dužiny, ale ešte na nich ostane malá vrstva akéhosi lepkavého hlienu a sušia sa spolu s ňou.

Praženie kávy

Kávové zrnko je po všetkých procedúrach, ktoré prebehnú v pestovateľskej krajine, naďalej zelené, avšak do našich domovov prichádza zväčša v niektorom z odtieňov hnedej farby. Môže za to možno najznámejšia fáza celého procesu, ktorou je praženie. Tejto téme sme sa viac venovali v našom článku „Stupne praženia kávy: Od zelenej k celkom spálenej“.

Ak by sme kávu ponechali zelenú, teda surovú, pomleli ju a pripravili, z jej chute by sa nám hlava blahom nezakrútila. Pražením sa drevnatá či trávnatá chuť zeleného zrna mení a vieme sa dopracovať k omnoho lahodnejšiemu produktu. Počas tohto aktu prebiehajú rôzne chemické reakcie, vďaka ktorým vznikajú nové arómy a chuťové profily.

Veľká väčšina voľne dostupnej kávy je pražená v obrovských množstvách, čo je na jednej strane efektívne a pomáha to znižovať cenu, no na druhej strane to nie je celkom ideálne. V menších pražiarňach sa vedia s kávou lepšie vyhrať a dostať z nej viac. Práve tento trend je čoraz citeľnejší a skutoční fajnšmekri dávajú prednosť práve takýmto kávam.

Balenie kávy

Jedným z trendov je aj to, aby sa konzument pokúsil minimalizovať dobu medzi pražením a požívaním kávy. Existujú názorové prúdy, podľa ktorých sa skutočne najvyššia kvalita a najlepšia chuť zachovajú len krátku dobu. Do troch mesiacov.

Ak je však káva balená správne, nachádza sa v ochrannej atmosfére s jednostranným ventilom a vrchná časť obalu disponuje hermetickým zipsom, mala by vydržať aj dlhšie. Kyslík, ktorý by ju začal nahlodávať, sa dnu nedostane. Ak však už obal predsa len otvoríte, so spotrebovaním kávy dlho neotáľajte.

No a naše ekologické nastavenie nám našepkáva, že kvalitná káva by mala mať biodegradovateľný a plne kompostovateľný obal, aby sme netvorili zbytočný odpad.

Kvalitná káva si žiada kvalitnú prípravu

Pre dosiahnutie najvyššej možnej kvality si pochopiteľne treba obstarať zrnkovú kávu a medzi pomletím a samotnou prípravou by nemali prejsť viac ako dve hodiny. Dôležitá je napríklad aj kvalitná filtrovaná voda.

Rozdiel je pochopiteľne aj v tom, ako si kávu pripravíte. Či stavíte na úplne jemné mletie a obyčajného „turka“, prípadne uprednostníte prípravu vo french-presse, moka kanvičke, moccamastri, hariu V60, aeropresse, chemexe (takýchto alternatívnych možností je oveľa viac), no na výber je aj mnoho domácich kávovarov.

Tie lacnejšie dostanete aj do 200 eur, ale ak chcete investovať omnoho viac, nájdete aj produkty za 2 000 eur. Prehľad cenových relácií kávovarov nájdete napríklad aj v tomto porovnaní.

Ale pozor: ak prídete do kvalitnej kaviarne, budete môcť ochutnať aj produkt z omnoho lepších strojov. Existujú totiž aj profesionálne kávovary, ktoré stoja 20 000 eur. A to si už bežný človek rozhodne nemôže dovoliť.

Stavte na kvalitnú kávu

Čo dodať na záver? Asi len to, že kvalita má mnoho rozmerov a dá sa vnímať širokospektrálne. V našom článku sme ich spomenuli ozaj len okrajovo, avšak pre nadobudnutie lepšej predstavy by vám to mohlo postačiť.

Určite však spravte všetko preto, aby ste si vychutnávali čo možno najkvalitnejšiu kávu. Ak nemáte dostatok peňazí na to, aby ste tak robili pravidelne, doprajte si ju aspoň raz za čas. Určite nebudete ľutovať.

Odporúčame vám eshop, ktorý nájdete na adrese www.coffeein.sk.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávakvalitná kávapestovanie kávypraženie kávypríprava kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Káva na chudnutie: Dá sa s kávou chudnúť?

Nechcete cez sviatky pribrať? Musíte si dať štyri kávy denne…

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL