Kyselina chlorogénová: Poznáte jej fantastické výhody?
Poďte na niektorý eshop s kávou a obstarajte si svoju dávku kyseliny chlorogénovej! Hmmm? Pýtate sa, čo to tu trepeme a či sme sa dočista zbláznili? Tak poďme pekne po poriadku. Čo je to kyselina chlorogénová a ako nám môže pomôcť?
Je všeobecne známe, že v káve sa nachádzajú tzv. polyfenoly. Podľa odbornej definície, ktorú si prepožičiame z Wikipedie, je to „skupina chemických zlúčenín obsiahnutých v rastlinách, ktoré sú charakterizované prítomnosťou viac ako jednej fenolovej jednotky alebo stavebného bloku v molekule“.
Treba spomenúť, že hlavnými zdrojmi polyfenolov sú bobuľové plody, ale aj čaj, pivo, hroznové víno, olivový olej, kakao, čokoláda, vlašské orechy, arašidy, granátové jablko a samozrejme káva.
Kyselina chlorogénová ako dôležitá súčasť kávy
Nás pochopiteľne zaujíma hlavne posledný menovaný plod, pričom primárnym polyfenolom nachádzajúcim sa v káve je kyselina chlorogénová. A tá má pre naše telo mnoho výhod, o ktorých ste možno ani netušili.
„V šálke kávy sa nachádza široké spektrum prirodzene sa vyskytujúcich kyselín, ale najdominantnejšou je kyselina chlorogénová,“ píše stránka nutritionadvance.com. „Skutočnosť je taká, že túto zložku obsahuje mnoho rôznych plodov, ale v káve je jej koncentrácia výrazne vyššia, ako v ktorejkoľvek inej potravine.“
Aká káva obsahuje najviac kyseliny chlorogénovej?
V tejto súvislosti treba povedať, že najviac kyseliny chlorogénovej obsahuje zelená káva. Procesom praženia sa spomínaná kyselina stráca a jej množstvo môže v závislosti od stupňa praženia klesnúť o 50 až 95 percent.
Avšak bežní kávičkári do svojho tela denne dostanú viac ako gram kyseliny chlorogénovej, čo je pre vyvolanie jej pozitívnych účinkov viac ako dosť.
Kyselina chlorogénová napomáha regulácii cukru v krvi
Štúdia ukázala, že už jeden gram kyseliny chlorogénovej výrazne znížil úroveň množstva glukózy a inzulínu. Efekt bol pritom badateľný už v priebehu pätnástich minút. Dlhodobé užívanie kyseliny chlorogénovej v množstve jedného gramu denne dokáže zlepšiť metabolizovanie glukózy i lipidov. Súčasne pritom zoslabuje účinok komplikácií spojených s cukrovkou.
Inak povedané: kyselina chlorogénová sa stará o to, že po jedle vám v krvi ostane nižšia hodnota cukru. Táto skutočnosť sa postará o zníženie rizika rozvoja diabetu, prípadne premeny cukru v krvi na telesný tuk.
Pomoc v boji s ochoreniami srdca a arteriosklerózou
Arteriosklerózu poznáme pravdepodobne všetci. Je to degeneratívne ochorenie tepien krvného riečiska, ktoré spôsobuje zužovanie a v najhoršom prípade až úplné uzatvorenie prierezu postihnutých artérií. Táto choroba patrí medzi najväčších „zabijakov“ moderného sveta a svojim životným štýlom k jej rozmachu zdarne prispievame.
Káva je však v tomto smere nápomocná a opäť za to môže práve kyselina chlorogénová. Štúdie ukázali, že konzumovanie kávy s vysokým obsahom tejto kyseliny (slabšie pražených zŕn) výrazne zlepší tok krvi a endoteliálne funkcie. Dôsledky boli pritom pozorované už pri skonzumovaní jednej jedinej šálky.
Ak teda máte kardiovaskulárne problémy, prípadne sa ich obávate, skúste s nimi zabojovať s pomocou kávy. Siahnite však po kvalitnej káve napríklad z tohto kávového eshopu.
Aké sú to endoteliálne funkcie?
Vráťme sa ešte k zaujímavému slovu „endoteliálne“. Endotel alebo endotélium je podľa Wikipedie jednovrstvový epitel (vrstva buniek) vystieľajúci vnútorný povrch krvných a lymfatických ciev a srdca. Endoteliálna dysfunkcia je zasa neschopnosť ciev rozšíriť sa, čo môže viesť k nepríjemným problémom a napríklad aj spomínanej arterioskleróze.
„Dobré fungovanie týchto buniek je kriticky dôležité a endoteliálna dysfunkcia môže viesť k zničeniu buniek,“ informuje autor štúdie a vyštudovaný nutričný expert Michael Joseph. „Zápal a následné konzekventné endoteliálne poškodenie buniek vedie k nástupu arteriosklerózy. Avšak našou stravou, zvykmi a celkovým životným štýlom vieme zohrať rolu v tom, aby sme naše endotélium udržali zdravé.“
Na odmeranie spomínaného efektu slúžia hodnoty FMD (flow-mediated dilation), ktoré nám ukážu, o koľko sa cieva rozšíri v prípade, keď v nej stúpne prietok. Výsledky štúdií naznačujú, že ani 900 miligramov kyseliny chlorogénovej neukázalo významný vplyv na FMD, avšak ak je káva bohatšia na jej obsah (viac ako 1 000 miligramov), tak hodinu až dve po jej vypití sa „výrazne zlepšili hodnoty FMD“. To znamená, že kyselina chlorogénová dokáže zlepšiť prietok ciev a endoteliálne funkcie.
Kyselina chlorogénová pomáha chudnúť
Pri tejto téme ide hlavne o to, že kyselina chlorogénová dokáže zvýšiť spotrebu glukózy, čo je vysvetlením vplyvu na pokles váhy.
Vedci vykonali niekoľko štúdií na ľuďoch, ale aj na myšiach, pričom všetky túto skutočnosť potvrdili. Zhodli sa v tom, že kyselina chlorogénová dokáže vyvážiť množstvo cukru v krvi a na druhej strane pôsobí aj ako spaľovač tuku.
Ak sa o chudnutí pomocou kávy chcete dozvedieť ešte viac, prejdite na rubriku káva a chudnutie.
Kyselina chlorogénová môže pomôcť s úpravou krvného tlaku
V tomto smere bolo vykonaných viacero prieskumov a štúdií, avšak výsledky sú rôzne. Jedna vec však platí: ak má mať káva vplyv na zníženie krvného tlaku, tak je to hlavne káva zelená.
„U ľudí, ktorí požívali čiernu kávu, bol vplyv malý, ale u tých, ktorí požívali zelenú, bol značný,“ uvádza publikácia Nutrition Advance. „Výskumníci usudzujú, že o rozdiel medzi výsledkami pri týchto dvoch typoch káv sa postaral práve vyšší obsah kyseliny chlorogénovej v zelenej káve.“
Férovo pripomeňme, že o účinkoch kávy na krvný tlak sa špekuluje už dlho a ťažko prísť k jednotnému záveru. V konečnom dôsledku je pravdepodobne ideálne, aby si to každý konzument odpozoroval na sebe samom.
Záver: Káva pomôže, ale nie je rozhodujúca
Nutriční odborníci unisono uznávajú, že káva je v mnohých smeroch zdraviu prospešná a vyzerá to tak, že kyselina chlorogénová má nezaplatiteľné účinky. Súčasne však konštatujú aj inú vec: „Pri optimalizovaní celkového zdravia, prípadne procesu chudnutia, sa nemôžete spoliehať len na kávu: na prvom mieste je strava a životný štýl!“
Pri niektorých zo spomínaných bodov sú účinky kávy výraznejšie, inde sú slabšie a vedci zatiaľ nedospeli k všeobecnej zhode. „Káva je v každom prípade zdravá a veľmi chutná. Pravdepodobne je najlepšie užívať si ju a potenciálne zdravotné benefity brať ako bonus,“ dodal Michael Joseph.