Zaujímavosti

La Broca: Maličký chrobáčik, ktorý vie spustošiť úrodu kávy

Eshop s kávou

Vo viacerých článkoch, ktoré sme venovali pestovateľom kávy, sme spomínali niekoľko problémov, s ktorými sa boria. Často sa spomína hlavne hrdza, teda zožltnutie listov, ktorá dokáže rastlinu zlikvidovať v priebehu pätnástich dní. V Mexiku a v ďalších španielsky hovoriacich krajinách ju označujú „roya“.

Ďalší problém má takisto španielske označenie „la broca“. V tomto prípade ide o malého chrobáčika, ktorého výskyt je v posledných rokoch čoraz častejší. Vyhovuje mu postupné otepľovanie, ktoré je v mnohých oblastiach spojené aj s menším množstvom zrážok. Takto sa dokáže veľmi rýchlo množiť a likvidovať kávové plody.

V Kolumbii je napadnutých vyše 6 percent úrody

Aktuálne správy z Kolumbie hovoria o tom, že v úvode apríla bolo chrobákom s latinským názvom Hypothenemus hampei napadnutých až 6,2 percenta celkového množstva úrody. Vzhľadom na to, že Kolumbia je tretím najväčším producentom kávy na svete s ročným objemom takmer milión ton, ide o obrovské škody. Veď šesť percent z milióna je 60 000 ton.

Kolumbijská kávová federácia (Fnc) zo situácie obviňuje malé množstvo zrážok. „Rok začal suchom a v suchých obdobiach je v tomto smere vždy spustený akýsi alarm,“ informoval technický riaditeľ federácie Hernando Duque, ktorého slová cituje stránka comunicaffe.com. „Priemerné teploty stúpajú a nakazené plody ležiace na zemi sa kvôli nedostatku vlhkosti nerozkladajú tak rýchlo, ako by mali. Táto situácia napomáha reprodukčnému procesu chrobákov.“

Maličká hrozba so silnou čeľusťou

La Broca je natoľko nebezpečný chrobák, že ak by pestovatelia neprijali žiadne opatrenia, dokázal by napadnúť 50 až 100 percent kávových čerešní. Malého škodcu, ktorý meria len 1,2 až 1,8 milimetra, v španielsky hovoriacich krajinách označujú aj ako barrenador del café, gorgojo del café, prípadne broca del café. A všade sa ho boja.

Má veľmi silnú čeľusť, vďaka ktorej mu kávové plody nerobia žiadny problém. Zaujímavé je to, že samičky dokážu preletieť malú vzdialenosť, ale samčekovia majú krídla zakrpatené. V skutočnosti ich ani nepotrebujú, pretože počas 40 dní svojho života nikdy neopustia ovocný plod.

Samičky žijú 35 až 190 dní, pričom cesta z vajíčka do dospelosti trvá 24 až 45 dní. Prehryzú sa do vnútornej časti kávovej čerešne a po dvoch dňoch nakladú 35 až 50 vajec; samičky sa rodia v trinásťkrát väčšom počte ako samčekovia.

Sto chrobákov v plode, päť generácií na kávovníku

Napokon to dopadne tak, že v rámci jednej kávovej čerešne môže mať svoj domov až sto chrobákov a na kávovníku ako takom žije tri až päť generácií.

Zvláštne je to, že „la broce“ na jednej strane vyhovuje sucho, lebo sa tak ľahšie množí, no na druhej strane ho nemá rada, pretože vo vonkajšom priestranstve by rýchlo vyschla. Ak dlhšie neprší, pokojne si hovie vnútri plodu, kde má ideálne podmienky. Aj to napokon prispieva k rýchlejšiemu množeniu.

Prisťahovalec z Afriky

Dodajme, že pôvodným domovom chrobáka je stredná Afrika, z ktorej sa však neskôr dokázal „presťahovať“ aj do iných častí sveta. V Brazílii ho prvýkrát pozorovali už v roku 1926, v Guatemale a Mexiku v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, v Kolumbii v osemdesiatych, v Dominikánskej republike v deväťdesiatych. Portoriko ho prvýkrát objavilo v auguste 2007 a Havaj presne o tri roky neskôr.

A na záver ešte jedno číslo: „la broca“ spôsobí ročné škody vo výške približne 500 miliónov dolárov.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close