utorok, 13 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

La Broca: Maličký chrobáčik, ktorý vie spustošiť úrodu kávy

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. mája 2020
Hypothenemus hampei - la broca del café

Tento malý chrobáčik označovaný ako "la broca" je jedným z najvážnejších kávových škodcov súčasnosti. (Foto: Wikipedia)

Share on FacebookShare on Twitter

Vo viacerých článkoch, ktoré sme venovali pestovateľom kávy, sme spomínali niekoľko problémov, s ktorými sa boria. Často sa spomína hlavne hrdza, teda zožltnutie listov, ktorá dokáže rastlinu zlikvidovať v priebehu pätnástich dní. V Mexiku a v ďalších španielsky hovoriacich krajinách ju označujú „roya“.

Ďalší problém má takisto španielske označenie „la broca“. V tomto prípade ide o malého chrobáčika, ktorého výskyt je v posledných rokoch čoraz častejší. Vyhovuje mu postupné otepľovanie, ktoré je v mnohých oblastiach spojené aj s menším množstvom zrážok. Takto sa dokáže veľmi rýchlo množiť a likvidovať kávové plody.

V Kolumbii je napadnutých vyše 6 percent úrody

Aktuálne správy z Kolumbie hovoria o tom, že v úvode apríla bolo chrobákom s latinským názvom Hypothenemus hampei napadnutých až 6,2 percenta celkového množstva úrody. Vzhľadom na to, že Kolumbia je tretím najväčším producentom kávy na svete s ročným objemom takmer milión ton, ide o obrovské škody. Veď šesť percent z milióna je 60 000 ton.

Kolumbijská kávová federácia (Fnc) zo situácie obviňuje malé množstvo zrážok. „Rok začal suchom a v suchých obdobiach je v tomto smere vždy spustený akýsi alarm,“ informoval technický riaditeľ federácie Hernando Duque, ktorého slová cituje stránka comunicaffe.com. „Priemerné teploty stúpajú a nakazené plody ležiace na zemi sa kvôli nedostatku vlhkosti nerozkladajú tak rýchlo, ako by mali. Táto situácia napomáha reprodukčnému procesu chrobákov.“

Maličká hrozba so silnou čeľusťou

La Broca je natoľko nebezpečný chrobák, že ak by pestovatelia neprijali žiadne opatrenia, dokázal by napadnúť 50 až 100 percent kávových čerešní. Malého škodcu, ktorý meria len 1,2 až 1,8 milimetra, v španielsky hovoriacich krajinách označujú aj ako barrenador del café, gorgojo del café, prípadne broca del café. A všade sa ho boja.

La broca del café; malý ničiteľ kávových plodov 🧐 #káva #labroca #labrocadelcafe pic.twitter.com/jxiSdtbaXL

— Blog o káve (@blog_o_kave) April 23, 2020

Má veľmi silnú čeľusť, vďaka ktorej mu kávové plody nerobia žiadny problém. Zaujímavé je to, že samičky dokážu preletieť malú vzdialenosť, ale samčekovia majú krídla zakrpatené. V skutočnosti ich ani nepotrebujú, pretože počas 40 dní svojho života nikdy neopustia ovocný plod.

Samičky žijú 35 až 190 dní, pričom cesta z vajíčka do dospelosti trvá 24 až 45 dní. Prehryzú sa do vnútornej časti kávovej čerešne a po dvoch dňoch nakladú 35 až 50 vajec; samičky sa rodia v trinásťkrát väčšom počte ako samčekovia.

Sto chrobákov v plode, päť generácií na kávovníku

Napokon to dopadne tak, že v rámci jednej kávovej čerešne môže mať svoj domov až sto chrobákov a na kávovníku ako takom žije tri až päť generácií.

Zvláštne je to, že „la broce“ na jednej strane vyhovuje sucho, lebo sa tak ľahšie množí, no na druhej strane ho nemá rada, pretože vo vonkajšom priestranstve by rýchlo vyschla. Ak dlhšie neprší, pokojne si hovie vnútri plodu, kde má ideálne podmienky. Aj to napokon prispieva k rýchlejšiemu množeniu.

Prisťahovalec z Afriky

Dodajme, že pôvodným domovom chrobáka je stredná Afrika, z ktorej sa však neskôr dokázal „presťahovať“ aj do iných častí sveta. V Brazílii ho prvýkrát pozorovali už v roku 1926, v Guatemale a Mexiku v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, v Kolumbii v osemdesiatych, v Dominikánskej republike v deväťdesiatych. Portoriko ho prvýkrát objavilo v auguste 2007 a Havaj presne o tri roky neskôr.

A na záver ešte jedno číslo: „la broca“ spôsobí ročné škody vo výške približne 500 miliónov dolárov.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: choroby kávykávoví škodcoviakávový škodcala brocapestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Príprava kávy cez french press

Óda na french press

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL