La Specialista Opera: Nový pákový kávovar od De’Longhi prináša skvelé vychytávky
Kvalitné espresso z pákového kávovaru môže byť hotová veda. Vyžaduje si správne nastavenie kávovaru, ale aj zručnosti, ktoré musíte nadobudnúť. Spoločnosť De’Longhi je dlhodobo známa tým, že prináša technológie a vychytávky, ktoré vám so správnou prípravou kávy pomôžu. Nuž a najnovší pákový kávovar, ktorý na slovenský trh dorazil len nedávno, tento trend jednoznačne potvrdzuje. De’Longhi La Specialista Opera v sebe ukrýva niekoľko noviniek, ktoré vám uľahčia cestu za dokonalým espressom, a ktoré nás pri jeho testovaní príjemne prekvapili.
Keď si práve v týchto chvíľach vyberáte kávovar do domácnosti, ste na správnom mieste. O De’Longhi La Specialista Opera sme za vás zistili všetko podstatné a kávovar sme poriadne preverili.
Klasický dizajn a kvalita
Pri Opere De’Longhi stavilo na svoj klasický dizajn. Elegantné tvary, príjemné materiály a kompaktná veľkosť v sebe ukrývajú všetko, čo potrebujete pre prípravu espressa a iných kávových nápojov. Stroj sa vďaka svojej kompaktnosti bez problémov zmestí na kuchynskú linku či pracovný stolík. La Specialista Opera disponuje vstavaným mlynčekom s automatickou tampingovou stanicou (technológia Smart Tamping), takže nebudete musieť hľadať miesto pre separátny mlynček či tampovaciu podložku.
Vylepšený mlynček
La Specialista Opera je vybavená hneď niekoľkými novinkami, ktoré ju posúvajú o krok bližšie k bezchybnej káve. Prvým vylepšením je “upgrade” mlynčeka. Keď občas zápasíte so správnym nastavením hrúbky mletia a zdá sa vám, že vám mlynček neponúka dostatok voľnosti, pri Opere sa to nestane. Vylepšený mlynček pracuje so stupnicou, ktorá zahŕňa až 15 nastavení hrúbky mletia. Vďaka jemnejším zmenám medzi jednotlivými “klikmi” budete schopní svoje espresso vyladiť do jemnejších detailov.
Detailnejšie ladenie receptov
Kvalitnejší mlynček nás pri teste veľmi potešil. Operu to posúva bližšie k modernejším kávam od lokálnych pražiarní, ktoré sú často svetlejšie pražené. Takto pražené kávy si vyžadujú presnejšie nastavenie hrúbky mletia. La Specialista Opera sme otestovali na konzervatívnejšej, ale aj moderne praženej káve.
Obe kávy sme boli schopní vyladiť takmer k dokonalosti. Toto vylepšenie pocítite hlavne v tom prípade, ak s kávou radi experimentujete a skúšate rôzne zrná a krajiny pôvodu.
Šikovné mletie a tampovanie
Z mlynčeka putuje káva priamo do portafiltra. Ten veľmi presne zapadá na svoje miesto a nemusíte sa báť, že by počas mletia vypadol. Mletím a prípravou puku vás samotná La Specialista Opera veľmi pekne prevedie. Dá vám možnosť, či chcete mlieť množstvo pre klasické alebo pre dvojité espresso. Pre obe nastavenia si následne zvolíte presnú dávku namletej kávy (DOSE), ktorá poputuje priamo do sitka portafiltra.
V poslednom kroku využijete zabudovaný automatický tamper (Inteligentná stláčacia stanica). Technológia Smart Tamping vám zaručí konzistentný tlak a vždy vodorovné utláčanie kávy bez toho, aby ste narobili neporiadok.
Smart Tamping je výborná vychytávka, ktorá zvyšuje konzistentnosť vami pripravených espress a pomáha v domácnostiach s viacerými členmi. Predsa len, každý z nás utláča kávu trochu inak, má inú silu či techniku. Vďaka stanici Smart Tamping sú tieto rozdiely úplne vymazané. Kávu utampujete zatlačením páky na ľavom boku kávovaru, páku zdvihnete do pôvodnej polohy a môžete sa presunúť k extrakcii.
Tepelná stabilita a dynamická preinfúzia
Aj samotná príprava espressa si pri La Specialista Opera prešla niekoľkými vylepšeniami. Prvým je takzvané dynamické predsparenie alebo preinfúzia. Kávovar sa pri preinfúzii prispôsobí hustote namletej kávy, ktorú ešte pred samotnou extrakciou navlhčí tak, aby bola extrakcia čo najrovnomernejšia. Okrem toho je La Specialista Opera oveľa viac tepelne stabilná. Obsahuje takzvané PID, ktoré kontroluje teplotu vody v bojleri a zabezpečuje oveľa vyššiu tepelnú stabilitu. Pri príprave budete mať na výber tri tepelné stupne, ktoré môžete obmieňať v závislosti od použitej kávy.
Pripravený za pár sekúnd
Voda v bojleri je navyše ohrievaná veľmi rýchlo. La Specialista Opera obsahuje bojler s technológiou termobloku. Vďaka termobloku je Opera pripravená na extrakciu za menej než tridsať sekúnd. Nemusíte tak myslieť na včasné zobudenie kávovaru a dlhé čakanie na predhriatie celého systému. Termoblok má ešte jednu výhodu. Vodná para a voda používaná pre prípravu espressa sú v čiastočne oddelených kompartmentoch, vďaka čomu môžete pripravovať espresso a napeňovať mlieko simultánne.
Pri príprave espressa nemôžeme zabudnúť na vylepšené sitká a portafilter, ktorými De’Longhi tento stroj vybavili. Kvalitnejšie sitko znamená rovnomernejšiu extrakciu, bez čoho sa pri príprave dokonalého espressa nezaobídete.
Bombová tryska
Keďže sme načrtli tému napeňovania mlieka, pozrime sa na trysku novej Opery. Tá je jednoducho bombová. Pri testovaní ostatných kávovarov z radu La Specialista sme boli s tryskami spokojní. S tryskou La Specialista Opera nebudete spokojní, budete nadšení. Tryska si prešla vizuálnymi, ale aj funkčnými zmenami. Je väčšia, silnejšia a nepáli. Do trysky je vháňaná para pod väčším tlakom, vďaka čomu napeníte mlieko oveľa jednoduchšie.
Pri testovaní sme si s tryskou La Specialista Opera sadli na prvú dobrú. Pracuje sa s ňou veľmi jednoducho a rýchlo. Para prúdi do mlieka pod dostatočným tlakom na to, aby ste boli schopní vytvoriť dokonalú mikropenu. Vďaka správnej mikropene budete môcť aj doma skúšať latte art a zlepšovať sa v ňom.
Už sa nepopálite
Druhým príjemným prekvapením vylepšenej trysky je to, že je tepelne izolovaná. Pri manipulácii s ňou sa už nebude musieť báť, že sa škaredo popálite. Aj po niekoľkonásobnom napeňovaní mlieka sa nám nestalo, že by sa tryska ohriala natoľko, aby nás popálila. Vďaka tomu ju môžete chytať za ktorúkoľvek časť a neskončíte s ranami na rukách.
Tepelná izolácia navyše zabezpečí to, že sa mlieko nebude k povrchu trysky priškvarovať. Po každom napeňovaní stačí trysku prefúknuť a utrieť vlhkou handričkou bez náročného oškrabávania prichyteného mlieka.
Staré a nové nápoje
De’Longhi La Specialista Opera nie je len taký obyčajný pákový kávovar. Okrem klasických nápojov ako espresso, dvojité espresso, americano či dlhá čierna káva vám pripraví aj dve novinky, ktoré sú exkluzívne len pre kávovary De’Longhi. Cold Brew a Espresso Cool oceníte hlavne v teplých letných mesiacoch, keďže sa jedná o osviežujúce ľadové nápoje. Príprava “koldbrúčka” a ľadového espressa pritom pri pákových kávovaroch nie je žiadna samozrejmosť.
Studená extrakcia a cold brew
V niektorých kávovaroch De’Longhi sa pred časom objavila technológia Cold extraction, čiže technológia studenej extrakcie. Pri príprave cold brew pomocou tejto technológie prechádza kávovým pukom voda izbovej teploty, ktorá je pumpovaná pod nižším tlakom ako pri bežnom espresse. V portafiltri espresso kávovaru tak môže vzniknúť cold brew, ktoré sa vyrovná aj tomu klasicky pripravenému. Príprave cold brew pomocou strojov od De’Longhi sme venovali samostatný článok, ktorý nájdete TU.
V skratke to však znamená, že pomocou vašej novej La Specialista Opera budete schopní pripraviť lahodné cold brew za menej než päť minút. Nám sa osvedčilo cold brew z ovocných káv, no ak máte radi tmavšie roasty, nebojte sa ho kombinovať s mliekom.
Espresso na ľad? Váš nový obľúbený nápoj
Druhou novinkou medzi nápojmi je Espresso Cool. Nie je to len bežné espresso, ktoré pustíte na ľad. Espresso Cool je taktiež pripravované pri nižšej teplote. Vďaka tomu môže tiecť priamo na ľad bez toho, aby ľad príliš roztápalo a tým sa narieďovalo. V tomto prípade nie je teplota extrakcie až taká nízka ako pri cold brew, no je citeľne nižšia ako pri príprave klasického espressa. A skutočne to funguje.
Vlažné espresso uvoľní z ľadu menej vody a výsledný nápoj je hustejší a výraznejší. Ak použijete pretlakové sitko, ktoré vám De’Longhi pribalí, studené espresso bude mať peknú cremu aj bez prítomnosti vysokého tlaku pri extrakcii.
Zhrnutie
La Specialista Opera od De’Longhi je komplexný stroj, ktorý ukrýva všetko, čo potrebujete pre prípravu kvalitného espressa. Novinky a vylepšenia, ktorými ho v De’Longhi vybavili, dávajú zmysel. V De’Longhi vyladili slabiny, ktoré mali predošlé modely a z Opery urobili nadupanú konkurenciu pre ostatné pákové kávovary na trhu.
La Specialista Opera vám ponúkne intuitívnu a konzistentnú prípravu kávového puku vďaka kvalitnejšiemu mlynčeku a automatickej tampovacej stanici. Zabezpečí rovnomernú extrakciu kávy a vysokú tepelnú stabilitu a fanúšikov mliečnych nápojov poteší vytuningovaná parná tryska. Príjemným osviežením sú aj ľadové letné nápoje Cold Brew a Espresso Cool.
Negatíva sa pri Opere hľadajú len ťažko. Jej cenovka sa pohybuje v okolí 800 eur, čo je za kávovar so vstavaným mlynčekom a kopou vychytávok bezkonkurenčná cena.