Dokáže prekvapkávací kávovar za 35 eur pripraviť dobrú kávu?
Potrebujete na prípravu kávy drahú výbavu alebo vám postačí lacný kávovar? Možno prekvapkávací kávovar? Poďte sa spoločne s nami pozrieť na zúbok lacnému domácemu “prekvapkávaču” kávy, ktorý sme kúpili za neuveriteľných 35 eur. Ide o kávovar Russell Hobbs 24390-56/RH INSPIRE, ktorý sme našli v sieti Pepco. Zaujala nás cena chceli sme ho vyskúšať. Hneď na úvod zdôrazňujeme, že nejde o spoluprácu so žiadnou zo spomínaných značiek.
Dokáže lacný batch brewer pripraviť kávu, ktorú vypijú aj mlsné jazýčky? Vyskúšali sme to za vás a pridali sme aj niekoľko tipov, vďaka ktorým dostanete z kávy čo najviac aj za pomoci lacného stroja.
Základom je kvalitná káva
Nech by ste sa snažili akokoľvek a investovali do svojho kávového zariadenia stále viac a viac peňazí, bez kvalitnej kávy to jednoducho nepôjde. Lacný prekvapkávač je “budgetovou” verziou profesionálnych strojov, ktoré nájdete hlavne v kaviarňach. Nápoj, ktorý táto mašina pripravuje, sa najčastejšie nazýva “batch brew”. Toto pomenovanie pochádza z angličtiny a je odvodené od názvu zariadenia, ktoré ho pripravuje – “batch brewer”. Slovo „batch“ pritom môžeme preložiť ako várka alebo dávka. Značí väčšie množstvo pripravenej kávy na jeden šup.
Batch brewer pripravuje filtrovanú kávu vo väčšom množstve, automaticky a bez zalievania baristom. Práve preto by ste mali či už v prípade profesionálneho, ale aj budgetového, “batch brewera” siahať po kávach pražených svetlejšie – na filter.
Pražiareň Grand Coffee a ich Kostarika Fatima
Odporúčanie nás z Blogu o káve je vybrať si výberovú kávu z niektorej zo slovenských pražiarní. Výberová káva je zárukou kvality a zaujímavých a komplexných chutí. Presne to v sebe ukrýva aj anaeróbne fermentovaná Kostarika Fatima z pražiarne Grand Roastery z Bardejovských Kúpeľov.
Káva odrody Villa Sarchi, ktorú vypestovala rodina Facusse na farme Finca Tres Milagros, nám poslúžila ako pokusný králik. Experimentálne spracovanie dodalo zrnu funky chute plné tropického ovocia a príjemnej florálnosti. Dokáže kávovar za 35 eur vytiahnuť z tejto kávy presne to, čo v nej našiel jej pražiar? Sami sme zvedaví.
Náš tip: na eshope grandroastery.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Vedomosti > Výbava
Lacné prekvapkávacie kávovary zväčša fungujú na jednoduchom princípe. Kávovar pracuje len s tým, čo mu dodáte. Nalejete doň vodu, ktorú zohreje a postupne ňou zalieva namletú kávu v drippri. Horúca voda z kávy vyťahuje aromatické látky a do karafy tak preteká filtrovaná káva.
Spôsob, akým kávovar zalieva čiastočky kávy a akým vodu ohrieva, neovplyvníte. Môžete však využiť svoje vedomosti o filtrovanej káve a pokúsiť sa o vylepšenie výsledku. V tomto prípade platí, že vedomosti a skúsenosti môžu prevýšiť kvalitu vášho zariadenia a výsledná káva nakoniec môže byť skutočne chutná.
Prekvapkávací kávovar – niekoľko spôsobov, ktorými mu pomôžete:
1. Mletie
Kvalita a správne nastavenie hrúbky mletia je jedným z kľúčových faktorov, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu výsledku. Nekupujte vopred namletú kávu, radšej siahnite po tej zrnkovej. Zrnková káva v sebe udrží aromatické a chuťové látky oveľa dlhšie a vďaka tomu ostáva čerstvá po dlhšiu dobu.
Hrúbkou mletia môžete ovplyvniť prietok vody kávou a tým aj extrakciu a výslednú chuť. Čím kvalitnejší mlynček doma máte, tým rovnomernejšie mletie dosiahnete. Vďaka tomu kávovar kávu vyextrahuje správne a jej chute budú vyvážené. Bez ohľadu na kvalitu vašej výbavy skúste kávu pomlieť na hrubo. Malo by to byť o niečo hrubšie ako pri bežnej filtrovanej káve. Vyhnete sa tak príliš dlhej extrakcii a horkej káve.
2. Premytie papiera
Ešte pred samotnou prípravou musíte do drippera kávovaru umiestniť filter. Ku kávovaru často dostanete pribalený kovový filter. Ten však prepúšťa isté množstvo kalu a malých čiastočiek namletej kávy. Pre lepší výsledok by ste mali siahnuť po papierovom filtri. Papierový filter dokonale odfiltruje všetok kal, vďaka čomu bude vaša káva čistejšia.
Papierový filter zložte podľa návodu na obale a umiestnite ho do kávovaru. Ale pozor: papier v sebe ukrýva isté množstvo papierovej chuti, ktorá sa môže odraziť v chuti kávy. Preto by ste ho mali ešte pred prípravou premyť. Zoberte dripper kávovaru spolu s papierovým filtrom, umiestnite ho pod vodovodný kohútik a premyte ho teplou alebo horúcou vodou. Zbavíte sa tak papierovej chuti a ohrejete dripper. To zabezpečí vyššiu tepelnú stabilitu pri extrakcii a absenciu chute papiera.
3. Pomer namletej kávy a vody (Ratio)
Jednou z nevýhod lacných prekvapkávacích kávovarov je to, že nedokážu narábať s objemom vody. Kávovar použije všetku vodu, ktorú do neho nalejete. Preto je len na vás, aby ste kávovaru dodali správne množstvo kávy a vody. Filtrovaná káva najčastejšie pracuje s pomerom namletej kávy a použitej vody pohybujúcim sa okolo hodnoty 1:15. To znamená, že na jeden gram kávy potrebujete 15 gramov vody.
Presne tak by ste mali premýšľať aj pri lacnom domácom prekvapkávači. Ak sa rozhodnete použiť 30 gramov kávy, vynásobte ich pätnástimi. Do zásobníka na vodu tak nalejte približne 450 gramov vody, ktoré kávovar pri príprave použije. Keď sa vám vaša káva bude zdať príliš silná, skúste vyšší pomer vody (napríklad 1:16, 1:17). Rovnako to funguje aj opačným smerom.
4. Blooming
Ak ste už o príprave filtrovanej kávy čo-to počuli, určite vás neminul pojem “blooming”. Blooming označuje prvý nálev, vďaka ktorému sa káva zbavuje prebytočných plynov (hlavne CO₂) ovplyvňujúcich mieru extrakcie kávy. Blooming je dôležitý hlavne v tom prípade, keď pracujete s čerstvou kávou, ktorá bola pražená len niekoľko dní pred prípravou. Pri pražení vzniká v kávových zrnách množstvo plynov, ktoré sa postupne uvoľňujú. Tieto plyny sú pri extrakcii nežiaduce a mali by ste sa ich zbaviť. Blooming je nálev s nízkym objemom, ktorý necháte chvíľu odstáť. Počas tejto doby sa z kávy uvoľňujú plyny vo forme bubliniek, ktoré môžete vidieť na jej povrchu. Ako možno tušíte, lacný prekvapkávač blooming neovláda. Vodu zalieva postupne a čo najrovnomernejšie.
Avšak nie je nič jednoduchšie, ako ho donútiť tento nálev spraviť. Ako na to? Kávu máte namletú, papier premytý a vodu naliatu v kávovare. Sklenenú karafu na pripravenú kávu zatiaľ odložte nabok a spustite extrakciu. Kávovar sa začne zohrievať a po chvíľke zalievať kávu horúcou vodou. Od tohto bodu ho nechajte zalievať po dobu približne 30 sekúnd. Vďaka tomu, že pod dripperom nemáte umiestnenú sklenenú karafu, voda spolu s vyextrahovanými látkami nebude vytekať a ostane v dripperi.
Po tridsiatich sekundách zalievania vypnite kávovar a kávu nechajte “bloomovať” po dobu ďalších tridsať sekúnd. Následne umiestnite karafu na správne miesto, vďaka čomu “bloomingová” káva vytečie z drippera a kávovar znovu zapnite. Ten bude pokračovať v zalievaní až do okamihu, kým nespotrebuje všetku vodu. Jednoduchým trikom tak kávovar donútite rozdeliť celý proces prípravy na dva nálevy – blooming a druhý nálev.
Prekvapkávací kávovar ponúkol vyvážený “batch” plný tropického ovocia
Máte doma takýto alebo podobný prekvapkávací kávovar? Skúste využiť naše tipy a nebojte sa kvalitného kávového zrna. Kostarika Fatima z pražiarne Grand Roastery chutí skvelo aj z lacného kávovaru. Za pomoci správneho mletia, správneho pomeru namletej kávy a vody, premytého filtračného papiera a bloomingu dosiahnete veľmi chutný “batch”. Jeho chute budú vyvážené, dominovať im bude tropické ovocie a čokoládová sladkosť. V káve sa bude dopĺňať príjemná acidita, vysoká sladkosť a len jemná kakaová horkosť.
Nebojte sa experimentovať s kvalitnou kávou a lacným vybavením. Nie vždy je potrebné na ceste k chutnej káve investovať stovky eur.
Náš tip: Keď chcete ušetriť aj pri nákupe kávy, navštívte eshop pražiarne Grand Roastery nachádzajúci sa na doméne grandroastery.sk a v košíku zadajte zľavový kód BLOGOKAVE10.