nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Ľadové kávové nápoje: Recepty s kávami od Barista Roasters

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
29. apríla 2023
ľadové kávové nápoje - Nicaragua Colibri Azul od Barista Roasters a Espresso Orange
Share on FacebookShare on Twitter

V momente, keď mi dorazili novinky zo slovenskej pražiarne kávy Barista Coffee Roasters z Lučenca, vedel som, čo s nimi vyparatím. Pražiareň stavila na nové, pestrofarebné obaly s exotickými etiketami a medzitým sa u nás v Košiciach začalo trochu oteplovať. Ideálna kombinácia na ľadové kávové nápoje, nie?

Z Lučenca nám prišli celkovo štyri balíčky kávy. Všetky som vyskúšal v teplej i ľadovej verzii a rád sa s vami podelím o dojmy a recepty. Keď sa inšpirujete a niečo vyskúšate, dajte mi vedieť či už tuto v diskusii alebo na IG @chlorofilip. 

Môj tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Nicaragua, Panama a Peru od Barista Roasters

Panama Carmen Estate na filter a ľadový aeropress

Novinka z Panamy k nám dorazila v dvoch verziách: espresso roast a filter roast. Ide o sucho (naturálne) spracovanú Caturru vypestovanú v nadmorskej výške 1800 metrov nad morom na farme Carmen Estate. Ako prvú sme vyskúšali verziu napraženú na filter.

Recept klasickej prípravy za horúca

Metóda: dripper Hario V60 02

Mletie: 31 klikov na mlynčeku Comandante 

Vstupná dávka kávy: 20 g

Celkový objem a teplota vody: 300 ml a 95 stupňov Celzia

Nálevy: celkovo päť nálevov po 60 ml, každý po tom, čo stečie ten predošlý (cca 30 sekúnd) 

Celkový čas extrakcie: 2:30 až 2:45

Káva na tomto recepte vynikala svojou sladkosťou. Za horúca pripomínala med a chladnutím sa menila na jahodový jogurt. Chutila mi tak veľmi, že som hneď po dopití jedného filtra utekal pripraviť ďalší. 

Panama Carmen Estate od Barista Roasters cez Hario V60

Recept na ľadový aeropress

Metóda: aeropress (obrátená metóda)

Mletie: 18 klikov na mlynčeku Comandante 

Vstupná dávka kávy: 18 g

Celkový objem a teplota vody: 140 ml a 93 stupňov Celzia + 100 g ľadu

Príprava: do nádoby vopred pripravíme cca 100 g ľadu, na ktorý pretlačíme kávu z aeropressu

Nálevy v aeropresse: 40 ml blooming (ponechať 30 sekúnd a poriadne zamiešať miešadlom / lyžičkou), 0:30 naliať do 140 ml, mierne zamiešať, nasadiť sitko s filtračnými papiermi (dva papiere) a nechať extrahovať do 3:00, 3:00 prevrátiť aeropress na nádobu s ľadom a tlačiť pomaly (cca 45 sekúnd)

Celkový čas extrakcie: cca 3:45

Čerstvé ľadové filtre osobne preferujem oveľa viac ako cold brew. Prípravu pomocou obrátenej metódy som zvolil kvôli absolútnej kontrole nad extrakciou kávy. Takto pripravený ľadový filter pomohol vyniknúť jahodám, ktoré v chuti Panamy Carmen Estate dominujú. V pozadí som okrem jahôd jemne pociťoval sladkú mliečnu čokoládu. Chute pôsobili sladko a komplexne a nápoj vo výsledku pripomínal jahodovú čokoládu od značky Milka. 

Panama Carmen Estate od Barista Roasters cez aeropress

Panama Carmen Estate na espresso

V espresso verzii Panamy znovu dominovalo bobuľové lesné ovocie (hlavne jahody), ktoré v tomto prípade sprevádzali jasné a čisté broskyne. Extrakcia medzi 25 až 30 sekundami a pomer 1:2,5 (vstupná dávka kávy:objem výsledného espressa) mali za následok najsladšie a najvyváženejšie chute espressa. Panamu odporúčam vyskúšať aj v dvoch nasledujúcich ľadových drinkoch, o ktorých sa dočítate nižšie.

Nicaragua Colibri Azul a Espresso Orange

Ďalšia z noviniek od Barista Coffee Roasters zaujme svojím pôvodom. Ide o premytú Caturru a Catuai vypestovanú na malých farmách obklopujúcich prírodnú rezerváciu s vysokou biodiverzitou vtáčích druhov. Táto rezervácia je útočiskom 250 druhov vtákov, z toho štyroch ohrozených, vrátane kolibríka. Preto Nicaragua Colibri.

Samotné espresso je príjemne citrusové s dochuťou čierneho čaju. Telo kávy je ľahšie, čajové. Káva pôsobí sviežo a ľahko.

Pre túto kávu som taktiež zvolil letný ľadový nápoj. Konkrétne Espresso Orange.

Jeho základná verzia je pomerne jednoduchá. Na ľad nalejete vychladený pomarančový džús (cca 80 – 100 ml), necháte ho poriadne schladiť a navrch nalejete single shot espressa. Nápoj vytvorí jasne oddelené farebné vrstvy, ktoré však pred konzumáciou odporúčam kvôli prepojeniu chutí zamiešať. Je už len na vás a na vašich preferenciách, aký džús a espresso zvolíte. Nicaragua perfektne ladí s kvalitným stopercentným pomarančovým džúsom. Jej citrusová acidita pripomínajúca grapefruit krásne dopĺňa džús a čierny čaj vytvára zaujímavú dochuť. Výsledná chuť pripomína tropické ovocie a rozhodne vás osvieži počas teplých jarných, ale aj letných dní. 

Podľa mojich skúseností je Espresso Orange drink, ktorý ľudia buď milujú alebo neznášajú. Rozhodne ho odporúčam vyskúšať a možno vám zachutí natoľko, že ho nebudete vedieť prestať piť. S drinkom sa môžete ďalej hrať a povyšovať ho na vyššiu úroveň (napríklad čerstvo odšťavenými pomarančmi alebo inými ingredianciami). Fantázii sa medze nekladú.

Espresso Orange - Nicaragua Colibri Azul od Barista Roasters

Peru La Despreciada a Espresso Tonic

Peru La Despreciada sa v minulom roku umiestnilo na popredných priečkach v peruánskom Cup of Excellence. Vy tak môžete ochutnať to najlepšie, čo Peru ako pestovateľská krajina ponúka. Naturálne spracovaná Caturra bola vypestovaná farmárom menom Jimmy Marín Ciriaco, ktorý aktívne šíri osvetu okolo peruánskej kávy aj na sociálnych sieťach.

V Lučenci ju napražili skvelo. Vo výslednom espresse objavíte citrusovú aciditu, ale aj sladkosť tropického ovocia so sladkou čokoládovou dochuťou.

Peru la Despreciada od Barista Roasters

A aký drink som zvolil pre toto skvelé Peru? No predsa Espresso Tonic. Espresso Tonic vnímam ako neodmysliteľnú súčasť jari a leta. Osobne veľmi rád experimentujem s kávami, ktoré do Espresso Tonicu pridávam. Najviac obľubujem spojenie toniku s funky a ovocnými kávami, medzi ktoré by sa jednoznačne dalo zaradiť aj Peru od Barista Coffee Roasters.

Recept je znovu jednoduchý. Cca 100 ml vychladeného toniku (odporúčam kvalitnejší, menej sladký tonik) nalejete na niekoľko kociek ľadu a na vrch pridáte singleshot espressa. Drink môžete dozdobiť krúžkom pomaranču alebo grapefruitu. Oddelené vrstvy espressa a toniku znovu odporúčam premiešať.

Peru spolu s tonikom vytvárajú osviežujúci a ovocný nápoj, v ktorom vyniknú citrusy a tropické ovocie kávy spolu so sladkosťou a horkosťou toniku.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa filip lörinc (@chlorofilip)

Ak sa chcete s Espresso Tonicom vyhrať a experimentovať, odporúčam vyskúšať náš recept na drink Noetika. V tomto drinku spájame kvalitné espresso, tonik, pomarančovú šťavu a prvý slovenský nealko aperitív Nochino.

Tak čo, páčili sa vám recepty? Dajte mi vedieť. A napíšte mi aj to, ktoré ľadové kávové nápoje sú vaše najobľúbenejšie.

Môj tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Barista Coffee Roastersrecepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
mlynčeky na kávu Mahlkönig

Audioblog: Výber domáceho mlynčeka

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL