Recepty

Ľadové kávové nápoje: Recepty s kávami od Barista Roasters

V momente, keď mi dorazili novinky zo slovenskej pražiarne kávy Barista Coffee Roasters z Lučenca, vedel som, čo s nimi vyparatím. Pražiareň stavila na nové, pestrofarebné obaly s exotickými etiketami a medzitým sa u nás v Košiciach začalo trochu oteplovať. Ideálna kombinácia na ľadové kávové nápoje, nie?

Z Lučenca nám prišli celkovo štyri balíčky kávy. Všetky som vyskúšal v teplej i ľadovej verzii a rád sa s vami podelím o dojmy a recepty. Keď sa inšpirujete a niečo vyskúšate, dajte mi vedieť či už tuto v diskusii alebo na IG @chlorofilip

Môj tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Nicaragua, Panama a Peru od Barista Roasters

Panama Carmen Estate na filter a ľadový aeropress

Novinka z Panamy k nám dorazila v dvoch verziách: espresso roast a filter roast. Ide o sucho (naturálne) spracovanú Caturru vypestovanú v nadmorskej výške 1800 metrov nad morom na farme Carmen Estate. Ako prvú sme vyskúšali verziu napraženú na filter.

Recept klasickej prípravy za horúca

Metóda: dripper Hario V60 02

Mletie: 31 klikov na mlynčeku Comandante 

Vstupná dávka kávy: 20 g

Celkový objem a teplota vody: 300 ml a 95 stupňov Celzia

Nálevy: celkovo päť nálevov po 60 ml, každý po tom, čo stečie ten predošlý (cca 30 sekúnd) 

Celkový čas extrakcie: 2:30 až 2:45

Káva na tomto recepte vynikala svojou sladkosťou. Za horúca pripomínala med a chladnutím sa menila na jahodový jogurt. Chutila mi tak veľmi, že som hneď po dopití jedného filtra utekal pripraviť ďalší. 

Panama Carmen Estate od Barista Roasters cez Hario V60

Recept na ľadový aeropress

Metóda: aeropress (obrátená metóda)

Mletie: 18 klikov na mlynčeku Comandante 

Vstupná dávka kávy: 18 g

Celkový objem a teplota vody: 140 ml a 93 stupňov Celzia + 100 g ľadu

Príprava: do nádoby vopred pripravíme cca 100 g ľadu, na ktorý pretlačíme kávu z aeropressu

Nálevy v aeropresse: 40 ml blooming (ponechať 30 sekúnd a poriadne zamiešať miešadlom / lyžičkou), 0:30 naliať do 140 ml, mierne zamiešať, nasadiť sitko s filtračnými papiermi (dva papiere) a nechať extrahovať do 3:00, 3:00 prevrátiť aeropress na nádobu s ľadom a tlačiť pomaly (cca 45 sekúnd)

Celkový čas extrakcie: cca 3:45

Čerstvé ľadové filtre osobne preferujem oveľa viac ako cold brew. Prípravu pomocou obrátenej metódy som zvolil kvôli absolútnej kontrole nad extrakciou kávy. Takto pripravený ľadový filter pomohol vyniknúť jahodám, ktoré v chuti Panamy Carmen Estate dominujú. V pozadí som okrem jahôd jemne pociťoval sladkú mliečnu čokoládu. Chute pôsobili sladko a komplexne a nápoj vo výsledku pripomínal jahodovú čokoládu od značky Milka. 

Panama Carmen Estate od Barista Roasters cez aeropress

Panama Carmen Estate na espresso

V espresso verzii Panamy znovu dominovalo bobuľové lesné ovocie (hlavne jahody), ktoré v tomto prípade sprevádzali jasné a čisté broskyne. Extrakcia medzi 25 až 30 sekundami a pomer 1:2,5 (vstupná dávka kávy:objem výsledného espressa) mali za následok najsladšie a najvyváženejšie chute espressa. Panamu odporúčam vyskúšať aj v dvoch nasledujúcich ľadových drinkoch, o ktorých sa dočítate nižšie.

Nicaragua Colibri Azul a Espresso Orange

Ďalšia z noviniek od Barista Coffee Roasters zaujme svojím pôvodom. Ide o premytú Caturru a Catuai vypestovanú na malých farmách obklopujúcich prírodnú rezerváciu s vysokou biodiverzitou vtáčích druhov. Táto rezervácia je útočiskom 250 druhov vtákov, z toho štyroch ohrozených, vrátane kolibríka. Preto Nicaragua Colibri.

Samotné espresso je príjemne citrusové s dochuťou čierneho čaju. Telo kávy je ľahšie, čajové. Káva pôsobí sviežo a ľahko.

Pre túto kávu som taktiež zvolil letný ľadový nápoj. Konkrétne Espresso Orange.

Jeho základná verzia je pomerne jednoduchá. Na ľad nalejete vychladený pomarančový džús (cca 80 – 100 ml), necháte ho poriadne schladiť a navrch nalejete single shot espressa. Nápoj vytvorí jasne oddelené farebné vrstvy, ktoré však pred konzumáciou odporúčam kvôli prepojeniu chutí zamiešať. Je už len na vás a na vašich preferenciách, aký džús a espresso zvolíte. Nicaragua perfektne ladí s kvalitným stopercentným pomarančovým džúsom. Jej citrusová acidita pripomínajúca grapefruit krásne dopĺňa džús a čierny čaj vytvára zaujímavú dochuť. Výsledná chuť pripomína tropické ovocie a rozhodne vás osvieži počas teplých jarných, ale aj letných dní. 

Podľa mojich skúseností je Espresso Orange drink, ktorý ľudia buď milujú alebo neznášajú. Rozhodne ho odporúčam vyskúšať a možno vám zachutí natoľko, že ho nebudete vedieť prestať piť. S drinkom sa môžete ďalej hrať a povyšovať ho na vyššiu úroveň (napríklad čerstvo odšťavenými pomarančmi alebo inými ingredianciami). Fantázii sa medze nekladú.

Espresso Orange - Nicaragua Colibri Azul od Barista Roasters

Peru La Despreciada a Espresso Tonic

Peru La Despreciada sa v minulom roku umiestnilo na popredných priečkach v peruánskom Cup of Excellence. Vy tak môžete ochutnať to najlepšie, čo Peru ako pestovateľská krajina ponúka. Naturálne spracovaná Caturra bola vypestovaná farmárom menom Jimmy Marín Ciriaco, ktorý aktívne šíri osvetu okolo peruánskej kávy aj na sociálnych sieťach.

V Lučenci ju napražili skvelo. Vo výslednom espresse objavíte citrusovú aciditu, ale aj sladkosť tropického ovocia so sladkou čokoládovou dochuťou.

Peru la Despreciada od Barista Roasters

A aký drink som zvolil pre toto skvelé Peru? No predsa Espresso Tonic. Espresso Tonic vnímam ako neodmysliteľnú súčasť jari a leta. Osobne veľmi rád experimentujem s kávami, ktoré do Espresso Tonicu pridávam. Najviac obľubujem spojenie toniku s funky a ovocnými kávami, medzi ktoré by sa jednoznačne dalo zaradiť aj Peru od Barista Coffee Roasters.

Recept je znovu jednoduchý. Cca 100 ml vychladeného toniku (odporúčam kvalitnejší, menej sladký tonik) nalejete na niekoľko kociek ľadu a na vrch pridáte singleshot espressa. Drink môžete dozdobiť krúžkom pomaranču alebo grapefruitu. Oddelené vrstvy espressa a toniku znovu odporúčam premiešať.

Peru spolu s tonikom vytvárajú osviežujúci a ovocný nápoj, v ktorom vyniknú citrusy a tropické ovocie kávy spolu so sladkosťou a horkosťou toniku.

Ak sa chcete s Espresso Tonicom vyhrať a experimentovať, odporúčam vyskúšať náš recept na drink Noetika. V tomto drinku spájame kvalitné espresso, tonik, pomarančovú šťavu a prvý slovenský nealko aperitív Nochino.

Tak čo, páčili sa vám recepty? Dajte mi vedieť. A napíšte mi aj to, ktoré ľadové kávové nápoje sú vaše najobľúbenejšie.

Môj tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

2 Comments

  1. Vdaka za recepty/ Toto je tiez jeden z dovodov mojich navstev na webe. Zaujimali by ma aj skusenosti s Aeropress Fellow Prismo. Viem, ze prevazuje Aeropress s filtracnymi papiermi, ale na cestach vyuzivam aj tento Prismo nadstavec a teda akukolvek inspiraciu ako vylepsit recepty nan by som uvital. Vdaka.

  2. Zdravím Martin,
    som rád, že Vás recepty bavia. Mám dobrú správu! Fellow Prismo a ďalšie príslušenstvo k Aeropressu sa chystám čoskoro testovať a venovať im samostatný článok.

    Ďakujem za nápady 🙂
    Filip

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close