Stopercentnú arabiku s označením Qualità Oro od značky Lavazza sme pred pár rokmi označili za jednu z najchutnejších káv, ktoré dostanete v bežnom supermarkete. Lavazza Oro sľubuje svetlejšie praženie, nižšiu chuťovú intenzitu a čistú chuť arabiky. Sú jej zrná skutočne kvalitnejšie než u ostatných káv? Posvietili sme si na to v rámci analýzy defektov.
Lavazza uvádza, že ich Qualità Oro je ideálna pre prípravu “čiernej” kávy, je pražená svetlejšie a má rafinovanú chuť. Je to zmes zŕn arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky, ktorá by mala rozohrať symfóniu vo vašej šálke. Čo sa týka chuťových deskriptorov, v Lavazze sa uskromnili s označeniami: “sladká a aromatická s kvetinovými tónmi” a jednoslovným opisom tela kávy – stredné. Na pomery komoditných káv to však stále považujeme za pomerne detailný popis chutí.

Prečo je svetlé praženie lepšie
A čo zrno? Ako prvý si určite všimnete stupeň praženia. Oproti väčšine komerčných káv je výrazne svetlejší. Prečo je svetlejšie praženie lepšie než to tmavé? Svetlý stupeň praženia ponecháva v zrnách oveľa viac pôvodných aromatických a chuťových kvalít, ktoré sú pre každú kávu charakteristické. Vo svetlo praženej káve najlepšie postrehnete, či je káva skutočne kvalitná a zaujímavá alebo nie. Na druhej strane, tmavé praženie zakrýva pôvodné chute a nahrádza ich tónmi praženia. V skratke, ak chcete pražiť kávu svetlo, musíte pracovať s kvalitnou surovinou. To, či je zrno Qualità Oro skutočne lepšie, môžete zistiť jednoduchou analýzou defektov, ktorú sme za vás tentokrát urobili my, no doma si ju môžete skúsiť aj sami.

Analýza defektov
Pri analýze sme pracovali s 250-gramovou vzorkou kávy Lavazza Qualità Oro, v ktorej sme sa zamerali na takzvané defektné zrná. Defekty v káve sú spôsobené nesprávnym zberom, selekciou, spracovaním či skladovaním. Prejavujú sa vizuálne, ale aj chuťovo a aromaticky. Posvietili sme si na štyri hlavné skupiny defektov: quakre (nedozreté zrná, ktoré rozoznáte vďaka svetlejšej farbe), mechanicky poškodené zrná (zlomené, nalomené či rozdrvené zrná), mušle (genetická vada, vďaka ktorej majú zrná tvar pripomínajúci mušle) a zrná napadnuté hmyzom (rozoznáte podľa dierok po škodcovi). Čím menej takýchto zŕn nájdete, tým kvalitnejšiu kávu testujete.

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 7,4 g = 2,96 %
Mechanicky poškodené zrná: 9,4 g = 3,76 %
Mušle (genetická vada): 2,1 g = 0,84 %
Zrná napadnuté hmyzom: 1,8 g = 0,72 %
Celkový obsah defektov: 20,7 g = 8,28 %
Zrná bez defektov: 229,3 g = 91,72 %

Množstvo defektov v hodnotených kávach:
13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádychom mora
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style
8,28% – Lavazza Qualità Oro.

Oproti predošlým testovaným supermarketovým kávam má Qualità Oro od Lavazzy pomerne nízky obsah defektov. Najviac sa na ňom podieľajú mechanicky poškodené zrná a quakre, zatiaľ čo mušlí a zŕn napadnutých hmyzom objavujeme veľmi málo. Tieto výsledky napovedajú, že Qualità Oro by mala skutočne obsahovať kvalitnejšiu kávu s lepšie spracovaným, pretriedeným a skladovaným zrnom. To by sa malo odraziť aj na jej chuti.
Ako Lavazza Oro vonia a chutí?
Aróma Lavazza Qualità Oro je jemná a málo charakteristická. Aj napriek tomu v nej cítiť štipku sladkých orechov a nepatrný náznak citrusovej ovocnosti.

Kávu sme pre vás otestovali vo forme espressa. V tom je už na prvý dúšok cítiť svetlejšie praženie. To má za následok jemnejšie a lahodnejšie chute ako u väčšiny káv z podobnej cenovej kategórie. V káve je prítomná jemná citrusová acidita, oriešková sladkosť a stredne intenzívna horkosť. Telo kávy je ľahšie, čajové. To, čo Lavazza Oro ponúka, sa nedá ani zďaleka označiť za katastrofu, no v jej chutiach stále cítiť, že ide o komoditnú kávu (aj keď vyššej kvality). Jej chute a vône sú menej výrazné, menej exponované, pomerne jednoduché a málo komplexné. To sa však od tejto kvalitatívnej úrovne dá očakávať. Oproti väčšine komoditných zmesí pražených na tmavo je tento počin od Lavazzy veľkým krokom vpred.

Supermarketový strop
Ak vám prekáža tmavé praženie, horké chute a dymová aróma, no stále chcete ostať pri supermarketových kávach, Lavazza Oro je správna cesta. Svetlé praženie a vyššia kvalita zrna sa odráža v lahodnejšej chuti s náznakmi ovocnosti a orieškovej sladkosti. Toto je správna cesta Lavazza!