pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Lavazza Qualità Oro: Najlepšia supermarketová káva?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
17. apríla 2025
Lavazza Qualità Oro
Share on FacebookShare on Twitter

Stopercentnú arabiku s označením Qualità Oro od značky Lavazza sme pred pár rokmi označili za jednu z najchutnejších káv, ktoré dostanete v bežnom supermarkete. Lavazza Oro sľubuje svetlejšie praženie, nižšiu chuťovú intenzitu a čistú chuť arabiky. Sú jej zrná skutočne kvalitnejšie než u ostatných káv? Posvietili sme si na to v rámci analýzy defektov.

Lavazza uvádza, že ich Qualità Oro je ideálna pre prípravu “čiernej” kávy, je pražená svetlejšie a má rafinovanú chuť. Je to zmes zŕn arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky, ktorá by mala rozohrať symfóniu vo vašej šálke. Čo sa týka chuťových deskriptorov, v Lavazze sa uskromnili s označeniami: “sladká a aromatická s kvetinovými tónmi” a jednoslovným opisom tela kávy – stredné. Na pomery komoditných káv to však stále považujeme za pomerne detailný popis chutí.

Lavazza Qualità Oro - obal

Prečo je svetlé praženie lepšie

A čo zrno? Ako prvý si určite všimnete stupeň praženia. Oproti väčšine komerčných káv je výrazne svetlejší. Prečo je svetlejšie praženie lepšie než to tmavé? Svetlý stupeň praženia ponecháva v zrnách oveľa viac pôvodných aromatických a chuťových kvalít, ktoré sú pre každú kávu charakteristické. Vo svetlo praženej káve najlepšie postrehnete, či je káva skutočne kvalitná a zaujímavá alebo nie. Na druhej strane, tmavé praženie zakrýva pôvodné chute a nahrádza ich tónmi praženia. V skratke, ak chcete pražiť kávu svetlo, musíte pracovať s kvalitnou surovinou. To, či je zrno Qualità Oro skutočne lepšie, môžete zistiť jednoduchou analýzou defektov, ktorú sme za vás tentokrát urobili my, no doma si ju môžete skúsiť aj sami.

Lavazza Qualità Oro - zrná

Analýza defektov

Pri analýze sme pracovali s 250-gramovou vzorkou kávy Lavazza Qualità Oro, v ktorej sme sa zamerali na takzvané defektné zrná. Defekty v káve sú spôsobené nesprávnym zberom, selekciou, spracovaním či skladovaním. Prejavujú sa vizuálne, ale aj chuťovo a aromaticky. Posvietili sme si na štyri hlavné skupiny defektov: quakre (nedozreté zrná, ktoré rozoznáte vďaka svetlejšej farbe), mechanicky poškodené zrná (zlomené, nalomené či rozdrvené zrná), mušle (genetická vada, vďaka ktorej majú zrná tvar pripomínajúci mušle) a zrná napadnuté hmyzom (rozoznáte podľa dierok po škodcovi). Čím menej takýchto zŕn nájdete, tým kvalitnejšiu kávu testujete.

Lavazza Qualità Oro - quakery
Kôpka quakerov.

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 7,4 g = 2,96 %
Mechanicky poškodené zrná: 9,4 g = 3,76 %
Mušle (genetická vada): 2,1 g = 0,84 %
Zrná napadnuté hmyzom: 1,8 g = 0,72 %
Celkový obsah defektov: 20,7 g = 8,28 %
Zrná bez defektov: 229,3 g = 91,72 %

Lavazza Qualità Oro - zrná poškodené hmyzom
Zrná poškodené hmyzom.

Množstvo defektov v hodnotených kávach:

13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádychom mora
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style
8,28% – Lavazza Qualità Oro.

Lavazza Qualità Oro - mušle
Mušle.

Oproti predošlým testovaným supermarketovým kávam má Qualità Oro od Lavazzy pomerne nízky obsah defektov. Najviac sa na ňom podieľajú mechanicky poškodené zrná a quakre, zatiaľ čo mušlí a zŕn napadnutých hmyzom objavujeme veľmi málo. Tieto výsledky napovedajú, že Qualità Oro by mala skutočne obsahovať kvalitnejšiu kávu s lepšie spracovaným, pretriedeným a skladovaným zrnom. To by sa malo odraziť aj na jej chuti.

Ako Lavazza Oro vonia a chutí?

Aróma Lavazza Qualità Oro je jemná a málo charakteristická. Aj napriek tomu v nej cítiť štipku sladkých orechov a nepatrný náznak citrusovej ovocnosti. 

Lavazza Qualità Oro - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná.

Kávu sme pre vás otestovali vo forme espressa. V tom je už na prvý dúšok cítiť svetlejšie praženie. To má za následok jemnejšie a lahodnejšie chute ako u väčšiny káv z podobnej cenovej kategórie. V káve je prítomná jemná citrusová acidita, oriešková sladkosť a stredne intenzívna horkosť. Telo kávy je ľahšie, čajové. To, čo Lavazza Oro ponúka, sa nedá ani zďaleka označiť za  katastrofu, no v jej chutiach stále cítiť, že ide o komoditnú kávu (aj keď vyššej kvality). Jej chute a vône sú menej výrazné, menej exponované, pomerne jednoduché a málo komplexné. To sa však od tejto kvalitatívnej úrovne dá očakávať. Oproti väčšine komoditných zmesí pražených na tmavo je tento počin od Lavazzy veľkým krokom vpred. 

Lavazza Qualità Oro - príprava espressa

Supermarketový strop

Ak vám prekáža tmavé praženie, horké chute a dymová aróma, no stále chcete ostať pri supermarketových kávach, Lavazza Oro je správna cesta. Svetlé praženie a vyššia kvalita zrna sa odráža v lahodnejšej chuti s náznakmi ovocnosti a orieškovej sladkosti. Toto je správna cesta Lavazza!


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Mexiko El Buho od Ready After

Káva za polovicu: Neuveriteľná ponuka pražiarne READY AFTER

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL