Popradská káva Extra Špeciál. Pravdepodobne najznámejšia káva v našej krajine, ktorá mnohých z nás sprevádza od útleho detstva. Jej vôňu a chuť pozná asi každý. Ako však takáto káva obstojí v prísnej recenzii Blogu o káve? Je skutočne extra špeciálna alebo jej úspech spočíva len v tradícii a nostalgii? Poďme si ju zhodnotiť krok po kroku.
Slovenská káva odvšadiaľ
V nemenovanom supermarkete sme zohnali 250-gramový balíček zrnkovej kávy Extra špeciál za takmer šesť eur. Výrobca dodal len niekoľko informácií. Podľa etikety sa Extra Špeciál na Slovensku vyrába už vyše 60 rokov, a to podľa tradičnej receptúry, ktorá je od nepamäti spojená s popradským závodom. Kávu tvoria zrnká 100-percentnej arabiky z oblastí Strednej a Južnej Ameriky, Indie či Afriky. To zahŕňa takmer všetky časti zemegule, ktoré sú vhodné pre pestovanie kávovníkov.
Málo informácií
Podľa Popradskej kávy by mal byť Extra Špeciál jemný, bez zbytočnej horkosti a s intenzívnou arómou. Chutí výborne vo forme espressa, ale aj v moka kanvičke. Kávu v Poprade pražia na stupeň označený ako “stredný” a pre prípravu odporúčajú použiť minimálne sedem gramov kávy na jednu šálku. Poslednú informáciu, ktorú svojim zákazníkom skrz etiketu Popradská káva zdieľa, je dátum spotreby. A to je všetko. Chýbajú údaje o spracovaní kávy, konkrétnych krajinách pôvodu, dátumu zberu či dátumu praženia. Presuňme sa k ochutnávke.
Test kvality, arómy a chuti
Popradskú kávu Extra Špeciál budeme hodnotiť z troch hľadísk. Zameriame sa na vizuálnu stránku kávy, a teda kvalitu zrna a jeho praženie, následne sa budeme venovať aromatickým vlastnostiam kávy a na záver ju ochutnáme a popíšeme jej chuťové kvality.
Praženie
Stupeň praženia u Extra Špeciál skutočne nie je najtmavší. Zrno je sfarbené do peknej tmavohnedej farby. To zodpovedá konzervatívnejšiemu praženiu na espresso, ktoré by malo potlačiť aciditu a vyzdvihnúť sladkosť kávy. Zrná však vykazujú istý stupeň olejnatosti. Niektoré majú na povrchu olejov viac, niektoré menej.
Oleje neznačia nič dobré. Indikujú dlhší čas v pražičke, za ktorý sa zvnútra zrna dostali na jeho povrch. Dostali sa do styku so vzduchom, ktorý naštartoval procesy oxidácie. Tie sú zodpovedné za vznik nepríjemnej horkosti a chemických chutí. Pocítime ich aj v Extra Špeciále? To sa dozviete už o chvíľku.
Kvalita alebo odpad?
Čo sa týka kvality zrna, Extra Špeciál je zmesou rôznorodých zrniek, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňajú rôzne odrody a spracovania. Medzi zrnkami sa nachádza viditeľné množstvo defektov. Objavujeme mušle, polámané zrná, quakre či defekty spôsobené pražením ako spálené plôšky na povrchu alebo porušený povrch zŕn.
Miera defektnosti tejto kávy však nie je vysoká. V zástupe komoditných espresso zmesí by sa mohla zaradiť niekam do stredu. Zrno nepôsobí ani príliš nekvalitným dojmom, no na kvality výberovej kávy logicky siahať nemôže.
Výrazná vôňa
Ako sľubuje etiketa, vôňa Extra Špeciálu je skutočne intenzívna. Aróma v balíku je výrazná a rovnakú silu si zachováva aj pri mletí a príprave kávy. Nachádzame v nej hlavne pečené tóny pripomínajúce pečivo, ktoré sú obohatené o jemnú zadymenosť a drevitosť.
Vôňa Extra Špeciálu sa nedá označiť za nepríjemnú, no od zaujímavých a ľúbivých tónov má ďaleko. Naznačuje, že v káve nájdeme len konzervatívne chute, medzi ktorými budú dominovať tie horké a pečené.
Chuť
Hodnotenie samotnej chute legendárneho Extra Špeciálu od Popradskej kávy sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Extra Špeciál je dominante preklopený na stranu horkosti. Tá tvorí väčšinu vnemov, ktoré vám espresso z tejto kávy ponúkne. Horkosť vyvažuje jemná sladkosť, ktorá by sa dala prirovnať k hnedému cukru a karamelu. Aciditu nenachádzame takmer žiadnu, čo je na škodu. V espresse tak prevláda horkosť pečenej kôrky chleba, drevitosť a jemná sladkosť.
2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Extra Špeciálu má stredne ťažké až ťažké telo, ktoré by sa dalo prirovnať k smotane až sirupu. Je hutné a “mouthfeel”, ktorý zanecháva, je príjemný. Práve telo hodnotíme za najvýraznejšie “plus” Extra Špeciálu. Konzervatívnemu espressu sa hodia hutné chute a ťažšie telo.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť Extra Špeciálu nie je nič extra. Je síce dlhotrvajúca, no nepôsobí príjemne. V ústach a hrdle zanecháva suchosť a horkosť. Pečené tóny na jazyku ostávajú ešte hodnú chvíľu a horkosť nie je príjemná – karamelová, ale skôr pálčivá a agresívna. Káva si tak žiada zjemnenie mliekom či cukrom.
Tradícia a nostalgia nad kvalitu
Legenda Extra Špeciál má na slovenskom trhu výsostné miesto. Naša recenzia však naznačuje, že Popradská káva ťaží skôr z tradície a nostalgie. Extra Špeciál zaostáva v informovaní zákazníka a rovnako aj v chuťovej a aromatickej rovine. Neobjavili sme v nej nič extra a ani nič špeci. Zaraďujeme ju tak do šedého priemeru medzi komoditnými zmesami praženými na espresso.