nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recenzie káv

Len 0,64 % defektov! Etiópia Sidamo Bombe od Be:Café zahanbila supermarketové kávy

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
23. októbra 2025
Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé
Share on FacebookShare on Twitter

Z hľadiska množstva defektov sme našli doposiaľ najlepšiu kávu! Je to Etiópia Sidamo Bombe zo slovenskej pražiarne Be:Café, v ktorej sme narátali len absolútne minimum defektných zŕn. Naturálne spracovaná káva chutí famózne a jej balenie môžete mať len za 9,45 € (po uplatnení zľavového kódu BLOGOKAVE10). Celkovo je to pomer cena/kvalita doslova z inej galaxie.

Etiópia Sidamo Bombe naplno ukázala rozdiel medzi výberovou a komoditnou kávou. Supermarketové kávy doslova zahanbila či už z pohľadu množstva defektov, ako aj z pohľadu chuti. A vzhľadom na to, že niektoré komoditné kilovky v bežných obchodoch už stoja viac ako 35 eur, je aj cenovo konkurencieschopná.

Čítajte ďalej, rád vám prezradím viac. Na Etiópiu Sidamo Bombe od Be:Café som si posvietil ozaj detailne.

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - obal

Pôvod a informácie o káve

Be:Café pri všetkých svojich kávach uvádza veľmi podrobné a detailné informácie o ich pôvode. Sidamo Bombe Natural je zrno, ktoré pochádza z regiónu Bensa Woreda. Farmári ho vypestovali v nadmorskej výške 2050 až 2150 metrov nad morom a následne bolo spracované suchou (naturálnou) metódou na stanici Bombe Washing Station. Skladá sa z odrôd heirloom (zmes tradičných etiópskych odrôd) a mikicho. Kávu pre vás upražili na stupeň vhodný pre prípravu espressa, ktoré by malo chutiť ako broskyňa, mandarínka, jazmín a čokoláda. 

Asi takto by mali vyzerať informácie, ktoré by sa spotrebiteľ mal dozvedieť z etikety. Vďaka nim zistíte, že káva, ktorú kupujete, nie je len anonymnou zmesou nekvalitného zrna z celého sveta. Káva z konkrétnej oblasti a terroiru bude chuťovo špecifická a trúfame si povedať, že aj oveľa zaujímavejšia než “noname” zmesi.

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - informácie na obale

Praženie

Be:Café rozdeľuje svoje kávy na dve skupiny. Na kávy pražené na espresso a kávy určené na prípravu filtrovanej kávy. Od zrna na filter čakajte svetlé praženie a od toho na espresso o čosi tmavšie. Ich moderný prístup ku káve však znamená to, že aj praženie na espresso je stále výrazne svetlejšie než väčšina káv z políc supermarketov. 

Zrno Etiópie Sidamo Bombe Natural je napražené rovnomerne, do hnedého až svetlohnedého odtieňa. Vďaka tomu by si mala káva zachovať svoj prirodzený potenciál a charakteristické chute. Tmavé praženie zo supermarketov tento potenciál potláča. Snaží sa o uniformné chute a zakrytie nekvality zrna. 

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - zrno

Analýza defektov zŕn Etiópie od Be:Café

Tentokrát sme analyzovali 220-gramovú vzorku kávy (celý obsah balenia) a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 220 g = 100 %

  • Quakre (nedozreté zrná): 1,0 g = 0,45 %
  • Mechanicky poškodené zrná: 0,1 g = 0,05 %
  • Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,09 %
  • Zrná napadnuté hmyzom: 0,1 g = 0,05 %

Celkový obsah defektov: 1,4 g = 0,64 %

Zrná bez defektov: 218,6 g = 99,36 %

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - detail zŕn

Čo hovoria tieto čísla?

Všímate si tie nápisy na komoditných kávach? “Používame tie najkvalitnejšie kávové zrná!” “Starostlivo vybrané zrná, ktoré vám ponúknu tú najvyššiu kvalitu!” A potom v nich nájdete hromadu defektných a chybných zŕn. Pri Be:Café takéto heslá nenájdete, no narozdiel od prázdnych marketingových slov vám táto remeselná pražiareň sprostredkuje takmer bezchybné zrno. 

Takto nízke hodnoty môže dosiahnuť len kvalitne vypestovaná, spracovaná a pretriedená výberová káva. Z pohľadu defektov je táto Etiópia Sidamo Bombe dokonca najlepšia spomedzi všetkých doposiaľ recenzovaných káv.

Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - quakre
Takto vyzerajú quakre, zrná z nedozretých čerešní. Sú výrazne svetlejšie a ľahko si ich sami vytriedite.

Zrno s dohladateľným pôvodom a takmer bez defektov však nemusí znamenať automatický úspech. Ako táto káva chutí?

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Aróma Etiópie Sidamo Bombe od Be:Café je mimoriadne príjemná. Je sladká a zároveň svieža. Nájdete v nej sladkú mliečnu čokoládu a sviežosť lesných plodov.

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - mletá káva

Chuť

Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, sladkosť a horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Etiópia Sidamo Bombe Natural vám ponúkne z každého rožku trošku. Aciditu zastupuje kôstkové ovocie a štipka citrusových plodov. Sladkosť reprezentuje mliečna čokoláda a horkosť zase karamel. Káva okrem toho obsahuje veľmi príjemné kvetinové tóny, ktoré ju posúvajú na ešte vyšší level.

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - utampovaná káva v páke

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z tejto kávy má stredne ťažké telo a príjemnú krémovú textúru.

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Etiópiu od Be:Café budete na jazyku cítiť ešte poriadne dlho. V ústach vám zanechá príjemné čokoládové tóny a sladké tóny ovocného džemu.

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - príprava espressa

Takto má vyzerať kvalitná káva

Ak by ste si vedľa seba postavili Etiópiu od Be:Café a hociktorú supermarketovú zmes, možno by ste neverili, že obe z nich sú tým istým nápojom. Etiópia Sidamo Bombe Natural je akoby z iného sveta. Je transparentná, kvalitná a chuťovo zaujímavá, no stále skromná a cenovo dostupná. Nesnaží sa skrývať za šikovnými marketingovými ťahmi. Bez akýchkoľvek omáčok vám sprostredkuje nefalšovanú kvalitu a zmení váš pohľad na kávu. Ďakujeme Be:Café, bol to zážitok.

Na eshope becafe.sk nájdete Etiópiu Sidamo Bombe v dvoch veľkostiach: 220-gramové balenie vás vyjde na 10,50 € (po uplatnení kódu BLOGOKAVE10 len 9,45 €) a za 500-gramové zaplatíte 21 € (po uplatnení kódu 18,90 €).

Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé - hotové espresso

PS: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

12x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Be:caférecenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL