Z hľadiska množstva defektov sme našli doposiaľ najlepšiu kávu! Je to Etiópia Sidamo Bombe zo slovenskej pražiarne Be:Café, v ktorej sme narátali len absolútne minimum defektných zŕn. Naturálne spracovaná káva chutí famózne a jej balenie môžete mať len za 9,45 € (po uplatnení zľavového kódu BLOGOKAVE10). Celkovo je to pomer cena/kvalita doslova z inej galaxie.
Etiópia Sidamo Bombe naplno ukázala rozdiel medzi výberovou a komoditnou kávou. Supermarketové kávy doslova zahanbila či už z pohľadu množstva defektov, ako aj z pohľadu chuti. A vzhľadom na to, že niektoré komoditné kilovky v bežných obchodoch už stoja viac ako 35 eur, je aj cenovo konkurencieschopná.
Čítajte ďalej, rád vám prezradím viac. Na Etiópiu Sidamo Bombe od Be:Café som si posvietil ozaj detailne.

Pôvod a informácie o káve
Be:Café pri všetkých svojich kávach uvádza veľmi podrobné a detailné informácie o ich pôvode. Sidamo Bombe Natural je zrno, ktoré pochádza z regiónu Bensa Woreda. Farmári ho vypestovali v nadmorskej výške 2050 až 2150 metrov nad morom a následne bolo spracované suchou (naturálnou) metódou na stanici Bombe Washing Station. Skladá sa z odrôd heirloom (zmes tradičných etiópskych odrôd) a mikicho. Kávu pre vás upražili na stupeň vhodný pre prípravu espressa, ktoré by malo chutiť ako broskyňa, mandarínka, jazmín a čokoláda.
Asi takto by mali vyzerať informácie, ktoré by sa spotrebiteľ mal dozvedieť z etikety. Vďaka nim zistíte, že káva, ktorú kupujete, nie je len anonymnou zmesou nekvalitného zrna z celého sveta. Káva z konkrétnej oblasti a terroiru bude chuťovo špecifická a trúfame si povedať, že aj oveľa zaujímavejšia než “noname” zmesi.

Praženie
Be:Café rozdeľuje svoje kávy na dve skupiny. Na kávy pražené na espresso a kávy určené na prípravu filtrovanej kávy. Od zrna na filter čakajte svetlé praženie a od toho na espresso o čosi tmavšie. Ich moderný prístup ku káve však znamená to, že aj praženie na espresso je stále výrazne svetlejšie než väčšina káv z políc supermarketov.
Zrno Etiópie Sidamo Bombe Natural je napražené rovnomerne, do hnedého až svetlohnedého odtieňa. Vďaka tomu by si mala káva zachovať svoj prirodzený potenciál a charakteristické chute. Tmavé praženie zo supermarketov tento potenciál potláča. Snaží sa o uniformné chute a zakrytie nekvality zrna.

Analýza defektov zŕn Etiópie od Be:Café
Tentokrát sme analyzovali 220-gramovú vzorku kávy (celý obsah balenia) a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 220 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 1,0 g = 0,45 %
- Mechanicky poškodené zrná: 0,1 g = 0,05 %
- Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,09 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 0,1 g = 0,05 %
Celkový obsah defektov: 1,4 g = 0,64 %
Zrná bez defektov: 218,6 g = 99,36 %

Čo hovoria tieto čísla?
Všímate si tie nápisy na komoditných kávach? “Používame tie najkvalitnejšie kávové zrná!” “Starostlivo vybrané zrná, ktoré vám ponúknu tú najvyššiu kvalitu!” A potom v nich nájdete hromadu defektných a chybných zŕn. Pri Be:Café takéto heslá nenájdete, no narozdiel od prázdnych marketingových slov vám táto remeselná pražiareň sprostredkuje takmer bezchybné zrno.
Takto nízke hodnoty môže dosiahnuť len kvalitne vypestovaná, spracovaná a pretriedená výberová káva. Z pohľadu defektov je táto Etiópia Sidamo Bombe dokonca najlepšia spomedzi všetkých doposiaľ recenzovaných káv.
Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

Zrno s dohladateľným pôvodom a takmer bez defektov však nemusí znamenať automatický úspech. Ako táto káva chutí?
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Aróma Etiópie Sidamo Bombe od Be:Café je mimoriadne príjemná. Je sladká a zároveň svieža. Nájdete v nej sladkú mliečnu čokoládu a sviežosť lesných plodov.

Chuť
Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, sladkosť a horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Etiópia Sidamo Bombe Natural vám ponúkne z každého rožku trošku. Aciditu zastupuje kôstkové ovocie a štipka citrusových plodov. Sladkosť reprezentuje mliečna čokoláda a horkosť zase karamel. Káva okrem toho obsahuje veľmi príjemné kvetinové tóny, ktoré ju posúvajú na ešte vyšší level.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z tejto kávy má stredne ťažké telo a príjemnú krémovú textúru.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Etiópiu od Be:Café budete na jazyku cítiť ešte poriadne dlho. V ústach vám zanechá príjemné čokoládové tóny a sladké tóny ovocného džemu.

Takto má vyzerať kvalitná káva
Ak by ste si vedľa seba postavili Etiópiu od Be:Café a hociktorú supermarketovú zmes, možno by ste neverili, že obe z nich sú tým istým nápojom. Etiópia Sidamo Bombe Natural je akoby z iného sveta. Je transparentná, kvalitná a chuťovo zaujímavá, no stále skromná a cenovo dostupná. Nesnaží sa skrývať za šikovnými marketingovými ťahmi. Bez akýchkoľvek omáčok vám sprostredkuje nefalšovanú kvalitu a zmení váš pohľad na kávu. Ďakujeme Be:Café, bol to zážitok.
Na eshope becafe.sk nájdete Etiópiu Sidamo Bombe v dvoch veľkostiach: 220-gramové balenie vás vyjde na 10,50 € (po uplatnení kódu BLOGOKAVE10 len 9,45 €) a za 500-gramové zaplatíte 21 € (po uplatnení kódu 18,90 €).








