Letné kakaové drinky: Ktoré stoja za hriech?
Leto je obdobím, kedy teplé nápoje až tak nechutia. Organizmus si predsa len žiada ochladenie a osvieženie, nie ďalšie prehriatie. Nedávno sme vám aj preto predstavovali letné kávové drinky a teraz pridávame ďalšiu chuťovku: letné kakaové drinky.
V spolupráci s našim partnerom, spoločnosťou KakawCo+, vám ponúkame recepty na zopár lahodných nápojov. Pripraviť si ich dokážete v priebehu niekoľkých minút a kakaové radovánky sa môžu začať.
Recepty vám odprezentuje Branislav Heleš.
Kakawco sirup
Braňo: „Na prípravu viacerých kakawcových nápojov budete potrebovať Kakawco sirup, ktorý si pripravíte takto: v 100 ml horúcej vody napeňovačom rozšľaháte 60 g Kakawca (odporúčame Kakawco z Peru) a 70 g trstinového cukru. Fajnšmekri si tento sirup a rovnako i ďalšie nápoje môžu pripraviť v čokovare.“
ICED CACAO LATTE
Cacao doppio: 12 g Kakawca vyšľaháte napeňovačom v 55 ml horúcej vody
2 cl Kakawco sirup
Mlieko
Ľad
Braňo: „Najskôr si pripravte kakaové doppio a zmiešajte ho s Kakawco sirupom. Do pohára nasypte kocky ľadu, prelejte mliekom podľa chuti a zalejte sirupovým doppiom.“
CACAO AFFOGATO
1 kopček zmrzlina (kvalitná vanilková alebo karamelová)
Cacao doppio: 12 g Kakawca vyšľaháte napeňovačom v 55 ml horúcej vody
3 cl Kakawco sirup
Braňo: „Zmrzlina má svoje miesto na dne pohára. Zalejte ju doppiom zmiešaným s Kakawco sirupom a je hotovo.“
CACAO MARTINI
Cacao espresso: 6 g Kakawca vyšľaháte napeňovačom v 30 ml horúcej vody
3 cl Absolut Vanilia
3 cl Kahlúa
Ľad
Braňo: „Toto je nápoj pre pôžitkárov, ktorí obľubujú aj kvalitný alkohol. Samotné Martini sa v nápoji nenachádza a nahradili sme ho Absolut Vaniliou. Pri domácej príprave budete potrebovať shaker: na začiatok doň nalejte vodku, následne ľad, 3 cl kávového likéru Kahlúa a cacao espresso. V shakeri všetko poriadne vymiešajte a drink vychutnávajte v koktejlovom (martini) pohári.“
CACAO FRAPPÉ
150 ml mlieko
5 cl Kakawco sirup
5 cl zahustené mlieko (Maresi, prípadne kondenzované)
28 g panela (nerafinovaný trstinový cukor)
Ľad
Braňo: „Ľad prelejte mliekom, pridajte 5cl Kakawco sirupu a 28 gramov panely. Vyšľahajte a môžete vychutnávať.“
CACAO SMOOTHIE
100 ml mlieko
1 zrelý banán
5 cl Kakawco sirup
Ľad
Braňo: „Do mixéra nalejte 100 ml mlieka, pridajte nakrájaný banán, 5cl Kakawco sirupu a ľad. Vymixujte a môžete podávať. Ak vám banán nevyhovuje, môžete miesto neho použiť napríklad mango alebo zrelé hurmikaki.“
ĽADOVÁ ČOKOLÁDA
150 ml mlieko
5 cl Kakawco sirup
1 kopček zmrzlina (kvalitná vanilková alebo karamelová)
Ľad
Braňo: „Do mixéra nalejte 150 ml mlieka, 5 cl Kakawco sirupu, ľad a pridajte kopček zmrzliny. Zapnite mixér a o chvíľku máte hotovo.“
ALMOST-BLACK FOREST
Cacao espresso: 6 g Kakawca vyšľaháte napeňovačom v 30 ml horúcej vody
100 ml šťava z bobuľového lesného ovocia (ideálne za studena lisovaná šťava)
5 cl smotana na šľahanie (31 %)
Ľad
Drobné bobuľové ovocie na ozdobenie
Braňo: „Najskôr si pripravte cacao espresso, ktoré odporúčame urobiť zo 70-percentného kakaového prášku Caquetá. Spolu so 100 ml šťavy z bobuľového lesného ovocia dajte cacao espresso do miešacieho pohára s čerstvým ľadom a intenzívne miešajte asi 30 sekúnd. Prelejte do vychladeného servírovacieho pohára a na vrch po lyžičkách navrstvite napeňovačom vyšľahanú smotanu na šľahanie. Je dôležité, aby sa smotana udržala na hladine a aby sa vrstvy nepremiešali. Pre dokonalý (aj vizuálny) zážitok dielo ozdobte drobným bobuľovým lesným ovocím.“