nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávové trendy sociálnych sietí

Limetka v AeroPresse: Má zmysel skúšať tento experiment?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
22. júla 2023
kávové trendy limetka v aeropresse
Share on FacebookShare on Twitter

Len nedávno sme v rámci rubriky „Kávové trendy sociálnych sietí“ vydali článok o experimentovaní s filtrovanou kávou a pomarančom, konkrétne pomarančovou kôrou. Naša chuť experimentovať nezmizla ani po nepríjemnom nepodarku. Inými slovami, robíme kávové pokusy, aby ste vy nemuseli. A preto sme sa s Filipom vrhli do vyskúšania ďalšieho šialeného nápadu: limetka v AeroPresse.

Znovu sme sa inšpirovali tým istým instagramovým profilom, ktorým aj minule. Tu je konkrétne video:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pull & Pour | Specialty Coffee (@pullandpourcoffee)

Radšej limetka ako citrón

V pôvodnom videu do AeroPressu pridávajú krúžok citróna na spodok inverzne obráteného AeroPressu a následne prisypávajú namletú kávu. Neviem, aké citróny predávajú v krajine, v ktorej sú tie videá na instagram točené. V slovenských obchodoch sa človek dostane len k obrím citrónom, ktoré, ak by sme mali zmestiť do AeroPressu, tak by musel byť dvakrát taký široký. Preto sme sa rozhodli vymeniť citrón za limetku.

Limetka nám zároveň pripadala ako lepší nápad. Predsa len je o niečo menej acidná ako citrón, a tým pádom by mohla káve menej “vadiť”, prípadne ju ovplyvniť o niečo menej výrazne.

limetka v aeropresse začiatok experimentu

Tak som sa rozhodla pustiť sa do prípravy kávy. Rozmýšľala som, ktorá káva je už sama o sebe čiastočne limetková alebo citrusová. Keďže sme posledné dni pili najmä Beneho bežecké kombo, Ethiopia od Diamond’s Roastery bola jasnou voľbou. Kenya bola už sama o sebe dostatočne acidná, a preto som sa rozhodla zvoliť niečo iné.

Môj tip: na eshope Diamond’s Roastery môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Zľavové kódy do ďalších slovenských pražiarní nájdete na tomto linku.

limetka v aeropresse priebeh experimentu

Postup prípravy

Ako prvé som si odkrojila relatívne tenký plátok limetky, ktorý som položila priamo na dno AeroPressu. Na to som nasypala namletú kávu (19 klikov na Comandante), následne zaliala blooming (40 ml) a po uplynutí 40 sekúnd som naliala najskôr 100 ml, počkala 15 sekúnd a následne zvyšných 90 ml. Dokopy to teda dáva 230 ml. V čase 2:00 som AeroPress otočila a pretlačila za 30 sekúnd. Hotovo. Káva bola celý čas v priamom kontakte s limetkou. Samotná limetka sa tým pádom extrahovala spolu s kávou.

limetka v aeropresse zalievanie kávy

Ako dopadol pokus?

Naše očakávania po minulom pokuse s pomarančom neboli vysoké. Predpokladala som, že ak bola limetka celý čas v priamom kontakte s kávou, chute kávy budú veľmi potlačené chuťou limetky. Opak bol pravdou. Nemôžem povedať, že by mi táto káva chutila, avšak nemôžem ani povedať, že by ma urazila.

limetka v aeropresse pretláčanie kávy

Ochutnať som dala aj Filipovi, ktorému káva chutila omnoho viac, ako káva s pomarančom. Povedal, že som z Ethiopie pripravila Kenyu, haha. Dokonca povedal, že si vie predstaviť, že menej chutnej káve by to priam pomohlo a dodalo aciditu. To, či to menej kvalitnej káve pomôže alebo jej to ublíži, si necháme na iný pokus. Tejto káve to jednoznačne nepomohlo, no na druhej strane ju to ani úplne nepokazilo. Dávam pomyselných 5 bodov z 10.

limetka v aeropresse - nalievanie kávy

Ponaučenie na záver

A aké plynie ponaučenie z tohto nášho malého pokusu? Nekazme si kávu, ktorú si kaziť nemusíme. Ak však máte chuť skúšať, jednoznačne odporúčam vyskúšať radšej recept limetka v aeropresse ako pomarančovú kávu. Ak budete dostatočne odvážni, neváhajte sa s nami podeliť o váš pokus a označte nás – @blogokave alebo @gabrielaa.d.

Ak natrafíte na podobnú kávovú zaujímavosť, nezabudnite nás označiť v komentári alebo nám ju poslať a my ju miesto vás radi vyskúšame. Tipy môžete pridať aj ako komentár pod tento článok.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové trendy
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
všetko najlepšie coffeein 12 rokov titulná fotka

Všetko najlepšie Coffeein! Takto vás máme radi

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL