nedeľa, 15 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Los Muertos Coffee: Rodáci z Oravy bojujúci na českom kávovom trhu

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. mája 2021
Los Muertos Coffee

Takéto pekné balenia má značka Los Muertos Coffee, ktorú vám predstavíme v aktuálnom rozhovore.

Share on FacebookShare on Twitter

Len pred niekoľkými týždňami sme vďaka Instagramu narazili na kávu značky Los Muertos Coffee. Netradičný názov, pekný obal, zaujímavý dizajn. S jednou zo spolumajiteľov, Anetou Živnou, sme sa ihneď dali do reči a povyzvedali sme, o čo to vlastne ide. Rodáčka z oravskej Novoti, ktorá žije a podniká v Čechách, nám ochotne odpovedala na mnoho otázok.

Aneta je v tom so svojim manželom Ondřejom Živným a bratom Andrejom Kavalierom. Najskôr si prešli B2B biznisom, ale lákalo ich skúsiť komunikáciu priamo s koncovými spotrebiteľmi.

„Je neskutočne pozitívne počuť spätnú väzbu od konkrétnych ľudí a vedieť, čo robíme dobre a čo zle,“ povedala v rozhovore pre Blog o káve. „Neuveriteľne nás to nabíja. Chceli sme si vyskúšať starostlivosť o zákazníkov, a to takú, o akú by sme sami stáli. Individuálny prístup ku každému jednotlivcovi.“

Viac sa už dozviete v priloženom rozhovore s Anetou Živnou Kavalierovou. Veríme, že vás bude baviť a opäť sa niečo dozviete.

Kto stojí za značkou Los Muertos Coffee a ako ste sa k tomu vlastne dostali?

„Stojím za ňou ja, manžel a brat. Takže taká rodinná firma. Na nápad týkajúci sa založenia vlastnej značky kávy sme prišli nečakane nad šálkou kávy, ktorú by som určite nešpecifikovala ako výberovú. Pozerali sme si fotky z cestovania po Indonézii a Kostarike, pričom najlepšie zážitky sme mali práve z cestovania po kávových plantážach. Asi ako každý turista, aj my sme skončili na farme s cibetkami a na miestnych kávových farmách. Učarovalo nám to a asi preto sa zrodil tento šialený nápad… predtým sme o káve vedeli len to, či nám chutí alebo nie. Bol to rok 2015.“

pražiareň kávy Los Muertos Coffee

Aha, takže tu niekde vznikla iskra, ktorá rozdúchala oheň.

„Asi tak. Postupne sme sa začali prehrabávať nápadmi, informáciami a skúsenosťami, ktoré nás neprestajne posúvajú ďalej. Našťastie sme ešte neprišli do fázy, v ktorej by sme zistili, že káva nás vlastne prestala baviť. Pre nás je to zábava, vďaka ktorej sa s ostatnými môžeme podeliť o zážitok. Dáme si chutnú kávu a môžeme sa koncentrovať len na jej chute a nie na stres, ktorý má každý všade okolo seba. Je to doslova oslobodzujúce.“

Máte vlastnú pražiareň?

„Vlastnú pražiareň ešte nemáme. V tejto chvíli všetko riešime prostredníctvom spolupráce s jednou z popredných českých pražiarní, ktorú sme si vybrali práve preto, že ku káve a jej praženiu majú veľmi podobný prístup, ako my. Naše kávy pražíme na medium roast, čo znamená, že po otvorení neuvidíte zrnká spečené ako uhlík, ale naopak omnoho viac vyniknú všetky chute, ktoré by v nej mali byť. To môžete zažiť v každej šálke kávy, ktorú dodávame vždy čerstvo upraženú. Kávy sa pražia na pražičke od spoločnosti Giesen, ktorá je považovaná za jednu z najkvalitnejších na trhu. Vďaka nej zachovávame štandard kvality pri každej praženej dávke a pri každom odoslanom balíčku.“

pražička kávy Giesen

Čo všetko ste museli v začiatkoch vybaviť? Bolo okolo toho veľa papierovačiek a byrokratických problémov? Prípadne veľké náklady?

„Určité investície samozrejme boli potrebné, ale našťastie neboli enormné. Ihneď sme si povedali, že do nákupu pražičky zatiaľ nepôjdeme a kúpime si ju až zo zarobených peňazí. Všetko sa snažíme robiť tak, ako by sme chceli, že by sa o nás starali v iných obchodoch či predajniach. Pražička a ďalší vývoj na seba určite nenechajú dlho čakať. No a v tej chvíli to bude určite aj o byrokracii a papieroch, nie len o samotnom podnikaní.“

Zaujal ma váš názov Los Muertos. Viem, že v Mexiku majú Deň mŕtvych, ktorý sa u nich označuje ako Día de los Muertos – u nás je to sviatok všetkých svätých alebo „dušičky“. Je to inšpirované týmto, alebo tu ide o niečo úplne iné?

„U nás sa to vlastne všetko začalo dizajnom. Sugar Skull (cukrové lebky) sú veľmi chytľavé a hravé, pričom už na prvý pohľad nám pomohli odlíšiť sa. Každý si predsa zapamätá, že tá káva s lebkami mu chutila. Po prvotnom dizajne prišiel názov a všetko sa to spojilo do výsledku, ktorý dnes môžete vidieť. Samozrejme, že spomínaný sviatok rešpektujeme a aj preto chceme pokračovať v štýle, ktorý je pre tento deň adekvátny. Máme pripravených mnoho ďalších dizajnov a chceme, aby každá nami ponúkaná káva vyzerala inak.“

Los Muertos Coffee - hrnček na kávu

Predpokladám, že sa venujete len kvalitnej káve a nepredávate hocičo. Máte nejakú normu, nad akou kvalitou kávy sa budete pohybovať? Alebo ako to vyhodnocujete?

„Úprimne poviem, že kávu najskôr vyberáme pre nás a zvážime, či nám chutí. Až potom sa začneme zamýšľať nad tým, či by mohla byť zaujímavá aj pre našich zákazníkov. Chceme im ukázať, ako by mohli chutiť jednotlivé kávy z rôznych častí sveta. Jednoducho si musíme vedieť predstaviť, že takúto kávu dostaneme v dobrej kaviarni, prípadne si ju urobíme doma. Pri výbere vzoriek berieme kávu, ktorá pri prvotnom hodnotení dostala minimálne 80 bodov zo 100. Týmto sa vlastne odlišuje výberová káva od ostatných… výberová musí byť ohodnotená na minimálne 75 bodov. No a keď si povieme, že je dostatočne dobrá pre nás, tak dúfame, že poteší aj ostatných. Pri výbere kávy nejdeme po najnižšej cene, ale ozaj po kvalite, zaujímavom príbehu a originálnej chuti.“

Aký štýl praženia kávy uprednostňujete?

„Všetky naše kávy sú pražené na medium roast. Nemáme radi prepražené kávy, pri ktorých sa stráca chuťový profil a v ústach ostane len nepríjemný pocit horkosti. Preto u nás očakávajte svetlejšie pražené zrnká. Medium roast podľa nás dokáže zabezpečiť tie správne chute a tóny, ako sú oriešky, čokoláda, ovocný nádych a na konci aj ľahkú aciditu. To by ste u tmavšie pražených káv hľadali márne. A aj po prvom pohľade na zrnká by si človek určite radšej vybral svetlejšie, ako tie čierne.“

Los Muertos Coffee - česká pražiareň kávy

Čo hovoríte na kávovú kultúru v Čechách a na Slovensku? Nie je to tu práve o tom, že ľudia sú až príliš zvyknutí na prepražené kávy? Ako ich od toho odučiť?

„V posledných rokoch sa kávová kultúra tak v Čechách, ako aj na Slovensku, určite posunula vyššie. Veľa pracovne cestujeme a obľúbenou zastávkou i miestom pre pracovné rokovania sú malé miestne kaviarne. Mnoho ľudí sa naučilo piť svoje rýchle espresso, prípadne flatwhite. Doba Jihlavanky (niečo ako u nás lacná Popradská) je už našťastie dúfam za nami. Aj preto vidíme, koľko nových kaviarní vyrástlo v Prahe či v Bratislave. Podľa mňa doslova búrajú koncepty starých kaviarní. Vo väčšine dostanete na výber z viacerých druhov kávy a ešte vám aj povedia, čím sa každá káva líši. Vďaka tomu si dokážete vybrať niečo podľa vlastnej chuti, či už kyslejšie alebo napríklad jemnejšie. A nie je to len o ľuďoch, ktorí za tým stoja, no hlavne o dopyte. Ľudia sa pomaly ale isto učia, že nie je káva ako káva. V tejto osvete je však potrebné pokračovať a ako aj vy sami viete, všetky tieto pocity sú veľmi subjektívne. Každý sa nájde v niečom inom.“

Na záver rozhovoru ešte našim čitateľom povedzme, kde si vedia vašu kávu objednať. Máte internetovú stránku alebo aj kamennú predajňu?

„Eshop www.losmuertos.cz sme spustili v októbri 2020, takže vlastne v tú najhoršiu dobu, kedy človek mohol začať podnikať. Kaviarne i obchody nám zatvorili, ale ani sme sa nenazdali a narýchlo sme museli objednávať nové zrná, aby sme pred Vianocami vôbec mali čo pražiť a aby sme uspokojili dopyt zákazníkov len cez eshop. V súčasnosti kávu cez eshop dodávame primárne pre Českú republiku a pre Slovensko, ale už máme aj zahraničné predaje v rámci Európskej únie. Pre tento rok sme si za cieľ dali rozšíriť distribučné miesta, aby si naši zákazníci mohli zakúpiť kávu aj v kamenných predajniach na rôznych miestach.“

PS: Los Muertos Coffee nájdete na Facebooku ako @LosMuertosCompany a na Instagrame ako @losmuertoscoffee.

káva so smrtkami, Los Muertos Coffee
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Los Muertos Coffeepražiareň kávyrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Casa del Caffé, nový eshop

Casa del Caffé má nový eshop, využite uvádzaciu zľavu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL