pondelok, 7 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Exkluzívne

Má byť dobrá káva kyslá? A čo ak mi kyslosť nechutí?

Ladislav Király by Ladislav Király
1. marca 2022
červené kávové čerešne

Foto: Coffeein

Share on FacebookShare on Twitter

Na našich kanáloch sme viackrát otvorene podporovali ovocné a kyslé kávy. Všeobecne sa veľmi často pripomína, že káva je predsa ovocie a aj do finálneho nápoja by sa niečo z tohto ovocia malo preniesť. Či už ovocnosť alebo príjemná acidita. Ale je to skutočne tak? Má byť dobrá káva kyslá?

S otázkami týkajúcimi sa tejto témy sme oslovili majiteľa slovenskej pražiarne kávy Coffeein Petra Szaba. Viac sa dozviete v priloženom rozhovore.

Je to skutočne tak, že dobrá káva by mala byť kyslá?

Kyslosť nie je meradlom kvality. V prvom rade poviem, že v článku „Ako v káve vzniká ovocnosť a ktoré faktory ju spôsobujú?“ ste dobre rozobrali, prečo je káva ovocná a ktoré chemické látky a ďalšie faktory vplývajú na jej chuť. Pripomeniem, že káva je kôstka čerešne kávovníka, takže vlastne kôstka ovocia. Kyslosť/acidita je jej pôvodná a originálna chuť, takže v šálke je žiadaná. S jej výraznosťou sa však vieme hrať.

Ako?

Ide o to, na aký odtieň ju ktorý pražiar upraží. Svetlé praženie má za následok výrazne ovocnejšie, sladšie a acidnejšie tóny, pretože karamelizácia neprebehne v tak veľkej miere a cukry v zrne tak zostanú zachované. Inak… aj maliny alebo pomaranče sú ovocie, ale nie sú len sladké ako cukor. Majú v sebe aj náznaky acidity a trpkosti. To isté platí aj aj o káve.

Čo sa s kávou stane v prípade, keď ju upražíme tmavšie?

Logicky sa skaramelizuje viac cukrov, čo má za následok horkejšie a ťažšie chute kávy. Laicky to môžeme povedať tak, že cítime len horkú chuť. Cítime chuť karamelizácie a skutočná chuť kávy už bola potlačená do úzadia. Ak by sme kávu prepražili tak, že by bola až mastná, acidita by zmizla úplne a ostala by len chuť praženia a olejov.

kávové čerešne na kávovníku
Foto: Coffeein

V skutočnosti si veľa ľudí myslí, že presne takto by káva mala chutiť…

Áno, presne tak. Veľa ľudí si to myslí. Dlhé generácie nám boli podsúvané práve takéto kávy, práve tie boli označované za etalón kvality. A ak niekto od malička vyrastá s tým, že káva má byť horká, my ho len ťažko presvedčíme o opaku. Podľa mňa je na to najlepšie ísť malými krokmi a takýmto zákazníkom dať síce tmavú kávu, ale nie až takú spálenú. Takú, ktorá ešte nedosiahla fázu druhého pukania a stále v sebe nosí svoju DNA. Malo by v nej byť cítiť podnebie, pôdu, odrodu, spracovanie a samozrejme aj aciditu, keďže tá k tomu patrí. Pri tmavšej káve je v pozadí a v minimálnom množstve, no stále je prítomná.

Existujú aj kávy, ktoré sú horkejšie od prírody?

Áno, existujú. Sú kávy, ktoré sú horkejšie aj v prípade, keď nie sú prepražené. Práve tie sú najlepším krokom pre ľudí, ktorí v káve hľadajú horkosť, ale nechcú piť prepražené zrná. Všeobecne sem patria kávy pestované v nižších nadmorských výškach, napríklad Brazília. Pri tmavšom pražení sú veľmi čokoládové aj kávy zo Sumatry. Zaujímavým príkladom je náš bestseller Kuba – ten ukazuje ako môže chutiť ťažká a tabaková káva s nulovou aciditou, aj keď ju pražíme pomerne svetlo.

Aj tu však musím podotknúť, že sa nájdu ľudia, ktorí aj na tieto kávy povedia, že sú kyslé. Keď niekto pil celý život uhoľ, tak mu bude kyslé všetko, čo je upražené správne. Okrem horkosti totiž narazí na nové chute, ktoré dovtedy nepoznal a ostane prekvapený. Napokon je predsa len všetko „kyslejšie“ ako spálené zrno.

Vieme to rozdeliť aj teritoriálne? Ktoré krajiny produkujú najkyslejšiu kávu?

Vo všeobecnosti môžem povedať, že africké kávy sú naozaj ovocné a sladké. Určite za to môže ich červená sopečná pôda, ktorá je bohatá na minerály a môže za to aj vysoká nadmorská výška. Niektoré Kene z pohoria Mt. Kenya sa pestujú aj vo výškach nad 2 300 metrov nad morom a tieto kávy sú naozaj plné ovocia. Sladké, ovocné, kyslé, cukríkové. Striedajú sa v nich všetky možné sladké tóny. Na ovocnosť má okrem toho vplyv aj metóda spracovania. Kávy spracované suchou (naturálnou) metódou sú viac ťažšie a chutia ako sušené ovocie. Po novom sa robia rôzne fermentácie, ktoré ešte viac vyzdvihujú ovocnosť. Ak teda vidíš Afriku a svetlý roast, tak máš istotu, že dostaneš ovocie.

pozbierané kávové čerešne
Foto: Coffeein

Stredná Amerika by mohla byť čokoládovejšia, nie?

Dlho som bol v tom, že centrálna Amerika je o čokoláde, ale v poslednej dobe toto moje presvedčenie padá. Nedávno som pil medovo sladký Honduras a teraz mám zasa sladučký ovocný El Salvador. Obe tieto kávy však boli spracované honey anaerobic metódou, takže to len potvrdzuje tvrdenie, že anaerobická fermentácia zvyšuje ovocnosť a sladkosť v káve. Práve v tejto chvíli popíjam anaerobic Guatemalu, čo je tiež totálne sladký cukrík a ovocie. Ale pozor: vo všetkých týchto amerikách je dochuť a na pozadí čokoláda. Keď sa napiješ, je to ovocné, ale dochuť je karamel a čokoláda. Tu však prezradím, že toto je aj rukopis našej pražiarne. V poslednej fáze praženia dávame rýchlejší drop teploty, vďaka čomu vyzdvihujeme čokoládovú a horkastú chuť.

Kde mám hľadať kávu s najmenšou kyslosťou?

V prvom rade hľadaj tmavé praženie. Prípadne skúšaj Kubu, južnú alebo centrálnu Ameriku a hlavne naturálne alebo mokré spracovanie. Anaerobické veci budú ovocné aj pri našom tmavom pražení.

Vieme percentuálne povedať koľko ľudí nechce kyslé kávy?

U nás v Coffeeine hľadá tmavé praženie a horkejšie chute približne 80 percent zákazníkov. Ja to však robím tak, že každého sa snažím nabádať k skúšaniu a objavovaniu chutí a vône kávy. Piť dookola stále tú istú horkú kávu musí byť strašná nuda. Káva by mala byť o objavovaní a radosti z tej cesty.

Zaujímajú ma aj blendy, teda zmesi. Môžu byť riešením vedúcim ku káve bez kyslosti?

Áno, existuje aj takáto cesta. Cesta blendovania arabiky s robustou. Robusta je sama o sebe extrémne ťažká, má mohutné telo a naozaj nulovú aciditu. Dobre namiešané blendy sú skvelé pre ľudí, ktorí chcú spraviť medzikrok medzi spáleným zrnom a dobre upraženou kávou. My konkrétne máme blend ITALY, ktorý je 75/25 a tmavší roast, než robíme bežne – napriek tomu sa však ani len nepribližuje k druhému pukaniu. Toto je káva, ktorú odporúčam ľuďom hľadajúcim kávu do automatov tak, aby nebola kyslá. Máme aj ďalší stupeň zmesi, ELITE, čo je 90/10. Túto kávu od nás berú kaviarne po celom Slovensku a dokonca aj v Maďarsku. Na našom eshope je najpredávanejšia a má najväčšiu fanúšikovskú základňu. Je o silnej čokoládovej chuti sprevádzanej minimálnou aciditou na pozadí. Práve skrz elitku sa potom ľudia mnohokrát dostávajú ďalej a hlbšie.

kávové čerešne
Foto: Coffeein

Kyslosť teda nájdeme len v arabike? Ak ju nechcem, mám hľadať robustu?

Áno, platí, že robusta je horká a ťažká. Jednu vec by som však rád uviedol na pravú mieru: to, že robusta je „shit“ už dnes neplatí. Nedávno sa mi do rúk dostala výberová robusta, ktorá bola zbieraná a triedená ručne. Farmár sa rozhodol, že sa bude uberať takýmto smerom. Bola to naozaj silná a horká chuť, avšak s veľmi dlhou dochuťou mliečnej čokolády. Nebudem tvrdiť, že by som ju chcel piť samostatne, ale takáto robusta môže v blende pomôcť dotvoriť veľmi pekné dochute.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: kyslosť kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Next Post
kofeínový prášok

Osobný tréner zomrel na predávkovanie kofeínom

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    tím Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    7. júla 2025
    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    tím Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    7. júla 2025
    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL