sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávovary

Magro bomba: Maďarský kávovar spred mnohých desaťročí

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. marca 2022
kávovar z roku 1960

Počuli ste už o kávovare menom magro bomba? Jeden taký sa nám dostal pod ruku...

Share on FacebookShare on Twitter

Koťogo, moka kanvicu, prípadne pôvodný kávovar Bialetti, pozná asi každý z nás. Ide o tradičný kávovar, ktorým disponovala v podstate každá kávičkárska domácnosť. Ale vedeli ste o tom, že koťogo malo aj niekoľko „odnoží“? Jednou z nich bola tzv. magro bomba.

Magro bomba je postavená na rovnakom princípe, ako klasické maďarské koťogo, avšak nedisponuje hornou nádobkou, v ktorej sa uloží pretlačená káva. Namiesto toho cez špeciálny kohútik, respektíve odtokovú rúrku, pretečie do priloženého pohára.

Magro bomba nie je príliš praktická

Nie je príliš praktická a príprava kávy na bežnom sporáku bola dosť komplikovaná. Magro bomba je nízka a priloženie pohára alebo šálky do jej blízkosti bolo ťažké. Pri našom teste sme preto trochu zaimprovizovali a využili sme turistický varič. K tomu sme už pohár vedeli priložiť bez väčších problémov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király (@ladislavkiraly)

Príprava kávy napriek tomu neprebehla hladko. Ako sa ukázalo, tento kávovar má po vyše šesťdesiatich rokoch svojej existencie natoľko poškodený vnútorný filter, že do pohára nám pretieklo aj pomerne značné množstvo kávového gruntu.

Ďalší z problémov bol v tom, že aj keď magro bomba disponuje vnútorným gumovým tesnením, tak okolo závitu predsa len pretekala horúca voda. K roku výroby sme sa nedopracovali, ale keďže podľa mnohých zdrojov ide o rok približne 1960, je tento stav odpustiteľný.

Niekoľko nevýhod magro bomby

Na záver dodajme ešte spozorované nevýhody magro bomby. Tento kávovar nie je dobre prenosný a na rozdiel od koťoga mu chýba bakelitová rúčka. Hrubý kov navyše veľmi dlho držal teplotu a na odpratanie zariadenia z variča bola potrebná hrubá chňapka.

Koťogo bolo lepšie aj v tom, že kávu uchovalo v hornej nádobke nahriatu pomerne dlho. Z magro bomby sa však rýchlo „odčerpá“ a v pripravenom hrnčeku alebo šálke rýchlo vychladne. Nebol to teda najpraktickejší kávovar, ale miesto v histórii kávovej kultúry mu už nikto nevezme.

PS: Neskôr sme vykonali druhý test, počas ktorého sme k magro bombe priložili nižšiu šálku. Takto sme prípravu zvládli aj na sporáku, avšak šálka bola ku koncu už poriadne horúca. Navyše sa dostala blízko k priamemu kontaktu s ohňom, čo rozhodne nebolo ideálne. Viac v priloženom videu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

kávovar z roku 1960
Počuli ste už o kávovare menom Magro Bomba? Jeden taký sa nám dostal pod ruku…
Magro Bomba
Magro Bomba
Magro Bomba a Blog o káve
Magro Bomba
Magro Bomba so všetkými súčiastkami. Tých vyše šesť desaťročí si vyžiadalo svoju daň.
https://www.youtube.com/watch?v=xExkenRPXqc
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávovarmagro bomba
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Geisha alebo gesha

Geisha alebo gesha? Záhada najlepšej kávy na svete

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL