Exkluzívne

Majiteľ martinského Elis Caffé: Možno skrachuje aj polovica prevádzok

Predstavte si, že si otvoríte kaviareň na frekventovanom mieste, tešíte sa, ako príde jar, bude sa otepľovať a ľudia vás budú vyhľadávať čoraz častejšie. No namiesto toho, aby u vás vysedávali a aby ste prosperovali, príde niečo celkom iné; rozmach koronavírusu a nutnosť zatvoriť prevádzku. Takto vyzerá príbeh Tomáša Svatoňa, ktorý v Martine prevádzkuje Elis Caffé.

„Po presťahovaní sa sme kaviareň otvárali len vo februári a karanténa nás z tohto pohľadu zastihla v najhoršom možnom čase,“ povedal 31-ročný podnikateľ pre blogokave.sk. „Postup vírusu sme sledovali už od polovice januára, ale ani vo sne nám nenapadlo, že to bude mať takéto následky. Keď už začínalo ísť do tuhého a prvé prípady sa objavovali aj na Slovensku, tak sme zvýšili už aj tak vysoké hygienické štandardy a zákazníkom sme umožňovali aj dôkladnú dezinfekciu. Robili sme, čo bolo v našich silách.“

Opäť ten piatok trinásteho…

Napokon to však nebolo nič platné, pretože nástup vírusu bol veľmi rýchly a štát musel prikročiť k tvrdším opatreniam. „Stalo sa tak v piatok trinásteho. Paradoxne. So zamestnancami sme si sadli už pár dní predtým a bavili sme sa o tom, či chcú pracovať alebo sa obávajú a radšej by ostali doma. Nikoho sme nechceli do ničoho nútiť, ale štát to napokon zariadil namiesto nás.“

Odrazu sa zastavili finančné príjmy a v plusových stĺpcoch je deň čo deň len veľká nula. Fixné výdavky sa však nezastavili a pre mnoho prevádzok to môže byť napokon terminálne. Je jasné, že z hľadiska všeobecného zdravia bolo nutné postupovať takto, avšak na podnikateľov môžu mať uvedené kroky likvidačný dopad.

Straty dosiahnu mnoho tisíc eur

„So správcom budovy sa snažíme rokovať o dočasnom znížení nájmu, ale nevidíme to ružovo, keďže oni s príjmom od nás rátali. Platiť treba aj úvery, preddavky na energie a napríklad aj kompenzáciu platov pre zamestnancov. Detailne sledujeme vývoj na našej politickej scéne a čakáme na akúkoľvek pozitívnu správu. Je to zlé, pretože musíme platiť poplatky jednak za podnik, ale jednak aj za seba ako súkromné osoby.“

Koľko mesačne kaviareň prerobí, ak bude zatvorená? „V apríli by sme mali tržby odhadom 6 000 až 10 000 eur a čím bližšie k letu, tým by to išlo vyššie,“ odpovedal podnikateľ, ktorý sa v kávovom svete pohybuje už štrnásť rokov. „A nie je to len o strate čistých tržieb, pretože v tomto odvetví veľa získavame aj na tringeltoch. Ak sa nám nepodarí dohodnúť na prerušení nájmu, tak to bude 2 000 eur mesačne len za nájom plus splátky úverov, minimálne platy zamestnancov a odvody. Štát síce sľubuje odklad splatnosti odvodov, ale neskôr ich aj tak budeme musieť doplatiť.“

Budú sa ľudia báť návratu do kaviarní?

Veľmi zlé je aj to, že dnes nikto nevie, ako dlho bude tento stav trvať. A keď aj pominie a koronavírus začne ustupovať, vrátia sa ľudia okamžite do spoločnosti? To je ďalšia dôležitá, ale v tejto chvíli ešte nezodpovedaná otázka.

„Nemyslím si, že je to len problém niekoľkých týždňov či mesiacov. Aj keď sa karanténa skončí, tak bude mať svoj dopad. Neverím, že by ľudia okamžite začali chodiť do kaviarní a reštaurácií, budú sa totiž báť. Hrozí hromadné prepúšťanie a u tých, ktorí nemajú vytvorený dostatočný finančný vankúš, aj krach. Dokonca to vidím až tak zle, že ak banky firmám neponúknu pomoc, tak sa počet podnikov zredukuje aj o polovicu a tí, ktorí prežijú, sa budú ešte minimálne pol roka utápať v mínusových číslach,“ dodal Tomáš Svatoň v rozhovore pre blogokave.sk.

Odporúčame:
Elis Caffé na Facebooku
Elis Caffé na Instagrame

Elis Caffé
Jedným z riešení, o ktorých uvažuje aj majiteľ Elis Caffé, je projekt #NEVIEMZITBEZKAVY. Viac sa o ňom dozviete na www.neviemzitbezkavy.sk.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close