Máte radi kávy s jasnými a rozpoznateľnými chuťovými profilmi? V takom prípade by vám mali sedieť tzv. “kofermenty”. Kontroverzné, mnohými milované, mnohými nenávidené, kávy, ktoré pri spracovaní fermentujú s ovocím či rôznymi koreninami. Vďaka tomu nadobudnú chute, ktoré ste v káve nikdy necítili.
Presne takú kávu do svojej ponuky teraz zaradila slovenská pražiareň READY AFTER. Kolumbiu Monteblanco Mango Fermentation napražili tak, aby si ju vychutnali milovníci espressa aj filtrovanej kávy. Tak čo, skúsili ste už kofermentovanú kávu alebo bude táto vaša prvá?
Náš tip: na eshope readyafter.sk nájdete aj marakujovú kávu. Pri nákupe akejkoľvek kávy môžete navyše použiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Ako vzniká kofermentovaná káva?
Už samotný názov kávy dáva veľa indícií o jej vlastnostiach. Zrná Kolumbie Monteblanco vypestovali farmári na farme Finca Monteblanco. Tá sa nachádza v známom kávovom regióne Huila v nadmorskej výške 1730 metrov nad morom. Vedie ju Rodrigo Sanchez Valencia, ktorý okrem kofermentácií rád experimentuje s modernými spôsobmi spracovania, vďaka čomu si získal pozornosť pražiarní po celom svete.
Ďalším kľúčovým pojmom pre pochopenie novinky od Ready After je “Mango Fermentation”. Kofermentované kávy vznikajú tak, že na procese fermentácie kávovníkových čerešní sa nepodieľajú len čerešne samotné, ale aj ďalšie prírodné ingrediencie – napríklad ovocie, bylinky či koreniny. Tieto suroviny uvoľňujú arómy a chuťové zlúčeniny, ktoré sa postupne vstrebávajú do kávovníkových zŕn, čím vznikajú výrazné a netradičné chuťové profily.

Fermentácia prebieha v kontrolovaných podmienkach, často bez prístupu kyslíka a za prítomnosti dodatočných mikrobiálnych kultúr, aby sa dosiahla rovnováha medzi sladkosťou, aciditou a “arómou” pridaných zložiek. Výsledkom je káva s unikátnym, často ovocným charakterom, ktorý odráža kreativitu spracovateľa a posúva hranice tradičnej kávovej produkcie. Kolumbia Monteblanco Mango Fermentation podstúpila presne takúto fermentáciu spoločne s tropickým ovocím – mangom.
Chuťový profil, ktorý rozpozná aj laik
Ak si myslíte, že chuťové profily káv dokáže rozlíšiť len ten najväčší profík, ste na omyle. Kolumbia Monteblanco od READY AFTER nadobudla vďaka kofermentácii až extrémne výrazné aromatické a chuťové tóny manga. To v nej pocítite už pri prvom privoňaní. Bez pochýb!

Vôňa tejto kávy je v podstate len o nefalšovanom mangu, ktoré nenápadne dopĺňa jemná čokoládová sladkosť.
Mangová káva na espresso i filter
Ak máte radi tóny tropického ovocia, určite sa nebudete vedieť dočkať ochutnávky. Ako sme už spomínali, v READY AFTER pre vás túto kávu napražili na stupeň takzvaného omni roastu. Je to štýl praženia, vďaka ktorému si z kávy môžete pripraviť aj espresso, aj filtrovanú kávu.
Na espresse je Kolumbia Monteblanco Mango Fermentation totálnou divočinou. Koncentrovanosť espressa znásobí výraznosť manga, ktoré priam zaútočí na všetky vaše chuťové bunky. Mangovú smršť doplní výrazná kakaová sladkosť a plné telo s jogurtovou textúrou.

Filtrovaná káva je narozdiel od espressa o niečo jemnejšia a “pokojnejšia”. V jej chuti nájdete okrem manga aj tropické tóny kiwi či marakuje. Aj v tomto prípade chuti dominuje tropická ovocnosť, no vyvažuje ju príjemná čokoládová sladkosť a jemná mliečna textúra.

Či už preferujete espresso alebo filtrovanú kávu, pripravili sme si pre vás recepty, ktoré vám pomôžu s prvou prípravou.
Recept na espresso
- Vstupná dávka: 20 g (v závislosti od kapacity vášho sitka)
- Výťažok: cca 50-60 g
- Ratio: 1:2,5 až 1:3
- Teplota vody: 93 °C
- Čas extrakcie: cca 29-30 sekúnd
- Tlak: 9 barov

Recept na filter Hario V60
17 g kávy
20 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
240 ml vody (92 °C)
Postup zalievania:
0:00 – 0:30: do 50 ml vody (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15: do 240 ml (krúživý nálev)
Výsledný čas extrakcie: cca 2:45

Mangová káva? Určite vyskúšajte
Moderná výberová káva je o inováciách. Aj keď je kofermentácia v mnohých kruhoch považovaná za kontroverznú či dokonca nežiaducu, odporúčame takéto kávy minimálne vyskúšať.
Kolumbia Monteblanco Mango Fermentation je ukážkovým príkladom toho, čo kávy fermentované s ovocím dokážu ponúknuť. Výraznú a rozpoznateľnú chuť, na ktorú určite nezabudnete.
Chcete ju ochutnať? Kolumbiu Monteblanco Mango Fermentation nájdete už teraz na eshope pražiarne READY AFTER readyafter.sk spolu s ďalšími skvelými kávami. Napríklad aj s marakujovou kávou. Pri nákupe použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.








