nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Mangová káva od READY AFTER: Ovocná smršť, ktorá opantá každého

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
5. novembra 2025
Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - espresso
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráca

Máte radi kávy s jasnými a rozpoznateľnými chuťovými profilmi? V takom prípade by vám mali sedieť tzv. “kofermenty”. Kontroverzné, mnohými milované, mnohými nenávidené, kávy, ktoré pri spracovaní fermentujú s ovocím či rôznymi koreninami. Vďaka tomu nadobudnú chute, ktoré ste v káve nikdy necítili. 

Presne takú kávu do svojej ponuky teraz zaradila slovenská pražiareň READY AFTER. Kolumbiu Monteblanco Mango Fermentation napražili tak, aby si ju vychutnali milovníci espressa aj filtrovanej kávy. Tak čo, skúsili ste už kofermentovanú kávu alebo bude táto vaša prvá?

Náš tip: na eshope readyafter.sk nájdete aj marakujovú kávu. Pri nákupe akejkoľvek kávy môžete navyše použiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - obal

Ako vzniká kofermentovaná káva?

Už samotný názov kávy dáva veľa indícií o jej vlastnostiach. Zrná Kolumbie Monteblanco vypestovali farmári na farme Finca Monteblanco. Tá sa nachádza v známom kávovom regióne Huila v nadmorskej výške 1730 metrov nad morom. Vedie ju Rodrigo Sanchez Valencia, ktorý okrem kofermentácií rád experimentuje s modernými spôsobmi spracovania, vďaka čomu si získal pozornosť pražiarní po celom svete. 

Ďalším kľúčovým pojmom pre pochopenie novinky od Ready After je “Mango Fermentation”. Kofermentované kávy vznikajú tak, že na procese fermentácie kávovníkových čerešní sa nepodieľajú len čerešne samotné, ale aj ďalšie prírodné ingrediencie – napríklad ovocie, bylinky či koreniny. Tieto suroviny uvoľňujú arómy a chuťové zlúčeniny, ktoré sa postupne vstrebávajú do kávovníkových zŕn, čím vznikajú výrazné a netradičné chuťové profily. 

Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - zrno

Fermentácia prebieha v kontrolovaných podmienkach, často bez prístupu kyslíka a za prítomnosti dodatočných mikrobiálnych kultúr, aby sa dosiahla rovnováha medzi sladkosťou, aciditou a “arómou” pridaných zložiek. Výsledkom je káva s unikátnym, často ovocným charakterom, ktorý odráža kreativitu spracovateľa a posúva hranice tradičnej kávovej produkcie. Kolumbia Monteblanco Mango Fermentation podstúpila presne takúto fermentáciu spoločne s tropickým ovocím –  mangom.

Chuťový profil, ktorý rozpozná aj laik

Ak si myslíte, že chuťové profily káv dokáže rozlíšiť len ten najväčší profík, ste na omyle. Kolumbia Monteblanco od READY AFTER nadobudla vďaka kofermentácii až extrémne výrazné aromatické a chuťové tóny manga. To v nej pocítite už pri prvom privoňaní. Bez pochýb! 

Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - mletá káva

Vôňa tejto kávy je v podstate len o nefalšovanom mangu, ktoré nenápadne dopĺňa jemná čokoládová sladkosť.

Mangová káva na espresso i filter

Ak máte radi tóny tropického ovocia, určite sa nebudete vedieť dočkať ochutnávky. Ako sme už spomínali, v READY AFTER pre vás túto kávu napražili na stupeň takzvaného omni roastu. Je to štýl praženia, vďaka ktorému si z kávy môžete pripraviť aj espresso, aj filtrovanú kávu.

Na espresse je Kolumbia Monteblanco Mango Fermentation totálnou divočinou. Koncentrovanosť espressa znásobí výraznosť manga, ktoré priam zaútočí na všetky vaše chuťové bunky. Mangovú smršť doplní výrazná kakaová sladkosť a plné telo s jogurtovou textúrou.

Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - hotové espresso

Filtrovaná káva je narozdiel od espressa o niečo jemnejšia a “pokojnejšia”. V jej chuti nájdete okrem manga aj tropické tóny kiwi či marakuje. Aj v tomto prípade chuti dominuje tropická ovocnosť, no vyvažuje ju príjemná čokoládová sladkosť a jemná mliečna textúra.

Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - filtrovaná káva

Či už preferujete espresso alebo filtrovanú kávu, pripravili sme si pre vás recepty, ktoré vám pomôžu s prvou prípravou.

Recept na espresso 

  • Vstupná dávka: 20 g (v závislosti od kapacity vášho sitka)
  • Výťažok: cca 50-60 g
  • Ratio: 1:2,5 až 1:3
  • Teplota vody: 93 °C
  • Čas extrakcie: cca 29-30 sekúnd
  • Tlak: 9 barov
Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - príprava espressa

Recept na filter Hario V60 

17 g kávy
20 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
240 ml vody (92 °C)

Postup zalievania:

0:00 – 0:30: do 50 ml vody (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15: do 240 ml (krúživý nálev)
Výsledný čas extrakcie: cca 2:45

Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - príprava filtrovanej kávy

Mangová káva? Určite vyskúšajte

Moderná výberová káva je o inováciách. Aj keď je kofermentácia v mnohých kruhoch považovaná za kontroverznú či dokonca nežiaducu, odporúčame takéto kávy minimálne vyskúšať. 

Kolumbia Monteblanco Mango Fermentation je ukážkovým príkladom toho, čo kávy fermentované s ovocím dokážu ponúknuť. Výraznú a rozpoznateľnú chuť, na ktorú určite nezabudnete. 

Chcete ju ochutnať? Kolumbiu Monteblanco Mango Fermentation nájdete už teraz na eshope pražiarne READY AFTER readyafter.sk spolu s ďalšími skvelými kávami. Napríklad aj s marakujovou kávou. Pri nákupe použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - hotová filtrovaná káva
2x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Ready After
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Coffeein akcia Čierny November

Čierny November: Nakúpte v COFFEEINe za 130 €, zasypú vás darčekmi

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL