Predstavujeme nové kávyRecepty

Maragogype: Slonie kávovníkové zrná v podaní Coffeeinu

Farmu Finca Jerusalén si mnohí z vás pravdepodobne spájajú s ikonickou Geishou od Coffeeinu. Teraz však na scénu prichádza novinka, ktorú vám radi predstavíme: slonie zrná Maragogype spracované experimentálnou metódou. Toto rozhodne stojí za ochutnanie.

Chrobák v hlave

Vďaka minuloročnému výjazdu zostavy Coffeeinu do Hondurasu vznikol na farme Jerusalén jedinečný lot kávy. Peťo Szabó počas návštevy nenápadne vložil majiteľovi Finca Jerusalén – Josému Cuellárovi – chrobáka do hlavy. Spýtal sa ho, či kávu konečne nespracuje aj anaeróbnou fermentáciou. José v tej chvíli odpovedal, že o tom popremýšľa.

Josého prvý pokus – fermentované slonie zrná

Čuduj sa svetu, o rok neskôr tu už máme 80 kilogramov naturálne anaeróbne fermentovanej kávy. Nejde pritom o hocijakú kávu. Jedná sa o varietu arabiky Maragogype, ktorá sa vyznačuje obrovskými zrnami. Pre svoju veľkosť dostali prezývku “slonie zrná”.

bežné zrno a slonie zrno Maragogype
Vľavo bežné zrnko arabiky, vpravo varieta Maragogype.

Len 400 balíčkov

Pražiareň Coffeein uchmatla celý 90-kilogramový lot a túto kávu teda nemôžete ochutnať nikde inde. Josého prvý fermentačný pokus je teda “exkluzivitkou” len pre nás na Slovensku. Z 90 kíl Maragogype sa Coffeeinu podarilo napražiť 400 limitovaných balíčkov (cca 10 kilogramov váhy sa stratilo pri pražení). S kúpou teda príliš neváhajte, lebo táto káva viac nebude. S kódom BLOGOKAVE10 sa vám bude nakupovať o niečo ľahšie – kávu Maragogype nájdete tu.

Honduras Jerusalén Maragogype od Coffeein

Recept na prípravu kávy z Maragogype

Vzácna limitka si žiada len to najlepšie zaobchádzanie. Aj preto som si pre vás pripravil recept, pri ktorom z kávy vytiahnete jej plný potenciál. Nemusíte tak počas nastavovania zbytočne plytvať vzácnymi sloními zrnami.

Keďže som mal k dispozícii kávu Maragogype praženú na filter (na eshope Coffeeinu nájdete aj Maragogype na espresso), pripravoval som ju pomocou dripprov Hario V60 a Origami. Pri oboch dripproch sa mi osvedčil prakticky rovnaký recept. 

Honduras Jerusalén Maragogype od Coffeein - príprava

Recept V60/Origami:

15g —> 250 ml (88 stupňov Celzia)
19 klikov na mlynčeku Comandante (o máličko jemnejšie mletie ako ste zvyknutí používať pri premytých a naturálnych kávach)
0:00 – 0:45 40 ml
0:45 – 1:20 80 ml
1:20 – 1:50 130 ml
Každý nálev sa skladá z dvoch častí. Prvú polovicu nálevu nalievajte krúživo a druhú presne do stredu. Po prvom a poslednom náleve zamiešajte celým dripprom tak, aby sa urovnala hladina kávy.
finálny čas extrakcie – cca 2:30

Honduras Jerusalén Maragogype od Coffeeinu - príprava filtrovanej kávy

Ako chutí Josého prvý pokus?

Josému sa jeho prvá fermentácia jednoznačne podarila. To, či išlo len o šťastie začiatočníka, sa dozvieme v budúcnosti, pri jeho ďalších kávach. Tento lot sa vyznačuje poriadne vysokou sladkosťou. Káva pripomína sušené ovocie (hlavne hrozienka a slivky) doplnené o sladký trstinový cukor a jemnú korenistosť v závere. Vo mne navodila jesenný “feeling”. Chute kávy sú plné a aróma výrazná. Od kávy neočakávajte výraznú aciditu, pretože tá je veľmi jemná. Za studena pripomína červené hrozno. Telo kávy je krásne smotanové. V dochuti som našiel hlavne škoricu a perníkové korenie. 

Honduras Jerusalén Maragogype od Coffeeinu - filtrovaná káva

Pridaná hodnota kávy Maragogype

Okrem skvelej chute tak Honduras od Coffeeinu ponúka hneď niekoľko pridaných hodnôt:

  1. Fermentované Maragogype vzniklo prakticky na požiadanie po osobnom stretnutí pražiara a farmára. Osobný kontakt a priateľstvo medzi farmárom a pražiarom je skvelým príkladom toho, ako by to vo svete výberovej kávy mohlo fungovať.
  2. Káva je skutočne jedinečná. Vzniklo z nej len 80 kilogramov finálneho produktu. Vy sa tak môžete zaradiť do veľmi malej skupinky ľudí, ktorá túto kávu ochutná. 
  3. Slonie zrná sa len tak nevidia. Odroda Maragogype je vskutku zábavná. Jej zrná sú oproti iným odrodám fakt obrovské. 
  4. Dizajn obalu je trefný a vtipný. Pri Coffeeine sme si zvykli na pestrofarebné, ale hlavne trefné obaly. Ani v tomto prípade tomu nie je inak. Obal Hondurasu Jerusalén mi pripomína rozprávku o Jankovi a fazuli. V tejto rozprávke však nevystupuje čarovná fazuľa, ale čarovný kávovník 🙂

Takto sa to robí, do psej matere!

PS: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close