Môže káva chutiť ako cukríky? Popredná bratislavská pražiareň Goriffee namiešala kávovú zmes, ktorá nesie sladký názov – Marshmallow. No dobre, nazvať si ho môžu hocijako, chutí však skutočne ako táto obľúbená sladkosť? Poďte spolu so mnou zistiť, či novinka má na to, aby sa stala tohtoročným hitom.
V60, aeropress či chemex. Fantázii sa medze nekladú
Zmes Marshmallow je pražená špeciálne na filter, aby vynikol jej komplexný chuťový profil a plný potenciál kvalitného kávovníkového zrna. Či použijete Hario V60, chemex alebo aeropress je len na vás, z kávy sa však vždy snažte vytiahnuť maximum. Ak ste dostatočne odvážny, nebojte sa blend Marshmallow “šupnúť” aj na espresso. Ja som pri ochutnávke zvolil dripper Hario Switch (V60 s ventilom kombinujúcim imerziu a perkoláciu) v kombinácii s mlynčekom Comandante C40 a papierovými filtrami od firmy Cafec, ktoré taktiež nájdete na eshope Goriffee.

Vôňa punčáku
Prvý vnem, ktorý postrehnete pri každej káve, je jej vôňa. Ja som sa pri otvorení balíka ocitol niekde v cukrárni. Do nosa mi vrazila vôňa, ktorá mi pripomenula sladké punčové rezy, vanilku a jahody. Žeby táto káva skutočne chutila ako cukríky?
Tri kávy + tri spracovania = cukríky?
Kávy v blende Marshmallow pochádzajú z malých fariem, na ktorých sa kladie dôraz na kvalitu pestovania a precízne spracovanie kávovníkových čerešní. Tento prístup sa odráža v každej šálke. Marshmallow je zmesou troch výberových káv z troch producentských krajín. Spája zrnká z Kolumbie, Salvádoru a Kene spracované kofermentáciou s ovocím, anaeróbnou fermentáciou a premytou metódou. Premytá Keňa káve dodáva šťavnatosť a fermentované kávy zasa chute sladkého ovocia. Môže však zmes takýchto káv navodiť dojem, že pijete tekuté cukríky?

Príprava cukríkov
Recept, ktorý sa mi pri príprave pomocou Hario Switch osvedčil, je veľmi jednoduchý a pre jeho realizáciu vám vystačí aj klasická Hario V60.
Recept Marshmallow Hario Switch / Hario V60
15 gramov kávy Marshmallow
20 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
250 ml prefiltrovanej vody (93 stupňov Celzia)

Nálevy:
0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou)
Poznámka: Ak používate Switch, počas prvého nálevu nechajte ventil uzavretý a otvorte ho až na dvadsiatej sekunde
0:30-1:00 do 150 ml (krúživý nálev)
1:00-1:30 do 250 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
Výsledný čas extrakcie cca 2:30 – 2:45
Káva ako z obchodu so sladkosťami
Marshmallow ma počas ochutnávania neskutočne bavil. Káva má ozaj výrazný cukríkový nádych. Ten navodzuje výrazná sladkosť, ktorá pripomína lyofilizované jahody a vanilku a krásna krémová textúra. Káva je bohatá na chute, preto sa nebojte použiť väčší objem vody. Ten zjemní a rozjasní ovocnosť, vďaka čomu rozoznáte jahody i maliny. Ja som v káve objavil aj štipku zrelého banánu, ktorý mi do celkového dojmu z kávy neskutočne sadol.

Marshmallow alebo Milkshake?
V Goriffee skutočne namiešali kávové Marshmallow, no mne pre túto kávu sedí ešte jeden zahraničný názov, ktorý ju vystihuje, a to Milkshake. Sladký banánovo-jahodový mliečny koktejl.
Čo v najnovšom blende od Goriffee objavíte vy, je len na vás. Možno to bude aj ten punčový rez, ktorý som našiel v aróme. Ak sa chcete s kávou poriadne zabaviť, vyskúšajte Marshmallow. Nájdete ho na eshope pražiarne Goriffee (s kódom BLOGOKAVE10 nakúpite lacnejšie) alebo v kaviarni Goriffee na Košickej ulici v Bratislave.
Nazdravie. Alebo dobrú chuť?
