sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Martin Pagáč: Učiteľ, ktorý prekvapujúco vyhral šampionát v AeroPresse

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. mája 2023
Martin Pagáč vyhral šampionát v aeropresse
Share on FacebookShare on Twitter

V rámci festivalu Two Coffee Champs, ktorý sa práve uskutočnil v Bratislave, sa konal aj slovenský šampionát v príprave kávy cez AeroPress. Prekvapujúco ho vyhral človek, ktorý nie je barista a káve sa profesionálne nevenuje. Volá sa Martin Pagáč (@pagynko) a pochádza z Kysúc, konkrétne z mesta Krásno nad Kysucou.

Martin sa narodil so zdravotným postihnutím a je na vozíčku. Vyštudoval ekonómiu a neskôr aj teológiu, pričom aktuálne už sedem rokov pôsobí ako učiteľ ekonomiky na bilingválnom cirkevnom gymnáziu – na Evanjelickom lýceu v Bratislave. Po víťazstve v prestížnej súťaži sme ho okamžite kontaktovali a vyspovedali. Poďte sa s ním zoznámiť, toto je Martin „Pagy“ Pagáč.

Martin Pagáč
Autor foto: @whencoffeetellastory/IG

Ako si sa dostal ku káve? Spomínaš si na úplné začiatky a prvé ochutnanie? Bola to Popradská?

„Na pitie (asi) prvej kávy si spomínam, aj keď netuším, aká káva to bola. Snáď nie Popradská (smiech). Malá tmavozelená šálka, mohol som mať možno štyri alebo päť rokov a pil som ju vo vani. Raz som totiž otca videl s malou šáločkou kávy vo vani a potom som to chcel tiež. Taká je moja prvá spomienka na kávu. Počas základnej školy si vôbec na kávu nepamätám, počas strednej školy to bola neska s takým tým práškovým orieškovým kapučínom u babky.“

Ako si sa neskôr dostal k výberovej káve? Kedy ťa „dostala“ kvalitná káva?

„Prvú výberovú kávu, na ktorú si spomínam, som pil v dnes už neexistujúcej kaviarni. Bol to blend od modranskej Ebenicy na espresso. Ak sa chceme baviť o single origin kávach, tak to bolo od spolužiaka Samuela počas štúdia teológie. Tu som pochopil, že káva môže byť acidná, ovocná, florálna, zábavná a plná chutí a postupne som sa dozvedal o tom, že existujú rôzne spracovania, rôzne stupne praženia a podobne. Akoby sa predo mnou otváral kávový svet. A to objavovanie ma bavilo a baví stále. Kupoval som si nové kávy, skúšal nové pražiarne a ochutnával kávy u nich. Okolo roku 2014 som sa dostal do sveta výberovej kávy a už som ho neopustil.“

Ako si napredoval v postupe prípravy? K AeroPressu viedla dlhá cesta, alebo to bol jeden z prvých nástrojov, ktorému si sa venoval?

„Pamätám si, že v jedno leto, asi v roku 2015, som si objednal svoj prvý AeroPress. Najskôr som si musel nájsť YouTube návod, vďaka ktorému som ho vôbec vedel použiť (smiech). Najskôr som teda skúšal AeroPress, klasický aj inverted, neskôr prišiel prvý V60 dripper a potom som niekde lacno objavil aj Chemex. U mňa to bolo ako s Pandorinou skrinkou. Začalo to kúpou AeroPressu, V60, Chemex, potom to bol prvý stroj na espresso – bol to automat, neskôr puckpuck, Fellow Prismo, Clever Dripper, potom aj Rancilio Silvia a prvé Comandante.“

Martin Pagáč ochutnáva kávu
Autor foto: @whencoffeetellastory/IG

Vyhral si súťaž v AeroPresse, tak sa mu trochu povenujme. V čom sú podľa teba jeho výhody a nevýhody AeroPressu?

„AeroPress mám rád, lebo si ho vieš zobrať v princípe všade so sebou – teraz majú aj malú cestovnú verziu Go, ktorá vyzerá veľmi skladne. Rovnako ma na ňom baví aj to, že cez Fellow Prismo som sa snažil urobiť si espresso a cez puckpuck to bola snaha o cold brew. Čiže s jedným nástrojom doplneným o príslušenstvo vieš urobiť viacero druhov nápojov. Rovnako ma na ňom baví a zároveň nebaví to, že má množstvo možností použitia, obrovské množstvo premenných a teda často je u mňa náhoda či šťastie, či sa mi podarí pretlačiť dobrú kávu.“

Prejdime k súťaži v AeroPresse, ktorá práve prebehla v Novej Cvernovke a ktorú si vyhral. Kedy si sa rozhodol, že pôjdeš súťažiť?

„Na tohtoročný Two Coffee Champs som sa chcel zaregistrovať hneď, ako organizátori túto možnosť otvorili. Ale samozrejme, registráciu otvorili o 9:00 a ja som (hoci som to mal zapísané v diári už dlho) si na to spomenul až okolo 15:00 popoludní, keď už bolo prvé kolo naplnené. Druhé kolo bolo v deň, keď som bol so svojimi žiakmi reprezentovať našu školu, ale i Slovensko ako krajinu, na medzinárodnom Veľtrhu študentských firiem v estónskom Tartu, takže som sa nakoniec registroval z auta na ceste medzi Tallinom a Tartu.  Som rád, že sa mi podarilo zaregistrovať sa do tejto súťaže, pretože minulý rok som mal súťažiť na TwoCoffeeChamps v oboch súťažiach, ktoré boli, no deň pred začiatkom festivalu som mal pozitívny Covid test, takže som festival z povinnej karantény pozoroval len cez sociálne siete.“

Bola to tvoja prvá súťaž?

„Nebola. Moja prvá súťaž bol AeroPress Championship v roku 2019, neskôr Moccamaster súťaž na festivale Káva Čaj Čokoláda v bratislavskej Starej tržnici, Brewers Cup v roku 2021 a pred dvoma týždňami taká veľmi milá lokálna súťaž v príprave V60tky v bratislavskom (Temnom) Ost blocku.“

Martin Pagáč na súťaži v príprave kávy cez AeroPress
Takto Martin súťažil ešte v roku 2019.

Ako si sa na súťaž pripravoval?

„Nech si zo mňa prosím nikto neberie príklad, ale príprava veľmi neprebiehala. Keďže učím na strednej škole a súťaž bola v piatok, tak som si na piatok vzal dovolenku a ešte vo štvrtok som v práci hovoril, že vypadnem po prvom kole a prídem do práce. Takto som sa vnímal. Ale späť k príprave. Keď mi kuriér doručil neoznačený balík súťažnej kávy, tak som z neho urobil prvé dva AeroPressy, no nechutil mi ani jeden z nich. Potom, keď sa súťaž čoraz viac blížila, tak som si hovoril, že sa tam idem hlavne zabaviť a nebudem sa nejako zásadne pripravovať.“

„Až podvečer, pred súťažou, som si urobil tri rôzne recepty a jeden z nich mi chutil najviac. Tipoval som, aká to môže byť káva a aj podľa toho som googlil recepty, rady, tipy, skúsenosti. Vyskúšal som teda tri úplne iné recepty a jeden z nich som si zapísal, že ho použijem. Ráno v deň súťaže, už na mieste, som ho urobil a postupne, ako sme sa všetci pripravovali v zákulisí, tak sme si navzájom ochutnávali a komentovali pripravené kávy. Som vďačný všetkým ostatným súťažiacim za spätnú väzbu, ktorú som zapracoval. Pár desiatok minút pred súťažou som recept trochu pozmenil.“

Aké boli tvoje predsúťažné očakávania? Veril si, že môžeš vyhrať?

„Absolútne nie. Môj prekvapený výraz pri vyhlásení výsledkov hovorí za všetko. Ako som spomenul, ešte vo štvrtok som srandoval v práci, že hneď vyletím a ešte pred obedom sa hlásim v práci. Keď som neprichádzal, kolegyňa Janka mi už písala, že čo sa deje? (smiech) Musím povedať, že každá moja ďalšia a ďalšia rovnako pripravená káva mi chutila menej a menej. Na svojej príprave receptu som naozaj nič nezmenil od prvého kola až po kávu, ktorú sme dostali na finálové kolo. V kvalifikácii porotcovia vyberali vždy jednu z troch káv, ktorej tvorca nepostúpil ďalej.“

„V prvom kole som už očakával, že vyletím, no nepodarilo sa. Nasledovalo semifinále a ja som si hovoril, že mne tá káva naozaj nechutí – avšak asi 20 minút predtým som jedol hotdog, na ktorom bola aj cibuľa, čiže asi som nebol správne nakalibrovaný (smiech). A čuduj sa svete, postúpil som do finále, kde nás ale už čakala absolútne iná káva, hoci od rovnakej pražiarne Doubleshot. Dostali sme hodinu na to, aby sme sa s kávou zoznámili a prípadne pozmenili recepty. Ja som na svojom recepte nič nezmenil a hoci to bola úplne iná káva, vyšlo to. A je to doslova neuveriteľné. Ten recept je až príliš jednoduchý, no fungoval.“

Martin Pagáč po víťazstve na Two Coffee Champs 2023
Autor foto: @twocoffeechamps/IG

Skvelé, v každom prípade ti úprimne gratulujem. Odbočme trochu od súťaže. Zaujíma ma, ako si kávu najčastejšie pripravuješ doma?

„Teraz asi vyzniem ako barbar, ale každé ráno stlačením gombíka na mojej Nespresso mašine. Ale jedným dychom dodám, že pijem kapsule s výberovou kávou. Keď mám čas, tak je to najčastejšie V60ka, alebo v lete na celý deň si robím Chemex na ľad. Je to veľmi osviežujúce. Čiže na prebratie je to Nespresso ráno o 6:15 a potom spravidla V60.“

Zaujímali by ma tvoje obľúbené pražiarne kávy – keď môžeš, daj top 5, nech čitateľov trochu inšpirujeme.

„Asi najviac sa u mňa na mlynčeku striedajú kávy z Diamond’s Roastery, Blacku a Goriffee, prípadne Sweetbeans či Coffeeinu. Tie mám asi aj lokalitou najbližšie s ľuďmi z týchto pražiarní mám dobré vzťahy. Kávu si vždy najskôr vychutnám v kaviarni, spravidla na batch brew, a potom si ju kúpim domov. Alebo si s mojimi maturantami, ktorí si tiež našli záľubu vo výberovej káve, zvykneme vymieňať nádobky s kávou. U mňa sa to strieda. Boli časy, keď som vyhľadával „uletené“ fermentácie, potom som mal „geisha“ obdobie, aj „ninety plus“ obdobie som mal. Teraz sa zasa vraciam k dobrým naturálkam.“

A ktoré sú tvoje obľúbené kaviarne? Navštevuješ ich často?

„Žiaľ, temer vôbec. Pri mojej práci nielen spomínaného učiteľa, ale aj hospodára na našej škole, a popri ďalších aktivitách, sa z práce dostávam v čase, kedy je už väčšina kaviarní zatvorená. Ale veľmi rád mám už spomínaný black., tam jazdím asi najčastejšie zo všetkých kaviarní. Len nedávno, asi pred mesiacom, som objavil Temný OST BLOCK – aj tam ma to baví svojím pulzujúcim životom. V Bratislave, ale aj na celom Slovensku, je určite ešte mnoho super kaviarní, ktoré čakajú, kým u nich zaparkujem. Už teraz sa na to teším.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martin “Pagy” Pagac (@pagynko)

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: rozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
recenzia Popradskej kávy - chrobáčikom prevŕtané zrno

Recenzia Popradskej kávy: Chuťová slabota i chrobákom prevŕtané zrno

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL