nedeľa, 25 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Martinská pražiareň kávy Kocúr: Čerstvosť, lokálnosť a prebúdzanie kávovej vášne

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. augusta 2022
pražiareň kávy Kocúr v Martine

V takejto parádnej budove sídli pražiareň kávy Kocúr. Tie priestory musíte vidieť.

Share on FacebookShare on Twitter

Kvalitnú, čerstvú a lokálne praženú kávu nájdete aj v centre Turca. Na konci námestia približne 50-tisícového mesta Martin sa nachádza krásna historická budova, v ktorej útrobách sídli pražiareň kávy Kocúr. Z Blogu o káve sme to tam boli preveriť a môžeme potvrdiť, že toto miesto rozhodne stojí za vašu návštevu. Kocúr navyše nie je len o káve.

„Dokonca sa dá povedať, že káva a jej praženie je pre nás len doplnkom,“ povedal v rozhovore pre blogokave.sk majiteľ pražiarne a celého konceptu Kocúr Peter Žulko. „Dopoludnia fungujeme ako pražiareň, večer ako bar. Ponúkame výborné drinky, používame kvalitné sirupy i kvalitný alkohol, čapujeme pivo z remeselných pivovarov z celého Slovenska a Českej republiky. V Martine sme vďaka tomu veľmi populárni a pred časom sme usúdili, že našim zákazníkom ponúkneme ešte jeden bonus: čerstvo praženú kávu, ktorá vzniká práve v týchto priestoroch.“

pražiareň kávy a bistro Kocúr
Aj takto vyzerajú útroby budovy, v ktorej sídli pražiareň Kocúr.

Čerstvosť a lokálnosť

Peter bol dlhé roky milovníkom kávy a intenzívne sa o ňu zaujímal. Okrem toho má aj dlhú históriu vedenia rôznych podnikov, takže si všimol, koľko ľudí kávu pije a aký je o ňu záujem. Tento silný trh by bola škoda nevyužiť.

„Ku káve ma to akosi prirodzene ťahalo a o celý proces jej prípravy som sa zaujímal čoraz viac. Zaujímala ma príprava a to, ako z nej dostať čo najzaujímavejšiu chuť. Súčasne vo mne silnela potreba priniesť pre tento trh niečo nové. Keďže v našich podnikoch razíme filozofiu čerstvosti a lokálnosti, bolo mi jasné, že s veľkými a známymi značkami kávy tu nepochodíme. Bolo jasné, že jedinou cestou je praženie kávy vo vlastnej réžii. Ľuďom sme tak priniesli kvalitnú a absolútne čerstvú kávu z lokálnej pražiarne. Chceli sme im ukázať, ako môže káva chutiť a možno v nich aj prebudiť kávovú vášeň,“ skonštatoval rodák z Martina.

Pražička ako veľká investícia

Nápad sa vraj zrodil pri pive. Vlastne sa nemožno čudovať, že pri kvalitnom remeselnom pive sa dejú veľké veci. „Bolo to tak. A jednoducho sme sa rozhodli, že do toho ideme. Nič z toho celého doteraz neľutujeme. Vedeli sme, že priestor máme a budeme potrebovať kúpiť pražičku. Napokon z toho bola ozaj veľká investícia, pri ktorej sme si museli vypomôcť financovaním cez banku. Ale oplatilo sa.“

pražička kávy Toper v pražiarni kávy Kocúr
Pražiareň kávy Kocúr používa päťkilovú elektrickú pražičku značky Toper.

A potom už len „maličkosť“: naučiť sa pražiť. „Toto bol ozaj veľmi dlhodobý proces a keď si niekto myslí, že sa to naučí len tak zo dňa na deň, je na omyle. Ani my o sebe nebudeme tvrdiť, že to robíme dokonale a viac sa mi pozdáva označenie hobby pražiareň. Celý rok sme trpezlivo skúšali a testovali, čo bude chutiť jednak nám a jednak verejnosti. Napokon sme sa dopracovali k akémusi optimu, ktoré požaduje martinský kávový trh. Dnes však dostávame veľmi dobré recenzie a mnohí ľudia nám hovoria, že k nám chodia na najlepšiu kávu v Martine. Tým pádom sú spokojní a čo viac si majiteľ prevádzky môže priať?“ opýtal sa s úsmevom Peter Žulko.

Ovocnejšie kávy a veselé príhody

Želaniam zákazníkov zodpovedá aj ponuka káv. Kocúr má vo svojom porftóliu komoditné i výberové kávy. „Poviem to tak, že tu na strednom Slovensku a v našom okolí to nie je jednoduché. Experimentovať s chuťami by nás mohlo pripraviť o zákazníkov a otvorene poviem, že náš trh si stále vyžaduje tmavšie praženú kávu.“

Mlsný Kocúr
V Martine sme dostali neuveriteľne čokoládovú kávu. Mlsný Kocúr.

„Sem-tam skúšame, kde je latka a na mlynček dáme niečo kyslejšie alebo ovocnejšie, no a potom sú z toho veselé príhody. Vraj máme pokazenú kávu alebo pokazené mlieko a sú s tým takéto opletačky. Aj preto sme sa rozhodli, že na mlynčeku budeme mať vždy náš espresso blend „Mlsný Kocúr“, ktorý je vyladený tak, že chutí širokej verejnosti. Jeho bohatá čokoládová chuť je doslova podmanivá. Na druhom mlynčeku však točíme stopercentné arabiky, ktoré obmieňame tak, aby zákazníci mohli vždy skúšať niečo nové.“

Broskyňová Etiópia a zmena zákazníka

Kocúr okrem toho ponúka aj fitrované kávy. „Snažíme sa tu držať našu Etiópiu, ktorá má výrazne broskyňovú chuť,“ zdôraznil Peter, ktorý má pocit, že kávová kultúra na Slovensku sa hýbe správnym smerom. Ide to síce dosť pomaly, ale predsa. Nuž a Kocúr sa snaží o to, aby vo svojom regióne ľudí smeroval a posúval ďalej.

„Na ľuďoch určite vidíme zmeny. Pomaly sa odkláňajú od tradičných prepražených káv zo supermarketov a čoraz viac vyhľadávajú svetlejšie praženia a nové chute. Veľmi nás teší aj to, že zvyšujeme objem a dnes dokážeme predať omnoho viac porcií ako v minulosti. No a navyše si k nám ľudia chodia aj pre celé balenia kávy, ktorú si potom pripravujú v pohodlí domova.“

interiér budovy pražiareň kávy Kocúr

Prečo Kocúr?

Názov Kocúr je pre pražiareň kávy možno nezvyčajný, ale má svoju históriu. „Dlho sme sa rozhodovali, ako túto prevádzku pomenujeme. Potom za nami prišiel majiteľ budovy s otázkou, či sme už počuli o časopise, ktorý priamo odtiaľto vydával jeho dedo. Nepočuli. Bol to humoristicko-satirický časopis Kocúr! V tej chvíli sme vedeli, že to je presne to, čo sme hľadali. Chceli sme niečo slovenské a ľahko zapamätateľné. Podľa mňa to aj máme,“ dodal Peter Žulko.

Prevádzka Kocúr sídli priamo na námestí v Martine oproti prvej budove Matice slovenskej v takzvanom Mudroňovsko-Halašovskom dome na M. R. Štefánika 66. Kocúr má okrem toho aj druhú prevádzku, kaviareň a raňajkáreň, ktorú nájdete na Robotníckej 8, rovnako v Martine. Obe miesta majú aj svoj instagramový účet: @kocurbistro a @kocurkava. Pražiareň kávy Kocúr okrem toho nájdete aj na internetovej stránke kocurmt.sk.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kocúr káva&bistro (@kocurbistro)

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: pražiareň kávyrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
zrážanie mlieka v káve

Zrážanie mlieka v káve: Toto je príčina, pre ktorú sa to deje...

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL