pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista: Ako sa vyrába a ako chutí?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. augusta 2023
mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters
Share on FacebookShare on Twitter

Kolumbia. Krajina s unikátnou kultúrou a divokou minulosťou, krajina perfektnej kávy, ale aj uletených fermentácií a experimentov. A práve jednu z inovatívnych kávových fermentácií z Kolumbie priniesla na Slovensko pražiareň Barista Coffee Roasters z Lučenca. Kolumbia Finca Bela Vista počas svojho procesu spracovania podstúpila fermentáciu spolu so šťavou “mossto”, kvasinkami Sacharomyces a v neposlednom rade s mätou piepornou. Poďte sa zoznámiť: toto je mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista: horúca káva, ktorá vás schladí.

Môj tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk využite kód BLOGOKAVE10 a ušetrite.

Edier a César

Experimentálne fermentácie nie sú žiadna sranda. Vyžadujú si vedomosti, skúsenosti a prísny dohľad nad procesom. Inak by sa fermentácia mohla veľmi jednoducho vymknúť spod kontroly. 

Kolumbia Finca Bela Vista je produktom spolupráce farmára Ediera a vedátora a experimentátora Césara. César roky spolupracuje s okolitými farmármi a experimentuje s rôznymi inovatívnymi spôsobmi fermentácie kávy. Výnimkou nie je ani Kolumbia Finca Bela Vista. 

Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters - espresso

Akú cestu prešla mätová káva?

  1. V prvom kroku vypestoval farmár Edier skvelý lot Caturry. Zrelé kávovníkové čerešne boli ručne zbierané až keď dosiahli farbu červeného hroznového vína. 
  2. Následne podstúpili spracovanie v niekoľkých krokoch. Presne tak, ako to navrhol César.
  3. Ako prvá prebehla 36-hodinová fermentácia v uzavretých vreciach pri 18 stupňoch Celzia.
  4. Následne boli kávovníkové čerešne premiestnené do sudov, kde fermentovali 80 hodín pri teplote 21 stupňov Celzia. Nefermentovali však samostatne. Boli ponorené do zmesi obsahujúcej tri ingrediencie: šťavu “mossto” (šťavu z vylisovaných kávovníkových čerešní), kvasinky Sacharomyces a mätu piepornú.
  5. Po uplynutí 80 hodín boli čerešne zo sudov vybrané a spracované tradičným premytím, teda mokrou metódou.
  6. Premyté zrno následne podstúpilo sušenie po dobu 25 dní, po ktorom bolo zrno uchované v plastových vreciach a stabilizované po dobu 15 dní.
  7. V poslednom kroku podstúpila káva ručné triedenie s cieľom minimalizovať prítomnosť defektov.

Tento pomerne zložitý proces viedol k vzniku jedinečnej mätovej kávy. V slovenskej pražiarni výberovej kávy Barista Coffee Roasters ju napražili hneď v dvoch stupňoch praženia: svetlejší filter roast a tmavší espresso roast. 

Kolumbia Finca Bela Vista - príprava filtrovanej kávy

Ako chutí mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista?

Filter

Keď som kávu prvýkrát ochutnával, napadlo mi jedno slovo, ktoré ju vystihuje – zábava. Káva sa doslova hrala s mojimi chuťovými bunkami. Na moje prekvapenie fermentácia vôbec v chutiach kávy nedominovala. Prvotné chute, ktoré som na jazyku pocítil, pôsobili čisto. Vynikala jemná citrusová acidita pripomínajúca bergamot. A potom to prišlo. V pozadí citrusov a v následnej dochuti som pocítil chladivý, mätový pocit na jazyku. Ten trval ešte dlho po tom, čo som kávu prehltol. Bergamot a mäta spolu vytvárajú pocit, že pijete citrusovo-mätový čaj. Čistý a ľahký. 

Najzábavnejší bol práve kontrast teplej kávy s chladivým pocitom, ktorý na jazyku zanechávala.

Recept Hario V60:

17 g kávy pomletej na 19 klikov (mlynček Comandante) – stredne jemné mletie

250 ml vody (92 stupňov Celzia)

Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters

Nálevy:

0:00 – 0:30 70 ml (prudký krúživý nálev a následné zamiešanie)

0:30 – 1:00 60 ml  (krúživý nálev)

1:00 – 1:30 120 ml (krúživý nálev)

Celkový čas extrakcie cca 2:45

Espresso

Espresso som ochutnával ako druhé. Nevedel som sa dočkať koncentrovanejšej verzie toho, čo som pociťoval pri príprave filtra. Na espresse sa k bergamotu a mäte pridala štipka čokolády. A to mi navodilo pocit, že pijem tekuté sladkosti After Eight od Nestlé. V espresse sa veľmi pekne dopĺňala acidita bergamotu, sladkosť čokolády a chladivosť mätovej sladkosti v dochuti. Mätu som najvýraznejšie pociťoval pri recepte s pomerom 1:2,5 (vstupná gramáž kávy : výsledný objem espressa). Pri koncentrovanejších receptoch mäta trošičku zanikala na úkor citrusov. Ak som filter nazval zábavou, tak espresso z Kolumbie Finca Bela Vista je koncentrovanou zábavou :).

Kolumbia Finca Bela Vista - mätová káva - espresso

Záver

Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters je káva plná prekvapení. Príjemne ma prekvapila čistota chutí, ktorú káva aj napriek experimentálnej fermentácii ponúka. A ešte príjemnejšie ma prekvapil kontrast mätovej chladivosti a kávovej hrejivosti. Ak sa pýtate, či som vyskúšal aj ľadovú verziu, tak odpoveď znie nie. Mňa ten kontrast v teplej verzii bavil natoľko, že som nemal potrebu kávu skúšať ako cold brew či filter na ľad. Ale budem rád ak to vyskúšate vy a dáte mi vedieť. Napíšte mi na IG @chlorofilip.

Môj tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk využite kód BLOGOKAVE10 a ušetrite.

mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters - filter a espresso


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Barista Coffee Roasters
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
letná kávová limonáda

Drink na leto 2023: Letná kávová limonáda

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL