Predstavujeme nové kávyRecepty

Mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista: Ako sa vyrába a ako chutí?

Kolumbia. Krajina s unikátnou kultúrou a divokou minulosťou, krajina perfektnej kávy, ale aj uletených fermentácií a experimentov. A práve jednu z inovatívnych kávových fermentácií z Kolumbie priniesla na Slovensko pražiareň Barista Coffee Roasters z Lučenca. Kolumbia Finca Bela Vista počas svojho procesu spracovania podstúpila fermentáciu spolu so šťavou “mossto”, kvasinkami Sacharomyces a v neposlednom rade s mätou piepornou. Poďte sa zoznámiť: toto je mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista: horúca káva, ktorá vás schladí.

Môj tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk využite kód BLOGOKAVE10 a ušetrite.

Edier a César

Experimentálne fermentácie nie sú žiadna sranda. Vyžadujú si vedomosti, skúsenosti a prísny dohľad nad procesom. Inak by sa fermentácia mohla veľmi jednoducho vymknúť spod kontroly. 

Kolumbia Finca Bela Vista je produktom spolupráce farmára Ediera a vedátora a experimentátora Césara. César roky spolupracuje s okolitými farmármi a experimentuje s rôznymi inovatívnymi spôsobmi fermentácie kávy. Výnimkou nie je ani Kolumbia Finca Bela Vista. 

Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters - espresso

Akú cestu prešla mätová káva?

  1. V prvom kroku vypestoval farmár Edier skvelý lot Caturry. Zrelé kávovníkové čerešne boli ručne zbierané až keď dosiahli farbu červeného hroznového vína. 
  2. Následne podstúpili spracovanie v niekoľkých krokoch. Presne tak, ako to navrhol César.
  3. Ako prvá prebehla 36-hodinová fermentácia v uzavretých vreciach pri 18 stupňoch Celzia.
  4. Následne boli kávovníkové čerešne premiestnené do sudov, kde fermentovali 80 hodín pri teplote 21 stupňov Celzia. Nefermentovali však samostatne. Boli ponorené do zmesi obsahujúcej tri ingrediencie: šťavu “mossto” (šťavu z vylisovaných kávovníkových čerešní), kvasinky Sacharomyces a mätu piepornú.
  5. Po uplynutí 80 hodín boli čerešne zo sudov vybrané a spracované tradičným premytím, teda mokrou metódou.
  6. Premyté zrno následne podstúpilo sušenie po dobu 25 dní, po ktorom bolo zrno uchované v plastových vreciach a stabilizované po dobu 15 dní.
  7. V poslednom kroku podstúpila káva ručné triedenie s cieľom minimalizovať prítomnosť defektov.

Tento pomerne zložitý proces viedol k vzniku jedinečnej mätovej kávy. V slovenskej pražiarni výberovej kávy Barista Coffee Roasters ju napražili hneď v dvoch stupňoch praženia: svetlejší filter roast a tmavší espresso roast. 

Kolumbia Finca Bela Vista - príprava filtrovanej kávy

Ako chutí mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista?

Filter

Keď som kávu prvýkrát ochutnával, napadlo mi jedno slovo, ktoré ju vystihuje – zábava. Káva sa doslova hrala s mojimi chuťovými bunkami. Na moje prekvapenie fermentácia vôbec v chutiach kávy nedominovala. Prvotné chute, ktoré som na jazyku pocítil, pôsobili čisto. Vynikala jemná citrusová acidita pripomínajúca bergamot. A potom to prišlo. V pozadí citrusov a v následnej dochuti som pocítil chladivý, mätový pocit na jazyku. Ten trval ešte dlho po tom, čo som kávu prehltol. Bergamot a mäta spolu vytvárajú pocit, že pijete citrusovo-mätový čaj. Čistý a ľahký. 

Najzábavnejší bol práve kontrast teplej kávy s chladivým pocitom, ktorý na jazyku zanechávala.

Recept Hario V60:

17 g kávy pomletej na 19 klikov (mlynček Comandante) – stredne jemné mletie

250 ml vody (92 stupňov Celzia)

Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters

Nálevy:

0:00 – 0:30 70 ml (prudký krúživý nálev a následné zamiešanie)

0:30 – 1:00 60 ml  (krúživý nálev)

1:00 – 1:30 120 ml (krúživý nálev)

Celkový čas extrakcie cca 2:45

Espresso

Espresso som ochutnával ako druhé. Nevedel som sa dočkať koncentrovanejšej verzie toho, čo som pociťoval pri príprave filtra. Na espresse sa k bergamotu a mäte pridala štipka čokolády. A to mi navodilo pocit, že pijem tekuté sladkosti After Eight od Nestlé. V espresse sa veľmi pekne dopĺňala acidita bergamotu, sladkosť čokolády a chladivosť mätovej sladkosti v dochuti. Mätu som najvýraznejšie pociťoval pri recepte s pomerom 1:2,5 (vstupná gramáž kávy : výsledný objem espressa). Pri koncentrovanejších receptoch mäta trošičku zanikala na úkor citrusov. Ak som filter nazval zábavou, tak espresso z Kolumbie Finca Bela Vista je koncentrovanou zábavou :).

Kolumbia Finca Bela Vista - mätová káva - espresso

Záver

Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters je káva plná prekvapení. Príjemne ma prekvapila čistota chutí, ktorú káva aj napriek experimentálnej fermentácii ponúka. A ešte príjemnejšie ma prekvapil kontrast mätovej chladivosti a kávovej hrejivosti. Ak sa pýtate, či som vyskúšal aj ľadovú verziu, tak odpoveď znie nie. Mňa ten kontrast v teplej verzii bavil natoľko, že som nemal potrebu kávu skúšať ako cold brew či filter na ľad. Ale budem rád ak to vyskúšate vy a dáte mi vedieť. Napíšte mi na IG @chlorofilip.

Môj tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk využite kód BLOGOKAVE10 a ušetrite.

mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters - filter a espresso

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close