Melónová káva od Kávoholika: Ako v recenzii dopadla tekutá hubba bubba?
Páni z platformy Kávoholik nám už dlhšie avizovali, že pripravujú veľkú melónovú bombu. Skontaktovali sa priamo so spracovateľom Edwinom Noreñom a vraj im ako vzorky poslal „totálne šupy“. Melónové spracovanie podľa nich vytvorilo najlepšiu infúzovanú kávu, akú kedy Kávoholik mal v ponuke. A veru, v ponuke toho mali už ozaj veľa – najviac infúzovaných káv spomedzi slovenských pražiarní.
Do labu Blogu o káve dorazila Kolumbia Edwin Noreña červený melón v spracovaní označenom ako „Mossto Nitro CM Watermelon“. Vedenie Kávoholika oslovila natoľko, že na ňu získali exkluzivitu pre celý slovenský a český trh. Dokázala však presvedčiť aj prísnu porotu blogu? Poďte to zistiť. Toto je recenzia kávy Kávoholik Kolumbia Edwin Noreña červený melón.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 22,5/25
Zrná
Otvárame balík kávy kofermentovanej s melónovou šťavou. Zrná sú kvalitné a aj napriek výraznému procesu, ktorým si prešli, sú málo narušené a málo defektné. Stupeň praženia zodpovedá praženiu na filter.
Aróma
V tomto momente začína zábava. Môže káva voňať ako melónové žuvačky? V tomto prípade áno! Po pričuchnutí k balíčku, a ešte výraznejšie po namletí zŕn, nám spadla sánka. V aróme tejto kávy len veľmi ťažko hľadáme “bežnejšie” kávové prvky. Dominuje jej vôňa melónovej žuvačky (Hubba Bubba) s jemným jahodovým podtónom. Aróma je veľmi výrazná a extrémne charakteristická.
Cupping
Cupping kávy sa taktiež niesol v znamení melónovej žuvačky. Melón v káve nájdete na všetkých teplotných stupňoch. Za horúca ho dopĺňa mliečna čokoláda, s ktorou sa tak trochu bije. Postupným chladnutím sa však čokoláda úplne vytratí a nahradí ju svieža jahoda. Káva sa zdá byť acidnejšia za tepla a studena. Na týchto teplotných stupňoch zároveň pôsobí vyváženejšie. Chute kávy sú výrazné, telo stredne ťažké a v dochuti zanecháva na jazyku melón a žuvačky.
Filter
Prípravu filtrovanej kávy sprevádza výrazný aromatický zážitok. Kávu sme pripravovali na pomere 1:17, tak aby nás výraznosť chutí neodrovnala. Tento pomer sa ukázal ako správny, vďaka čomu sme dosiahli akurátnu intenzitu a štruktúru kávy. Filtru znovu dominoval melón v podobe melónových žuvačiek a zrelé jahody.
Celkové hodnotenie
Tento melónový úlet od pražiarne Kávoholik nás počas recenzovania poriadne pobavil. Káva je funky, nevšedná a zaujímavá. Z nášho pohľadu je výborne vypestovaná, spracovaná a napražená. Ovocné kofermentácie majú svojich odporcov aj fanúšikov. Tento lot je jednoznačne jedným z najlepších, aké sme z tejto skupiny káv ochutnali. Toto by mal vyskúšať každý, kto rád objavuje niečo nové.
Bodovanie: aróma 4,5 – acidita 4 – telo 4,5 – dochuť 5 – celkový dojem 4,5.
Ladislav Király 8,5/10
Od Kávoholika som ochutnal množstvo infúzovaných káv. Pravidelne nám ich posielajú a máme tak dobrý prehľad o ich produkcii. Viackrát som naznačil, že keby som hľadal najextrémnejšie chuťové úlety, pôjdem nakúpiť na kavoholik.sk – áno, aj tam platí kód BLOGOKAVE10, takže niečo ušetríte.
Keďže som mal dobrú predstavu, čo môžem očakávať, bol som zvedavý hlavne na to, či to bude skutočne najlepšia infúzovaná káva, akú mali v ponuke. Hneď po otvorení balíčka ma ovalila doslova šialená melónová vôňa, ktorá nepôsobila umelo, ale prirodzene. Niektoré infúzované kávy majú s týmto aspektom problém.
Hubba bubba
Zrná boli veľmi pekné, jednoliate, rovnomerne upražené a ešte raz musím zopakovať, že neskutočne voňavé. Okrem melóna na mňa z aromatických nuáns „vykukovala“ už aj jednoznačne rozoznateľná hubba bubba. A tak som si zaspomínal na svoje detské časy, keď som ešte mal vlasy, áááách. Predpokladám, že nie každému musí takáto vôňa sadnúť, ale mne sadla. Už si len počkať na to, aké vnemy to vytvorí pri samotnej ochutnávke.
Aróma bola silná a veľmi príjemná aj počas mletia a rovnako tak počas zalievania kávy v dripperi. Prípravu som si veľmi užíval a naladil som sa na takú zvláštnu vychutnávaciu nôtu. Normálne som si hovoril aké mám šťastie, že môžem robiť to čo robím. Môj pôžitok sa nejakým zvláštnym spôsobom ešte znásobil.
Snívanie a hľadanie pomeru
Potom som sa z tohto snívania prebral až vo chvíli, keď som si spomenul, že som absolútne zabudol niečo odfotiť. Ale nevadí, veď si tú kávu urobím ešte raz a napravím to.
Zaujímavá bola samotná ochutnávka, ktorá sa chuťovo preklopila viac na stranu žuvačky hubba-bubba a možno jahôd. Melón bol takisto veľmi silný, ale objavoval sa viac v dochuti a už mi až tak extrémne nesedel ako počas ovoniavania.
Jeden z problémov bol podľa mňa v tom, že som išiel do pomeru 1:15, z čoho mi vznikla chuťovo až extrémne silná káva. Pri ďalšom pokuse som stavil na pomer 1:17 a aj tak som mal pocit, že je to až extremne silné. Možno by tomu sedel ešte vyšší pomer.
Mínus infúzovaných káv
U mňa je to tak, že keď dostanem takýto chuťovo výrazný nápoj, neviem ho piť zas a zas – musím si od neho dať na pár dní pauzu. A presne v tom je podľa mňa mínus infúzovaných káv. Ich plus môže byť v tom, že sú ideálne aj pre kávových začiatočníkov, ktorí v káve nedokážu rozoznať chute. A určite je ideálny aj pre návštevy, ktoré radi ochutnajú niečo iné. Aspoň ja pred nimi rád pofrajerujem, haha.
Tejto káve udeľujem 8,5 bodu.
Transparentnosť 5/5
Pri tejto káve vieme, že pochádza z Kolumbie (1 bod), konkrétne z farmy Campo Hermoso (1 bod). Je to samozrejme stopercentná arabika (1 bod) odrody Pink Bourbon (1 bod) a je spracovaná experimentálnou metódou označenou ako „Mossto Nitro CM Watermelon“ (1 bod) pod záštitou Edwina Noreñu.
Potešili aj dodatočné informácie o pestovaní v nadmorskej výške 1 500 až 2 070 metrov nad morom či chuťový profil melón, hubba bubba, maliny. Káva dostala od profesionálnych Q Graderov 89 SCA bodov.
Od Kávoholika sme dostali aj detailné informácie o spracovaní kávy. Celý proces je extrémne komplikovaný a bežný človek z neho nepochopí takmer nič. Teda asi až na prvé dve vety: „Čerešne sa zbierajú pri dosiahnutí cukornatosti nad 22 Brix a následne sú na dve hodiny namočené do vody.“
Po tomto procese nasleduje prvotná karbonická macerácia trvajúca 72 hodín, pri ktorej sa zbiera tzv. mossto. K nemu sa pridávajú ďalšie látky, medzi inými napríklad glukóza či aminokyseliny. Tento „džús“ alebo sa následne obohacuje o melón, vytvorí sa z toho akýsi nálev a zrná v ňom potom opäť fermentujú.
Neskôr je káva sušená na afrických posteliach, aby sa po 15 dňoch vysušila na vlhkosť približne 10,5 percenta. Ani to však nie je všetko a zrno v nasledujúcich 8 dňoch prechádza ďalšími procesmi, aby mohlo byť uložené do profesionálnych „grain pro“ vriec.
A to je procedúra opísaná len extrémne stručne, veď spracovatelia si chcú svoje tajomstvá ponechať. Keby prezradili viac, zajtra zakladám spracovateľskú stanicu a pozajtra som milionár.
Pomer cena/kvalita 4/5
Ide o extrémne kvalitnú kávu od uznávaného farmára, ktorá je cuppovaná na 89 bodov. Za 200-gramové balenie na eshope kavoholik.sk zaplatíte 24 €, pričom pri kúpe môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10. Super vec tento kódik, už ste vďaka nemu ušetrili nejedno euríčko.
Na finálny zážitok konzumenta môže mať vplyv aj exkluzivita kávy, ktorú si Kávoholik zabezpečil pre územie Slovenska a Českej republiky. Z melónovej kávy do nášho regiónu prišlo 350 kilogramov a pražiť ju bude len Kávoholik. Celkovo sme sa rozhodli, že za pomer cena/kvalita udelíme 4 body.
Dizajn obalu 4/5
O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste rozhodovali na instagramovom konte @blogokave. Napokon to vyhrali štyri body, ale značné množstvo hlasujúcich dávalo aj nižšie známky, čo napovedá, že obal by sa dal spraviť aj dizajnovo zaujímavejší.
Aby sme boli konkrétnejší: za štyri body hlasovalo 33,8 percenta z vás, za tri a dva body po 20 percent, za päť bodov 16,9 percenta, za jeden bod 6,2 percenta a za nulu 3,1 percenta. Celkovo to vychádza tak, že približne polovica hlasujúcich dala štyri alebo päť bodov, avšak celkom dosť bolo aj nižších známok, veď každý piaty človek dával len dva body. Viaceré pražiarne, ktoré sme recenzovali v posledných týždňoch, na tom boli o niečo lepšie.
Celkové hodnotenie 44/50
Záver
Infúzovaná káva Kávoholik Kolumbia Edwin Noreña červený melón patrí rozhodne medzi to najzaujímavejšie, čo sme v recenziách kedy mali. Získala 44 bodov, čo je extrémne dobrá vizitka. Na prvé miesto to však nestačí.
Ako je na tom melónová káva v porovnaní s ostatnými recenzovanými kávami, si môžete pozrieť v rubrike RECENZIE KÁV. Dovidenia pri niektorej z ďalších vášnivých recenzií.
Jeden komentár