pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Melónová káva od Kávoholika: Ako v recenzii dopadla tekutá hubba bubba?

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. apríla 2024
recenzia Kávoholik Edwin Norena červený melón
Share on FacebookShare on Twitter

Páni z platformy Kávoholik nám už dlhšie avizovali, že pripravujú veľkú melónovú bombu. Skontaktovali sa priamo so spracovateľom Edwinom Noreñom a vraj im ako vzorky poslal „totálne šupy“. Melónové spracovanie podľa nich vytvorilo najlepšiu infúzovanú kávu, akú kedy Kávoholik mal v ponuke. A veru, v ponuke toho mali už ozaj veľa – najviac infúzovaných káv spomedzi slovenských pražiarní.

Do labu Blogu o káve dorazila Kolumbia Edwin Noreña červený melón v spracovaní označenom ako „Mossto Nitro CM Watermelon“. Vedenie Kávoholika oslovila natoľko, že na ňu získali exkluzivitu pre celý slovenský a český trh. Dokázala však presvedčiť aj prísnu porotu blogu? Poďte to zistiť. Toto je recenzia kávy Kávoholik Kolumbia Edwin Noreña červený melón.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 22,5/25

Zrná

Otvárame balík kávy kofermentovanej s melónovou šťavou. Zrná sú kvalitné a aj napriek výraznému procesu, ktorým si prešli, sú málo narušené a málo defektné. Stupeň praženia zodpovedá praženiu na filter.

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena červený melón - zrná

Aróma

V tomto momente začína zábava. Môže káva voňať ako melónové žuvačky? V tomto prípade áno! Po pričuchnutí k balíčku, a ešte výraznejšie po namletí zŕn, nám spadla sánka. V aróme tejto kávy len veľmi ťažko hľadáme “bežnejšie” kávové prvky. Dominuje jej vôňa melónovej žuvačky (Hubba Bubba) s jemným jahodovým podtónom. Aróma je veľmi výrazná a extrémne charakteristická.

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena červený melón - mletie kávy
Kávoholik Kolumbia Edwin Norena červený melón - mletá káva

Cupping

Cupping kávy sa taktiež niesol v znamení melónovej žuvačky. Melón v káve nájdete na všetkých teplotných stupňoch. Za horúca ho dopĺňa mliečna čokoláda, s ktorou sa tak trochu bije. Postupným chladnutím sa však čokoláda úplne vytratí a nahradí ju svieža jahoda. Káva sa zdá byť acidnejšia za tepla a studena. Na týchto teplotných stupňoch zároveň pôsobí vyváženejšie. Chute kávy sú výrazné, telo stredne ťažké a v dochuti zanecháva na jazyku melón a žuvačky.

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena červený melón - cupping
Kávoholik Kolumbia Edwin Norena červený melón - cuppovanie

Filter

Prípravu filtrovanej kávy sprevádza výrazný aromatický zážitok. Kávu sme pripravovali na pomere 1:17, tak aby nás výraznosť chutí neodrovnala. Tento pomer sa ukázal ako správny, vďaka čomu sme dosiahli akurátnu intenzitu a štruktúru kávy. Filtru znovu dominoval melón v podobe melónových žuvačiek a zrelé jahody.

Kávoholik Edwin Norena červený melón - zalievanie kávy v drippri

Celkové hodnotenie

Tento melónový úlet od pražiarne Kávoholik nás počas recenzovania poriadne pobavil. Káva je funky, nevšedná a zaujímavá. Z nášho pohľadu je výborne vypestovaná, spracovaná a napražená. Ovocné kofermentácie majú svojich odporcov aj fanúšikov. Tento lot je jednoznačne jedným z najlepších, aké sme z tejto skupiny káv ochutnali. Toto by mal vyskúšať každý, kto rád objavuje niečo nové.

Bodovanie: aróma 4,5 – acidita 4 – telo 4,5 – dochuť 5 – celkový dojem 4,5.

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena červený melón

Ladislav Király 8,5/10

Od Kávoholika som ochutnal množstvo infúzovaných káv. Pravidelne nám ich posielajú a máme tak dobrý prehľad o ich produkcii. Viackrát som naznačil, že keby som hľadal najextrémnejšie chuťové úlety, pôjdem nakúpiť na kavoholik.sk – áno, aj tam platí kód BLOGOKAVE10, takže niečo ušetríte.

Keďže som mal dobrú predstavu, čo môžem očakávať, bol som zvedavý hlavne na to, či to bude skutočne najlepšia infúzovaná káva, akú mali v ponuke. Hneď po otvorení balíčka ma ovalila doslova šialená melónová vôňa, ktorá nepôsobila umelo, ale prirodzene. Niektoré infúzované kávy majú s týmto aspektom problém.

recenzia Kávoholik Edwin Norena červený melón - detail zŕn

Hubba bubba

Zrná boli veľmi pekné, jednoliate, rovnomerne upražené a ešte raz musím zopakovať, že neskutočne voňavé. Okrem melóna na mňa z aromatických nuáns „vykukovala“ už aj jednoznačne rozoznateľná hubba bubba. A tak som si zaspomínal na svoje detské časy, keď som ešte mal vlasy, áááách. Predpokladám, že nie každému musí takáto vôňa sadnúť, ale mne sadla. Už si len počkať na to, aké vnemy to vytvorí pri samotnej ochutnávke.

Aróma bola silná a veľmi príjemná aj počas mletia a rovnako tak počas zalievania kávy v dripperi. Prípravu som si veľmi užíval a naladil som sa na takú zvláštnu vychutnávaciu nôtu. Normálne som si hovoril aké mám šťastie, že môžem robiť to čo robím. Môj pôžitok sa nejakým zvláštnym spôsobom ešte znásobil.

recenzia Kávoholik Edwin Norena červený melón - obal a zrná

Snívanie a hľadanie pomeru

Potom som sa z tohto snívania prebral až vo chvíli, keď som si spomenul, že som absolútne zabudol niečo odfotiť. Ale nevadí, veď si tú kávu urobím ešte raz a napravím to.

Zaujímavá bola samotná ochutnávka, ktorá sa chuťovo preklopila viac na stranu žuvačky hubba-bubba a možno jahôd. Melón bol takisto veľmi silný, ale objavoval sa viac v dochuti a už mi až tak extrémne nesedel ako počas ovoniavania.

Jeden z problémov bol podľa mňa v tom, že som išiel do pomeru 1:15, z čoho mi vznikla chuťovo až extrémne silná káva. Pri ďalšom pokuse som stavil na pomer 1:17 a aj tak som mal pocit, že je to až extremne silné. Možno by tomu sedel ešte vyšší pomer.

recenzia Kávoholik Edwin Norena červený melón - filtrovaná káva

Mínus infúzovaných káv

U mňa je to tak, že keď dostanem takýto chuťovo výrazný nápoj, neviem ho piť zas a zas – musím si od neho dať na pár dní pauzu. A presne v tom je podľa mňa mínus infúzovaných káv. Ich plus môže byť v tom, že sú ideálne aj pre kávových začiatočníkov, ktorí v káve nedokážu rozoznať chute. A určite je ideálny aj pre návštevy, ktoré radi ochutnajú niečo iné. Aspoň ja pred nimi rád pofrajerujem, haha.

Tejto káve udeľujem 8,5 bodu.

Transparentnosť 5/5

Pri tejto káve vieme, že pochádza z Kolumbie (1 bod), konkrétne z farmy Campo Hermoso (1 bod). Je to samozrejme stopercentná arabika (1 bod) odrody Pink Bourbon (1 bod) a je spracovaná experimentálnou metódou označenou ako „Mossto Nitro CM Watermelon“ (1 bod) pod záštitou Edwina Noreñu.

Potešili aj dodatočné informácie o pestovaní v nadmorskej výške 1 500 až 2 070 metrov nad morom či chuťový profil melón, hubba bubba, maliny. Káva dostala od profesionálnych Q Graderov 89 SCA bodov.

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena červený melón - zadná strana obalu

Od Kávoholika sme dostali aj detailné informácie o spracovaní kávy. Celý proces je extrémne komplikovaný a bežný človek z neho nepochopí takmer nič. Teda asi až na prvé dve vety: „Čerešne sa zbierajú pri dosiahnutí cukornatosti nad 22 Brix a následne sú na dve hodiny namočené do vody.“

Po tomto procese nasleduje prvotná karbonická macerácia trvajúca 72 hodín, pri ktorej sa zbiera tzv. mossto. K nemu sa pridávajú ďalšie látky, medzi inými napríklad glukóza či aminokyseliny. Tento „džús“ alebo sa následne obohacuje o melón, vytvorí sa z toho akýsi nálev a zrná v ňom potom opäť fermentujú.

Neskôr je káva sušená na afrických posteliach, aby sa po 15 dňoch vysušila na vlhkosť približne 10,5 percenta. Ani to však nie je všetko a zrno v nasledujúcich 8 dňoch prechádza ďalšími procesmi, aby mohlo byť uložené do profesionálnych „grain pro“ vriec.

A to je procedúra opísaná len extrémne stručne, veď spracovatelia si chcú svoje tajomstvá ponechať. Keby prezradili viac, zajtra zakladám spracovateľskú stanicu a pozajtra som milionár.

Pomer cena/kvalita 4/5

Ide o extrémne kvalitnú kávu od uznávaného farmára, ktorá je cuppovaná na 89 bodov. Za 200-gramové balenie na eshope kavoholik.sk zaplatíte 24 €, pričom pri kúpe môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10. Super vec tento kódik, už ste vďaka nemu ušetrili nejedno euríčko.

Na finálny zážitok konzumenta môže mať vplyv aj exkluzivita kávy, ktorú si Kávoholik zabezpečil pre územie Slovenska a Českej republiky. Z melónovej kávy do nášho regiónu prišlo 350 kilogramov a pražiť ju bude len Kávoholik. Celkovo sme sa rozhodli, že za pomer cena/kvalita udelíme 4 body.

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena červený melón - obal

Dizajn obalu 4/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste rozhodovali na instagramovom konte @blogokave. Napokon to vyhrali štyri body, ale značné množstvo hlasujúcich dávalo aj nižšie známky, čo napovedá, že obal by sa dal spraviť aj dizajnovo zaujímavejší.

Aby sme boli konkrétnejší: za štyri body hlasovalo 33,8 percenta z vás, za tri a dva body po 20 percent, za päť bodov 16,9 percenta, za jeden bod 6,2 percenta a za nulu 3,1 percenta. Celkovo to vychádza tak, že približne polovica hlasujúcich dala štyri alebo päť bodov, avšak celkom dosť bolo aj nižších známok, veď každý piaty človek dával len dva body. Viaceré pražiarne, ktoré sme recenzovali v posledných týždňoch, na tom boli o niečo lepšie.

Celkové hodnotenie 44/50

Záver

Infúzovaná káva Kávoholik Kolumbia Edwin Noreña červený melón patrí rozhodne medzi to najzaujímavejšie, čo sme v recenziách kedy mali. Získala 44 bodov, čo je extrémne dobrá vizitka. Na prvé miesto to však nestačí.

Ako je na tom melónová káva v porovnaní s ostatnými recenzovanými kávami, si môžete pozrieť v rubrike RECENZIE KÁV. Dovidenia pri niektorej z ďalších vášnivých recenzií.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
hario v60 - príprava kávy

Čo je to Hario V60 a ako s jeho pomocou pripraviť skvelú kávu?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL