pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Mexičania majú problémy, klimatické zmeny likvidujú pestovateľov

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. mája 2020
Pestovanie kávy v Mexiku

Mexickí pestovatelia kávy sa boria s problémami a ich situácia je čoraz komplikovanejšia.

Share on FacebookShare on Twitter

Globálne otepľovanie a celková zmena klímy sú hmatateľnou realitou. Niekde sa tieto fenomény prejavujú viac, inde menej, avšak pestovatelia kávy vôbec nie sú šťastní. Táto plodina potrebuje veľmi špecifické podmienky a súčasná situácia jej nepraje. Napríklad takí mexickí pestovatelia majú hlavy v smútku.

„Ukáže sa a o pätnásť dní neskôr je rastlina mŕtva,“ povedal v rozhovore pre Univision pestovateľ Paulino Morales López ukazujúc na hrdzu, ktorá sa objavuje na listoch. Podľa odborníkov je to dôsledok zmeny klímy a nepredpovedateľnosti počasia. Káva by potrebovala veľmi presne nastavenú kombináciu dažďa, správnej teploty, ale aj období sucha a ideálnej nadmorskej výšky. Keď je však príliš teplo a často prší, hrdza sa množí.

Hrozby zvané „roya“ a „la broca“

Mexičania túto chorobu označujú ako „roya“. Podľa dostupných informácií ich už pripravila o viac ako miliardu dolárov a obrovské množstvo ľudí prišlo o prácu. Ešte v roku 2010 dokázala krajina vyprodukovať 4,5 milióna 60-kilogramových vriec s kávou, avšak v minulom roku to boli už len dva milióny.

Hrdza sa začala výraznejšie prejavovať okolo roku 2013 a od tohto okamihu to v Mexiku ide výrazne dolu vodou. Na rastlinách sa objavia žltohnedé fľaky a je hotovo. Kávové čerešne sú po jej zásahu zošúverené a sivé. Nepríjemné je aj to, že stredoamerická krajina sa dlho borila s iným problémom, malým chrobáčikom „la broca“, ktorému sa takisto darí pri vyšších teplotách. Keď k tomu prišla „roya“, bolo zle.

S kávou to má ísť dolu vodou…

Mexiko je najväčším svetovým exportérom organickej kávy, pričom takmer všetka pochádza z južných regiónov. V štáte Chiapas je na kávovom priemysle závislých milión ľudí, teda približne 30 percent tamojšej populácie. V celom Mexiku ide až o päť miliónov ľudí, z ktorých väčšina pracuje na malých rodinných farmách. Krajina má okolo 500 000 malých producentov kávy.

Počasie spôsobuje problémy aj mnohým farmám v Brazílii či Vietname, teda v krajinách, ktoré patria medzi najdôležitejších producentov kávy. Hovorí sa o tom, že klimatické zmeny sa do roku 2050 postarajú o zmenšenie oblasti ideálnej pre pestovanie kávy na polovicu. Nuž a Christian Bunn, ktorý je odborníkom na kávu a expertom na klimatické zmeny, tvrdí, že podľa niektorých modelov môžeme v roku 2080 ostať celkom bez kávy.

„Ale to je vec, ku ktorej by mohlo prísť len v tom najextrémnejšom scenári,“ skonštatoval Bunn. „Všeobecne to vyzerá tak, že približne polovica oblasti, ktorá je aktuálne vhodná pre pestovanie kávy, je klimatickými zmenami vážne ohrozená.“

Počasie si robí čo chce

Vráťme sa však k Mexiku. Pestovateľ Victor López, ktorý býva hodinku od mesta San Cristóbal, je z prejavov počasia veľmi sklamaný. Už v decembri nechápavo krútil hlavou, pretože v danom období malo pršať raz alebo dvakrát denne, avšak nič.

„Káva potrebuje vodu,“ zdôraznil. „Ale na druhej strane, ak príde silný dážď v období formovania plodu, tak to má takisto svoj vplyv. Potrebujeme správne vyvážený prílev zrážok.“

„V tejto chvíli už vidíme, že nie sme schopní zarobiť dosť peňazí na to, aby sme prežili celý rok a aby sme sa dokázali postarať o deti. Hľadáme riešenie, pretože peniaze nám nestačia,“ dodal López.

Kvalita mexickej kávy klesá

A čo je ešte horšie, Mexičania idú s kvalitou smerom nadol. V odvetví výberovej kávy boli dlhodobo známi vysokou kvalitou a dobrou cenou, ale už to prestáva platiť.

„V oblasti výberovej kávy môžete získať sto bodov, takto ste hodnotení,“ pripomenul americký importér Chad Barasch. „V Mexiku sme pred troma rokmi mali kvalitu 84, ale teraz je to okolo 80. Pokles o štyri body je v tejto komunite obrovský.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: choroby kávyekológiakávoví škodcoviakávový škodcapestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Ako si spraviť kávu vo french presse?

Ako pripraviť kávu vo french presse? (VIDEO)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL