ExkluzívneZdravie

Michal Šturc: Káva je superpotravina

Pozitívny vplyv kávy na zdravie človeka je známy a popísalo sa toho o ňom viac ako dosť. Keď si na našej stránke kliknete na rubriku „ZDRAVIE“, nájdete v nej niekoľko desiatok článkov venovaným tomuto fenoménu.

Téma nás zaujala natoľko, že sme s ňou oslovili aj uznávaného kávového odborníka Michala Šturca, ktorý svoje skúsenosti zúročuje v špecializovaných predajniach Casa del Caffé. Prikývol a potvrdil, že je to pravda.

Káva je superpotravina

„Pre mňa je káva superpotravina,“ uviedol v rozhovore pre Blog o káve. „Výskumy a štúdie ukázali, že pitie kávy má pozitívny vplyv na naše zdravie. Ako sa ukázalo či už pri káve s kofeínom, ale aj bez kofeínu, poskytuje rôzne ochranné faktory. Vyzerá to tak, že by to mohlo súvisieť s obsahom prírodných polyfenolových antioxidantov, lignanov a horčíka.“

„Medzi zdravotné pozitíva spojené s nápojom patrí napríklad redukcia rizika vzniku cukrovky druhého typu, redukcia vzniku ochorení pečene, Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení. Pitie kávy zvyšuje duševnú sviežosť, poznávacie schopnosti, bdelosť, fyzickú výdrž. Znižuje riziko vzniku obličkových kameňov, žlčníkových kameňov i depresií,“ pripomenul Bratislavčan.

Pomáha káva s chudnutím?

Jednou zo zaujímavých tém, ktoré sa týkajú tejto oblasti, je aj vplyv kávy na chudnutie. Všeobecne sa hovorí o tom, že káva zvýši fyzickú aktivitu i vitalitu človeka a súčasne pomôže s naštartovaním jeho metabolizmu. Už toto by malo logicky znamenať, že v konečnom dôsledku pomôže aj s chudnutím. Síce len minimálne, ale predsa.

Čo na to náš respondent? „Ak človek konzumuje zdravé potraviny v primeranom množstve, nestresuje sa, pravidelne cvičí alebo športuje, tak káva rozhodne napomáha tomu, aby nemal nadváhu a netrpel obezitou. Káva je jednoznačne zdravá potravina.“

Casa del Caffé - objav skutočnú chuť kávy
Michal Šturc precestoval za kávou celý svet a vďaka nazbieraným skúsenostiam dnes prostredníctvom Casa del Caffé ponúka zákazníkom len tú najlepšiu kávu.

Koľko kávy môžeme denne vypiť?

Táto skutočnosť môže vyvolať dojem, že človek by mal piť veľmi veľké množstvo kávy. To však už pochopiteľne nie je pravda, pretože všetkého veľa škodí a iné to nie je ani pri káve. Tá totiž obsahuje kofeín, ktorý už telu vo veľkom množstve nerobí dobre.

„Výskumy a štúdie ukázali, že dve až tri šálky kávy sú v poriadku,“ prezradil Michal Šturc. „Pri stopercentnej arabike je v jednej šálke tých 110 až 120 miligramov kofeínu, takže denne by ste sa dostali na 360 miligramov. Moje informácie sú také, že pre naše zdravie je prospešné denne si dopriať 350 až 400 miligramov kofeínu.“

Ristretto či espresso sú v pohode aj desaťkrát denne

Uvedené prepočty sa týkali veľkej šálky, avšak káva sa často pije z malých šáločiek. „Ja pijem ristretto, občas espresso. Ristretto má pri stopercentnej arabike tak 20 až 25 miligramov kofeínu, espresso 30 až 35. V minulosti som pil aj desať až dvanásť týchto čarovných nápojov denne, avšak nie pre kofeín. Ja mám jednoducho rád chuť a vôňu kávy.“

„Teraz pijem približne šesť až sedem káv denne. Prvú si pripravujem už pred raňajkami, druhú hneď po nich a potom si robím radosť po celý deň až do neskorého večera, kým nejdem spať,“ zasmial sa Michal Šturc, podľa ktorého je v menšom množstve v poriadku aj pitie kávy v tehotenstve: „Jedno kvalitné espresso denne nikomu neuškodí…“

Káva má množstvo antioxidantov

Ďalšou výhodou kávy je tá, že má veľké množstvo antioxidantov a medzi nápojmi v tomto smere dominuje.

„Antioxidanty obsiahnuté v potravinách chránia ľudské telo pred negatívnym vplyvom voľných radikálov,“ vysvetlil nám kávový gurmán. „V roku 2004 robili v Nórsku výskum zameraný na antioxidanty v potravinách. Bolo ich 3 300! Na prvých miestach sa umiestnili koreniny, z ktorých bol najsilnejší klinček, ale na druhej priečke bolo espresso z kvalitného kávovníkového zrna. Veľmi ma to potešilo.“

Káva z Peru, peruánska káva
Aj takúto peruánsku kávu z regiónu Chanchamayo nájdete v predajniach Casa del Caffé.

Radšej káva ako červené víno alebo čaj

„O niekoľko rokov neskôr za mnou prišli ľudia z jednej bratislavskej fakulty a ponúkli mi spoluprácu na štúdii ‚antioxidanty v káve‘. Ponuku som samozrejme prijal, aj keď som im nepovedal, že o káve a antioxidantoch v nej už niečo viem. Nechcel som to totiž ovplyvniť.“

„Na štúdiu som do laboratória priniesol kávovníkové zrná z Južnej Ameriky, Mexika, Karibiku – Kuby a okrem toho bezkofeínovú kávu. Výsledok bol taký, že v prítomnosti antioxidantov v nich bol zaznamenaný len minimálny, prípadne žiadny rozdiel. Predpokladám teda, že ak by som dodal aj kávovníkové zrná z Tahiti, Jamajky alebo iných krajín, výsledok by bol rovnaký. A teraz to najlepšie: rovnaké laboratórium robilo aj štúdiu na antioxidanty v červenom víne a čaji, no káva ich mala trikrát až štyrikrát viac,“ dodal Michal Šturc v rozhovore pre Blog o káve.

Ak chcete ochutnať osvedčené produkty overené a odporúčané Michalom Šturcom, kliknite si na www.casadelcaffe.sk a niečo si určite vyberiete. V priebehu mesiaca júl máte navyše s kódom „blogokave“ zľavu 15 percent.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close