piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Mikrolot. Ako definovať tajomný pojem zo sveta kávy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. októbra 2021
mikrolot

Ako definovať pojem mikrolot? Pomôžte nám s tým a podeľte sa o svoj názor, prípadne odborný pohľad. (Foto: @Unionroasted/Twitter)

Share on FacebookShare on Twitter

Viaceré pražiarne kávy majú vo svojej ponuke aj tzv. mikrolot alebo mikroloty. Niektoré ich označujú ako „micro lot“, „micro-lot“ či „mikro lot“ a keďže slovník slovenského jazyka tento pojem presne nevymedzuje, pravdepodobne všetky označenia môžeme považovať za správne. Ale čo to ten mikrolot vlastne je?

Skúsme sa na vec pozrieť analyticky. Slovo „mikro“ je nám dobre známe a ide o mocninu 10⁻⁶, teda o jednu milióntinu celku. Pochádza z gréckeho μικρός, teda „malý“. Lot sa podľa slovníka cudzích slov používa hlavne v americkom prostredí a znamená diel pôdy vzniknutý rozdelením pozemkov, teda akúsi parcelu. Aby však toho nebolo málo, slovenčina pozná aj slovo „lót“: starú jednotku hmotnosti predstavujúcu asi 15,3 až 17,5 gramu.

Kde všade existuje mikrolot?

Označenie mikrolot sa nepoužíva len v kávovom svete. Existuje aj v celkom iných sférach. Napríklad pri obchodovaní na burze predstavuje štandardný lot „veľké množstvo kontrolovaného aktíva“. Keďže však nie každý disponuje dostatočne vysokým kapitálom na zakúpenie celého lotu, existujú aj minilot (jedna desatina lotu) a mikrolot (jedna stotina lotu).

Mikrolot sa okrem toho pomerne často používa aj vo vinárskej oblasti, svoje miesto si hľadá aj v sektore produkcie kakaa a zriedkavo ho môžeme registrovať aj v ďalších oblastiach.

Čo je mikrolot v kávovom svete?

Najčastejšia definícia mikrolotu hovorí o tom, že ide o malé a exkluzívne množstvá kvalitnej kávy, ktoré sú navyše dostopovateľné. To znamená, že vieme vyhľadať farmu, na ktorej boli dopestované. Ale ak by to bolo takto, bolo by to príliš jednoduché. A ono to zasa až také jednoduché nie je a existuje viacero rôznych definícií.

„Označenie mikrolot je populárne medzi mnohými producentmi spadajúcimi do tretej kávovej vlny,“ píše stránka Perfect Daily Grind. „Táto vlna je charakterizovaná uvedomením si dôležitosti udržateľne vyrobenej kvalitnej kávy, ktorá bola starostlivo spracovaná a ktorá zákazníkom zabezpečí unikátny zážitok. Z tohto pohľadu by použitie označenia mikrolot malo producentom teoreticky zabezpečiť viacero výhod.“

Snaha odlíšiť menšie loty vyššej kvality

Spomínaný zdroj cituje aj Jolene Zehnderovú z americkej spoločnosti Mercon Specialty. Tá tvrdí, že ak veľký lot rozdelíme na viacero mikrolotov, producenti kávy dokážu jednotlivé druhy ľahšie rozlíšiť: „Pomáha im to oddeliť menšie loty vyššej kvality,  za ktoré si môžu pýtať vyššiu sumu.“

Problém je však v tom, že existujú aj iné definície a každý môže za mikrolot považovať niečo iné. Môže ísť o malý objem produkcie, môže ísť o určité množstvo kávy s nejakým konkrétnym cuppingovým skóre, ale aj o množstvo kávy s určitou cenou a tak by sme mohli pokračovať.

Rôzne definície mikrolotu

„Definícia pojmu mikrolot často závisí od toho, kto je predávajúci a ako chce kávu umiestniť na trhu,“ povedal spoluzakladateľ Two Rivers Coffee v New Yorku Steven Schreiber. „Rôzne farmy, obchodníci a agenti opíšu svoju ponuku na základe ich pochopenia tohto výrazu. A mnoho vecí sa stratí v preklade kvôli jazykovým bariéram a potrebe ľudí zarobiť si na živobytie.“

Jeden z najčastejších názorov prezentoval Peter Gakuo, ktorý posudzuje kvalitu kávy v Keni. Podľa neho môžeme ako mikrolot označiť kávu, ktorá nebola premiešaná s inými kávami. „Tým pádom je akoby ‚čistá‘,“ uviedol. „Nič to však nehovorí o kvalite a mikrolot vôbec nemusí byť malý. V tomto prípade tento pojem znamená jedinečnosť (použil slovo single, pozn. autora).“

Mikrolot nie je indikátor kvality

Mikrolot teda nie je indikátor kvality a s týmto vyjadrením súhlasí aj Dylan Cummings, ktorý sa káve venuje v Juhoafrickej republike. Podľa neho je to najmenšia, teda už nedeliteľná vzorka určitej kávy.

„Môže to byť farma, plantáž, ale môže to byť aj deň zberu či konkrétny kultivar,“ skonštatoval Cummings, ktorý spomenul aj fermentačnú nádrž, prípadne vytriedenie maličkého lotu podľa bodovania kávy. „Toto by bola definícia mikrolotu. Všetko ostatné je zvyčajne využívané len ako marketing. Mikrolot nie je indikátor kvality.“

Podľa týchto definícií by sme za mikrolot mohli považovať aj malú plantáž nekvalitnej robusty. Pestovateľ by obral svojich 50 stromov a predal ich ako mikrolot. V modernom kávovom svete sa toto označenie síce spája s vysokou kvalitou a určitou jedinečnosťou, ale bohužiaľ, presná definícia tohto pojmu zatiaľ absentuje. Raz sa to však pravdepodobne zmení.

Ako vnímate označenie mikrolot vy?

Dajte nám vedieť buď v diskusnom príspevku alebo mailom na redakcia@blogokave.sk. Tešíme sa!


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
čo človeka najviac vzpruží

Čo človeka najviac vzpruží? Káva obsadila miesto v top 5

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL