streda, 11 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Mlynček na kávu: Ako si vybrať ten správny?

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. decembra 2020
mlynček na kávu

Uvažujete nad kúpou mlynčeka na kávu a neviete, od čoho sa odraziť? Veríme, že tento článok vám pomôže... (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Mlynček na kávu je veľmi dôležitou súčasťou prípravy tohto obľúbeného nápoja. Každý, kto kupuje mletú kávu, sa zbytočne pripravuje o veľkú časť zážitku; tá už totiž nemá stopercentnú vôňu a čím dávnejšie bola zomletá, tým dlhšie pôsobením kyslíka zvetrávala a prichádzala o svoje kvalitatívne vlastnosti. Nuž a tomuto sa chce pravý kávičkár vyhnúť, takže kávu by si mal pomlieť až tesne pred samotnou prípravou.

„Výber mlynčeka na kávu je rovnako dôležitý, ako výber kvalitného kávovaru,“ povedal pre Blog o káve jeden zo zakladateľov Casa del Caffé Marcel Šturc. „Kupujúci si najskôr musí položiť otázku, či bude mlynček používať na alternatívnu prípravu kávy ako mokka, filter, Hario V60, aeropress či chemex, prípadne na prípravu klasického espressa.“

Ručný vs elektrický mlynček na kávu

Tu sa dostávame k prvému rozdielu. „Pri možnosti číslo jeden (alternatívne prípravy) by sme odporučili ísť skôr do ručného mlynčeka, pretože ten vie lepšie zomlieť kávu na spomínané spôsoby. Pri príprave espressa je určite správnou voľbou elektrický mlynček.“

Okrem toho si treba uvedomiť aj inú skutočnosť: s ručným mlynčekom sa nepracuje tak jednoducho, ako s elektrickým. Človek sa s ním natrápi. „Áno, rozhodne je to omnoho pracnejšie, ako pri elektrickom mlynčeku,“ prikývol Marcel Šturc. „Ak je v niektorej z domácnosti viacero kávomilov, ktorí denne vypijú značné množstvo káv, tak tipujem, že každodenné a pomerne náročné krútenie ručného mlynčeka ich skôr či neskôr prestane baviť. Povedal by som, že sa ukrútia k smrti.“

Potrebná veľkosť mlynčeka na kávu

V akejkoľvek viac či menej špecializovanej predajni nájdeme rôzne veľkosti mlynčekov, avšak podľa nami osloveného odborníka tento aspekt pre bežného človeka nič neznamená. Podľa veľkosti nejakej nádobky či zásobníka sa orientovať určite netreba.

Ručné mlynčeky zomelú zväčša 20 až 50 gramov kávy, čo s prehľadom postačí – a ak by nestačilo, tak sa ešte kúsok domelie. Žiadny problém. Elektrické mlynčeky majú o niečo väčšie nádobky, ale nikdy nie je problém prisypať do nich ďalšiu kávu. Tento faktor teda nezohráva rozhodujúcu rolu.

Mlecie kamene vs otáčacie nožíky

„Čo sa týka hlavných ukazovateľov kvality, tak pri kúpe ručného mlynčeka si treba dávať pozor na konštrukčné zhotovenie a kvalitu uchytenia mlecích kameňov. Kvalitné ručné mlynčeky musia mať oceľové alebo keramické mlecie kamene,“ zdôraznil syn kávového svetobežníka a gurmána Michala Šturca.

„Pri kúpe elektrického mlynčeka si treba dávať pozor hlavne na výkon motora, veľkosť mlecích kameňov, ako aj na materiál, z ktorého sú mlecie kamene vyrobené. Treba sa vyhnúť takému, ktorý má otáčacie nožíky. Tie kávu nepomelú rovnomerne, čo bude mať neblahý vplyv na výsledný kávový nápoj.“

Cena mlynčeka na kávu

Stačí vstúpiť do predajne napríklad s kuchynskými potrebami a dá sa v nich nájsť ručný mlynček aj za 10 eur. Prípadne do elektro-obchodu, kde sa ceny pohybujú už od 20 eur.

„Mlynček, ktorý stojí 10 eur, by som ani neoznačil za mlynček na kávu,“ usmial sa náš respondent. „Skôr by som to označil za ozdobu a dekoráciu do vitrínky. V mlynčeku za 10 eur nemôžeme nájsť kvalitu, veď len potrebné komponenty na zhotovenie kvalitného a schopného mlynčeka dosahujú vyššiu sumu. Tie najlacnejšie mlynčeky kávu nepomelú kvalitne, no a namiesto kvalitných a robustných komponentov v nich nájdeme len plast, prípadne lacnejšie alternatívy kvalitných materiálov.“

Správne mletie kávy ako krok k vyššej kvalite nápoja

Ako sme spomínali už v úvode článku, mlynček na kávu je rovnako dôležitý ako kávovar. „Môžete mať aj najlepší kávovar, ale ak nebudete mať správne pomletú kávu, tak konečný výsledok nebude správny. Aj preto tvrdím, že kvalitný mlynček je rovnako dôležitý ako kvalitný kávovar.“

„Zlým pomletím kávových zŕn vieme konečný výsledok vyslovene pokaziť. Mletie ovplyvňuje celý proces prípravy. Ak máte kávu na espresso pomletú veľmi nahrubo, bude výsledná extrakcia príliš rýchla, espresso nebude mať potrebnú crému a bude viac vodové. Pri veľmi jemnom mletí bude zasa extrakcia príliš dlhá, créma príliš tmavá a neucelená, no a chuť spálená.“

Mlynčeky na kávu v predajniach Casa del Caffé

Zaujímavú ponuku mlynčekov nájdete aj priamo v predajniach Casa del Caffé, ktoré sa nachádzajú na Dunajskej 29 a Einsteinovej 18 (Aupark) v Bratislave, prípadne si môžete kliknúť na web casadelcaffe.sk.

„Vzhľadom k tomu, že sa viac orientujeme na prípravu espressa, máme k dispozícii hlavne širokú ponuku najkvalitnejších kávovarov od popredných značiek ako Bezzera, ECM, Rocket, La Pavoni a mnoho ďalších. Z hľadiska mlynčekov máme takisto produkty, ktoré spĺňajú všetky atribúty kvality, či už ide o značky Hario, Rhinowares, Eureka alebo oceňovaného nemeckého výrobcu ECM,“ dodal Marcel Šturc pre Blog o káve.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: mlynček na kávu
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Habesh Coffee

Habesh Coffee: Etiópska kávová kultúra dobýja slovenský trh

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL